Albumpremier! mius: Tessellation

2014.02.17. 10:00, Frontrecorder

miusindex.jpg

Tavaly decemberben a Hub Of The Universe című dallal előlegezte meg második albumát Horányi Júlia énekesnő és Álmos Gergely zeneszerző duója, a mius. A modern elektronikából finoman kirakott, mély spirituális töltetű Tessellation a mai napon (február 17-én) jelenik meg, nálunk már most végighallgatható.

mius_tessellation_cover.jpgA duó az első lemez koncertsorozata után szinte azonnal nekifogott az új számok megírásának, és egészen a lemezfelvételig, 2013 novemberéig foglalatoskodtak velük. Ismét Szegeden stúdióztak a Black Hole Soundban, ahol a munka mint mondják meglepően gyorsan haladt, aminek az egyik oka, hogy kevesebb akusztikus hangszert használtak, mint az első nagylemeznél, ahol nagyon kimerítő volt összeszervezni a rengeteg zenészt. Azzal ellentétben a mostani lemezfelvétel sokkal lazábban és kötetlenebbül zajlott, ami - úgy vélik - érezhető a számokon is. A mius zenéje ugyancsak változott az első lemez, a Behind The Line hangzásvilágához képest. "Az új lemez sokkal inkább eltolódott az elektronika irányába. Úgy érezzük, sikerült megtalálni a saját hangunkat, míg a Behind The Line-nál sokkal inkább egyfajta útkeresésről beszélhetünk. Az első lemez eklektikusságához képest a Tessellation kompaktabb és egységesebb. A szövegekben és az énektémák megírásában Juli filozófikusabb, elmélyültebb témák felé mozdult el. Ez részben a személyes élmények hatására történt, részben Gergő új zenei világa inspirálta" - vallja a zenekar.

mius1_1.jpg

A mius az album dalaihoz egyenként kommentárt is fűzött:

Migrant
"A lemez indító dala, az egyik legerősebb atmoszférával rendelkezik. A migrant jelentése vándor, a szöveg témája a 'vándorút'. A dal technikai különlegessége, hogy a háttérben szóló szintetizátorhangot Julcsi énekhangjából generálta Gergő."

Such Is Life
"Ilyen az élet! Hibáival együtt is minden pillanata tökéletes. A szám a '90-es évek dance hangulatát idézi."

Hub Of The Universe
"A szimbólumok, amikről Julcsi írt a dalban, arra a természetes erőre utalnak, ami bennünk lakozik. Ha ráébredünk a létezésére, az egy hatalmas lépés a fejlődés folyamatában, amivel közelebb jutunk az 'univerzum középpontjához', önmagunkhoz."

Keep
"Az album legmeghatóbb és legmélyebb száma. Arról a küzdelemről szól, hogy megtartani sokkal nehezebb valamit/valakit, mint megszerezni."

Longing To Fly
"Talán a leglüktetőbb dal a lemezen, és egyben a legidősebb. Először teljesen akusztikus, dzsesszes hangszerelésben született meg, majd később újra elővéve teljesen más síkra helyeződött a szám atmoszférája."

A Little Flame
"Ez a szám a legszorosabb kapocs az előző lemezhez hangszerelés tekintetében. Itt nagyon kevés az elektronikus elem. A dal elrejtve tartalmazza a cirkuszi zene stílusjegyeit. A kötéltáncos hasonlat jelképezi az életben való egyensúlyozást."

Everyday Hero
"Főszereplő a jövő westernhőse, aki a sivatag helyett a zsúfolt városokat járja."

Up
"Itt is a '90-es évek dance és rave elemei hullámoznak új felfogásban. A szöveg arra bíztat, hogy bátran adjuk át magunkat annak az áramlatnak, ami felfelé visz minket."

Aranyszárnyú
"Az első magyar nyelvű dalunk, amire nagyon büszkék vagyunk és szeretjük. Nem terveztük, de megszületett, és úgy gondoltuk, szép meglepetés lehetne, ha rákerülne a lemezre. Korábban sokat próbálkoztunk a mai modernebb énekstílus magyar nyelven való átültetésére. Végül a lemezre jellemző elektronikus vonal és a magyar nyelv közötti kapcsolatot a népzenei gyökerekben találtuk meg. Ez a dal egy népzenei alapokon nyugvó, elektrofolk népmese."

A Little Flame fear. Sevestyén Áron
"Előző lemezünknél is meghívtunk egy zenészt vendégként, hogy egy számban közreműködjön. A hagyományt folytatva ezen a lemezen Sebestyén Áron zongoristát kértük fel, akivel először tavaly az MR2 Akusztikban zenéltünk együtt."

A mius Tessellation című második nagylemeze egy új magyar kiadó, a Tobis&Klang Records gondozásában jelenik meg, a digitális formátum mellett mindössze 100 darabra limitált, sorszámozott példányban CD-n is. A fizikai kiadást Álmos Gergely tervezte, minden egyes "kézműves" darab külön odafigyeléssel és szakértő kezek között készült, az Absoloot kreatív stúdió segítségével. Az érzékeny, lélekemelő lemez egy hétig ingyen letölthető lesz a mius Facebook oldaláról, alább pedig a megjelenés előtt teljes egészében meghallgatható:



Fotók: Kiss Gergely

https://recorder.blog.hu/2014/02/17/albumpremier_mius_tessellation
Albumpremier! mius: Tessellation
süti beállítások módosítása