Az Arcade Fire mégis feldolgozott egy Peter Gabriel-dalt

2013.07.26. 20:53, rerecorder

arcade fire.jpg

Az Arcade Fire különös módon, rajongó twitter-üzenetre válaszolva jelentette be új albumát, de ez 2013-ban alap. Az ősszel érkező, ex-LCD Soundsystem-főnök, James Murphy által producerként felügyelt lemezről még csak elképzeléseink lehetnek, de egy feldolgozásdallal most hallhatunk friss Arcade Fire-felvételt. A kanadai zenekar egy Peter Gabriel-feldolgozáslemezhez vette fel a Games Without Frontiers-t, melyből egy előzetes verziót tettek meghallgathatóvá.

arcade fire 2.jpgNemrégiben egy teljesen hétköznapi rajongói üzenetre ("ti vagytok a kedvencem") válaszolva írta ki twitterén az Arcade Fire, hogy "köszi, október 29-én jelenik meg az új lemezünk" és mellékelve volt a fenti és balra látható kép. Oké.

Azt már lehetett tudni, hogy James Murphy-vel dolgoznak a "táncos és groove-os" negyedik lemezen, de a 2010-es The Suburbs folytatásáról a héten azt is megtudhattuk - magától a producertől - hogy az készen van és "egyébként egy igazán nagyszerű lemez lesz. Alig várom, hogy megjelenjen." Oké.

Új dalt viszont a hivatalos verzió szerint csak szeptember 9-én várhatunk. Oké.

Azonban mégsem múlik el a nyár új Arcade Fire-felvétel nélkül! 2010-ben jelentette meg Peter Gabriel Scratch My Back című feldolgozáslemezét, melyen olyan előadók dalait játssza nagyzenekari verzióban, mint Neil Young, David Bowie, a Talking Heads, a Radiohead, Bon Iver vagy persze az Arcade Fire (utóbbitól a My Body Is A Cage-t). Az eredeti terv az volt, hogy a feldolgozott művészek még abban az évben kiadnak egy tisztelgő kiadványt Gabriel dalaiból, de ez a projekt egészen mostanáig váratott magára. Az And I'll Scratch Yours címre keresztelt albumhoz ugyan hat dal még abban az évben megjelent digitálisan, de többen egyszerűen megtagadták, hogy feldolgoznak bármit is Gabrieltől. Upsz.


ÍME, EGYETLEN CIKKBE GYŰJTVE A RECORDER 2010-ES TÖMKELEG ANYAGA AZ ARCADE FIRE-RŐL.

David Bowie, Neil Young és a Radiohead mellett éppen az Arcade Fire is köszönte a felkérést, de a sokáig csúszó projekt most mégis elkészült. Ugyan Neil Young és a Radiohead nem gondolta meg magát (őket Joseph Arthur és Feist helyettesítette), és Bowie helyett a Gabriel által feldolgozott dal (Heroes) társszerzője, Brian Eno szállt be, de az Arcade Fire végül mégis kötélnek állt. Jeee.

Az ő változatuk a harmadik Gabriel-albumon szereplő Games Without Frontiers című dalból készült, melynek eredetijében Kate Bush vokálozott és mely a Játék határok nélkül című televíziós vetélkedőből kiindulva jut el a nacionalizmus kritikájáig, miközben nagyon modern dobgépek és szintetizátorok adják a zenét.

szóval ez az Arcade Fire verziója, rövid változatban:

https://recorder.blog.hu/2013/07/26/az_arcade_fire_megis_feldolgozott_egy_peter_gabriel_dalt
Az Arcade Fire mégis feldolgozott egy Peter Gabriel-dalt
süti beállítások módosítása