Táncos emelkedettség a Zagartól

2014.04.22. 15:50, Frontrecorder

zagar_2.jpg

Felpörög a Žagar, pontosabban dalainak felpörgetett, táncosabb átdolgozásaival lép színpadra a zenekar most pénteken a budapesti nagykörút frissen megnyitott szórakozóhelyén, a PRLMNT-ben. Az Uplifted! címre keresztelt - mások által készített remixekre és saját, táncparkettre szánt rekonstrukciókra épülő - koncertműsor hátteréről kérdeztük Zságer Balázst, továbbá ízelítőként mutatunk egy rövid videó minimixet és a tavalyi Light Leaks album egyik dalának felemelő verzióját.

zagarszinti.jpg- Honnan, miből jött az ötlet a táncos verziók elkészítéséhez?

- Már régóta terveztük a koncertműsor felfrissítését. Azt vettük észre, hogy az új számok mellett a repertoárból nem hagyhatjuk ki a régebbi koncertkedvenceket, viszont az eredeti formájukban már nem mindegyiket játszottuk volna szívesen. Az évek előrehaladtával egyébként egyre nehezebb összeállítani egy másfél órás koncertműsort, egy-egy fontosabb szám mindig kimarad.

- A tánczenén belül milyen stílusok, hangzások inspirálnak, mozgatnak mostanában? Az átdolgozások milyen irányokat képviselnek?

- Mióta dj-fellépéseim is vannak, sokkal több tánczenét hallgatok. Főleg a deep house és dub technós dolgok izgatnak, ez a vonal megjelenik majd egy-két átdolgozásban, de fontosabb szempont volt, hogy megtartsuk a számok hangulatát és az alapvető stílusjegyeit.

ZSÁGER BALÁZS TÁNCZENEI ÍZLÉSÉNEK LENYOMATAKÉNT ÍME A LEGUTÓBBI MIXE.

- Ez a műsor egyszeri projekt, vagy lesz a Zagarnak egy ilyen "partizósabb" szettje?

- Igen, ez egyfajta új fesztiválműsor, amit várhatóan többször is hallhat majd tőlünk a közönség a közeljövőben. Úgy ahogy már régóta csinálunk mozis, vagy hallgatós koncerteket, most egy igazi bulis műsor állt össze. Lesz egy-két súlyos csapatás...

- A műsor címe Uplifted - ezt a felemelő hangulatba átültetést melankolikusabb, merengősebb szerzeményekre is alkalmaztátok, vagy eleve a pörgősebb számokból áll össze a műsor?

- Az Uplifted kifejezés nem csak a tempóra és az emelkedett hangulatra utal, hanem egyfajta vérfrissítésre is. A számokba például bekerültek eddig nem használt hangszerek is, mint a Nord Lead 1, a Polysix vagy a MicroKorg. Főleg az olyan koncertszámaink átiratairól van szó, mint a Sounds And Lights vagy a Prophet Is A Fool, de olyan régebbi dalokat is átdolgoztunk, mint az Eastern Sugar és a Bossa Astoria, ez utóbbinál Erik Sumo kattogós house remixe volt a kiindulópont. A Light Leaks egy-két dalát szintén átgyúrtuk, mint a Dream Of A Machine, amelyből a közeljövőben egy remix EP is megjelenik majd.

- Ha már emelkedettség, nekem a Wings Of Love a legfelemelőbb Zagar-szám, kicsit ki is lóg a diszkográfiából a nagyfokú érzelmi töltésével. Szerinted mitől olyan különleges ez a szám, mi a varázsa?

- Talán az, hogy van benne egy egyfajta kollektív, közösségi érzet, ami a hallgatásakor mindenkit egy kicsit magával ragad és része akar lenni a szeánsznak. De számomra egyébként ez az emelkedett hangulat nem csak a Wings of Love-ban van meg, aki volt már olyan Zagar-koncerten, ami a Taste Of Snow tízperces koncertverziójával zárult, az tudja mire gondolok.

- Dj-ként hogy tapasztalatod, melyik Zagar-szám működik buliba a legjobban?

- Eriq Johnson Wings Of Love remixe, vagy a Moonbootica Prophet Is A Fool átirata elég jól szokott működni. De szeretem játszani Belle Belle Space Medusa mixét is, ami talán furcsán hangzik, mert otthoni hallgatásra szánt ambientnek tűnik, de a táncparketten elég komolyan bepörögnek rá.

- A Zagartól várható elmozdulás táncosabb irányba? Körvonalazódik már a következő lemez, vagy most még az ülepedés, inspirálódás fázisa van?

- Nem kizárt, mindannyian nagy hódolói vagyunk az elegánsabb tánczenéknek. Ami az új zenéket illeti, készült már pár vázlat, ami lehet hogy rákerül majd egy újabb korongra, de egyelőre még csak kislemezekben, esetleg egy EP-ben gondolkodunk, részben az Light Leaks-ről, illetve tervben van egy-két új szám is.

A Žagar április 25-i, speciális vizuállal körített Uplifted! koncertje előtt Dnte és Crimson melegíti elő a PRLMNT-et, további részletek a Facebook-eseményoldalon.

A koncerthez készült egy rövid promóvideó is Mark Viszlay rendezésében, ilyesmire számíthatunk ezen az estén:

 

ez pedig a már említett Dream Of A Machine új, tech-house-os verziója:

Címkék: zagar
https://recorder.blog.hu/2014/04/22/tancos_emelkedettseg_a_zagartol
Táncos emelkedettség a Zagartól
süti beállítások módosítása