Aki illegálisan tölt le zenét, annak vágjuk le az ujjait!

2014.08.02. 12:12, subrecorder

1280px-Fingers_playing_guitar.jpg

A címben lévő ötletet Stella Monye nigériai énekesnő hozta fel egy interjújában. A magát Twitteren emberi jogi aktivistaként feltüntető hölgy gondolkodásmódja drasztikusnak tűnhet ugyan, de meg tudja ám magyarázni!

"Ha levágjuk az ujjaikat, nem fognak tudni letölteni semmit, mert nem lesz meg hozzá az eszközük." - mondta Monye a Nigériai Hírügynökségnek adott interjújában. Persze ismeri ő az embereket, így hozzátette, hogy nem számítana arra, hogy masszív mennyiségű amputációt kellene lebonyolítani, hiszen ha akár csak két emberen végrehajtják a büntetést és annak híre megy, akkor a többiek félelemből abba fogják hagyni a torrentezést. 

Az érmének természetesen két oldala van és egyrészt egyetérthetünk az énekesnővel, hogy szeretné, ha a sok éves munkájáért, amibe pénzt és energiát fektetett, kapna valamit cserébe, másrészt viszont ez a hajó már réges-régen elúszott. Az internet és a fájlcserélő programok megjelenésével a kiadók és a zenészek továbbléptek új üzleti stratégiák felé, és statisztikák bizonyítják, hogy a streaming-szolgáltatások felfutásával egy időben az illegális letöltések száma drasztikusan csökkenni kezdett. "Koldussá válsz az ellopott munkáid  miatt, ezek az emberek földönfutóvá tesznek. Mi lehet gonoszabb, mint ellopni valakinek a szellemi tulajdonát és hagyni, hogy a művész szenvedjen, az által, hogy a rengeteg befektetett pénzéből semmi nem térül meg?" Hogy mi ennél gonoszabb? Nekünk így fejből hirtelen a gyerekek katonaságra való kényszerítése, a nemi erőszak és egy Yoko Ono-koncert végighallgattatása jutott eszünkbe, de a viccet félretéve, még úgy is túlzásokba esik az énekesnő, hogy tudjuk, Afrikában a legtöbb helyen nem úgy működnek a dolgok, hogy "ha nem jön össze a zenei karrier, maximum irodista, vagy HR-es leszek." A múltban volt már példa egyébként hasonlóan brutális megoldásra való felhívásra, Lars Ulrich, a Metallica dobosa például évekig a zenekar minden Napstert használó rajongóját elevenen megnyúzatta és karóba húzatta volna. 

A Kedves Olvasó milyen büntetést találna ki annak, aki illegálisan tölt le zenét az internetről? A legjobb válaszok adói között kisorsolunk egy ncore-felhasználói fiókot, illetve az ötleteket előterjesztjük az Országgyűlés felé! Addig is hallgassuk meg Stella Monye egy samba-klasszikusát:

Címkék: letöltés
https://recorder.blog.hu/2014/08/02/aki_illegalisan_tolt_le_zenet_annak_vagjuk_le_az_ujjait
Aki illegálisan tölt le zenét, annak vágjuk le az ujjait!
süti beállítások módosítása