Megnyílt a magyar rock múzeuma

2014.02.06. 17:34, Frontrecorder

rockmuzeum.jpg

A mai napon ünnepélyesen megnyílt, a nagyközönség által február 8-ától látogatható a budapesti RaM Colosseumban a Rockmúzeum, amely a hatvanas évek elejétől egyelőre 1989-ig bezáróan mutatja be a magyar rockzene történetét. A kiállításon korabeli plakátok, fotók, hangszerek, festmények, zenészrelikviák mellett interaktív bemutatóeszközök is várják a hazai rockmúlt iránt érdeklődőket.

MI A MAGYAR ROCKZENE UTCAI MEMENTÓIT GYŰJTÖTTÜK ÖSSZE, ITT.

A Rockmúzeum létrehozásán egy éve kezdett el dolgozni el pár lelkes civil, hogy a semmiből létrehozza. Megalapították a Rockmúzeumot működtető MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesületet, majd Budapesten a RaM Colosseumban találták meg azt a helyet, ahol a szándékaik szerint tudják bemutatni a magyar rockzene elmúlt 50 évét. Tavaly augusztusban kezdődtek a múzeum kialakításának munkálatai, amelyben az egyesület tagjai mellett sokan vettek részt önkéntes alapon, vagy járultak hozzá a kiállítás anyagához.

A 810 négyzetméteren berendezett Rockmúzeum történeti jelentőségű kegytárgyai, kordokumentumai között látható például Radics Béla híres szamurájfejes pólója, Szörényi Levente első és utolsó gitárja, az Omega első füstgépe, vagy a Szabad Európa Rádió teljes eredeti stúdiója, mellyel Cseke László évtizedekig sugározta a nyugati pop- és rockzene legfrissebb számait. Az állandó kiállítás február 8-ától minden szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig ingyenesen megtekinthető.

rockcsarnok.jpg

A Rockmúzeum befogadó intézmény, a rockzenét és annak történeti áttekintését tágan értelmezik, így abba beleférnek a táncdalénekesek, a popzenészek, a roadok, a szervezők, az újságírók egyaránt. A Rockmúzeumban azt tudják kiállítani, amit az adott zenekarok, rajongók odaajándékoznak, vagy letétbe helyeznek, ez az oka annak, hogy jelenleg egyes zenekarok, vagy műfajok esetleg nagyobb súllyal vannak jelen. A hazai könnyűzene múltjának "kiegyensúlyozottabb" bemutatása érdekében ezért várják mindenki felajánlásait, keresik a korabeli hangszereket, erősítőket, plakátokat, szakkönyveket, kottákat, zenészrelikviákat, fényképeket - mindent, ami a korszakhoz és a műfajhoz köthető.

A Rockmúzeumot működtető egyesület jövőbeni tervei között szerepel, hogy létrehozzák a Rockmúzeumok Nemzetközi Szövetségét, mivel jelen ilyen szervezet még nincs, ennek érdekében már felvették a kapcsolatot Európa összes rockmúzeumával. A most bemutatott állandó törzsanyagon kívül vándorkiállításokat, nemzetközi cserekiállításokat, időszakos tematikus kiállításokat is terveznek, illetve koncerteket, zenei eseményeket is szeretnének szervezni a helyszínre. Az egyesület belekezdett egy tudományos igényességű rocktörténeti adatbázis felállításába is, azzal a céllal, hogy rendszerezzék a felhalmozott ismeretanyagot, továbbá szakkönyvek kiadásával járuljanak hozzá a műfaj szakirodalmához. Első kiadványuk, a Budapesti beatzenekarok almanach-ja már megjelent, az egyesületnél beszerezhető. A Rockmúzeum az idős zenészeket is segíteni szeretné, ugyanakkor nem csak a múlt ápolásában, hanem a jövő építésében is részt kíván venni, zenei mesterkurzusok szervezésével, illetve azzal, hogy bemutatkozást biztosít fiatal zenészek részére.

További információk a MagyaRock Híressége Csarnoka Rockmúzeum dizájnjában is múltidéző honlapján vagy Facebook-oldalán.

Címkék: rockmúzeum
https://recorder.blog.hu/2014/02/06/megnyilt_a_magyar_rock_muzeuma
Megnyílt a magyar rock múzeuma
süti beállítások módosítása