Klippremier! Morzsa Records: Andrei And Sofia

2014.05.18. 16:27, Frontrecorder

morzsarecords.jpg

A hálószobából indult hazai underground színtér egyik izgalmas színfoltja a Budapesten élő texasi Freddie Schulze által alapított, nemzetközi tagságú, külföldön is rendszeresen koncertező Morzsa Records, amely eddig két albumot adott ki indiefolkos, alt.country-s "furapop" dalaiból. Ma megjelent egy digitális split Szabó Benedek új projektjével közösen, rajta az Andrei And Sofia című dalukkal, melyhez a két évvel ezelőtti amerikai kiruccanásukat megörökítő felvételekből vágtak össze egy jó hangulatú videót. 

A Morzsa Records-ot 2010-ben az akkor a CEU-n tanuló Freddie Schulze alapította az ugyancsak texasi, biciklibalesete után Magyarországon ragadt Justin Spike-kal. A kettejük gyökereiből, a countryból és a punkból eredő, de amerikai népzenéből, bluesból, pszichedéliából és indierockból is táplálkozó, egyedi hangvételű zenekarban a két dalszerzőn kívül több ex-pat is megfordult, a jelenlegi felállásban az énekes-gitáros Schulze és a gitáros-tangóharmonikás Spike mellett az ukrajnai születésű Bulecza Noémi játszik csellón, a budapesti Barz Endre pedig mindenféle ütőhangszereken. Ez a négyes vette fel a folkos bemutatkozás (a 2011-es Polish Graffiti album) után a popérzékenység irányába határozottan elmozduló Cosmonaut albumot, melyet beválasztottunk a tavalyi év legjobb hazai kiadványai közé. A lemez stúdiómunkája alatt vették fel Schulze egyik, még Amerikában, a Hearstring Stranglers nevű zenekarának írt dalát, az Andrei And Sofia-t (amely az előző zenekara, a Heartstring Stranglers 2009-es albumán egy orosz anarchista párról, akiket egyszerre akasztottak fel), de ez végül nem került rá a Cosmonautra, most viszont közzétették egy osztott kiadványon, melynek másik dalát Szabó Benedek jegyzi új projektje, az Oktogon neve alatt. "Benedek a budapesti 'indie-szcéna' meghatározó alakja, akivel eddig is nagyon jó volt a kapcsoltat, és volt már eddig is köztünk együttműködés (például a Hátsó Kapuban rendezett Songwriter Showcase keretein belül), ami most folytatódik egy skizofrén digitális EP formájában" - meséli a splitről Barz Endre.

A Beirutot idéző dalhoz a Morzsa Records két évvel ezelőtti hathetes amerikai turnéján felvett videóanyagokból állítottak össze egy klipet (amelyben még a bendzsós Zoltán Glück is látható, ő azóta már nem tagja a zenekarnak). A zenekar ütőse így emlékszik vissza a turnéra: "New Yorkban kezdtünk és két kocsival mentünk az Appalache mentén egészen délre, New Orleansig, onnan pedig nyugatra vettük az irányt, meglátogattuk a két dalszerzőnk, Fred és Justin texasi szülővárosait, végül Oklahoma ls Arkansas voltak az utolsó államok, amiket érintettünk." A turné alatt rengeteget videóztak, ezekből eredetileg egy roadtrip movie-t akartak készíteni, de idővel ezek az ambícióik alábbhagytak, majd végül úgy döntöttek, hogy csinálnak a felvételekből egy videoklipet. "Mivel az Andrei And Sofia volt az egyetlen szám, ami még nem jelent meg sehol a Cosmonout készítése alatt felvett számokból, ezért esett rá a választás. Illetve mert szerintünk jó kis utazós szám" - mondja Barz Endre.

Íme, a Morzsa Records klipesített amerikai útinaplója:

A zenekar most tért vissza egy osztrák-német-cseh-lengyel turnéról, és egyben a tagok egy időre visszatérnek a civil munkájukhoz. A terveik szerint nyáron összeülnek a Balatonnál és elkezdenek dolgozni a harmadik albumon, melyet a nyár végén szeretnének stúdióban felvenni, aztán ősszel jönnek a budapesti koncertek és várhatóan újabb nagyobb európai turnéra indulnak. Addig is, aki még nem ismerné, hallgassa meg a közel egy éve, tavaly június közepén megjelent Cosmonaut albumot:

https://recorder.blog.hu/2014/05/18/klippremier_morzsa_records_andrei_and_sofia
Klippremier! Morzsa Records: Andrei And Sofia
süti beállítások módosítása