Boldog 10. születésnapot iTunes!

2013.04.28. 20:14, BizRecorder

itunes_10years.jpg

A mai napon (április 28-án) ünnepli tízéves születésnapját a világ digitális zenei piacát alapjaiban megváltoztató iTunes. Ebből az alkalomból 10 pontba szedtük, mely területeken hozott forradalmat az Apple szoftvere az elmúlt egy évtized során.

Maga az iTunes mint szoftver már a 2000-es évek legelején, 2001-ben elérhető volt, akkor még kevéssé ismert. Macintoshon elérhető zenemenedzselő alkalmazásként. Az Apple zenefilozófiája ekkor kimerült a Rip, Mix, Burn alapelvben, azaz CD vásárlásra és CD-k összeállítására alapozott. A pár hónappal az iTunes indulása után  piacra vitt iPod sem indult túlzottan sikeresen: egy év alatt 500 ezer darab kel el belőle.

2003 április 28-án indult el az iTunes Music Store, az iTunes tulajdonképpeni utódja, 99 centes dalárakkal, korlátlan CD-re írási lehetőséggel, több PC-re való másolhatósággal - és ezzel megszületett a ma ismert digitális zene! Az iTunes-iPod kettős pedig elképesztő sebességgel kezdett növekedni: alig fél év alatt közel 100 millió letöltést regisztráltak, és ami üzletileg még ennél is fontosabb, 42 millió iPod talált gazdára.

A meredek emelkedésnek újabb lökést 2007, az iPhone megjelenése adta. Innentől kezdve az iTunes Store már nem volt többé iTunes Music Store és App Store-rá bővült: azóta filmeket, alkalmazásokat, zenét, azaz minden lehetséges digitális tartalmat vásárolhatunk a webes áruházból.

De nézzük meg kicsit részletesebben, melyek azok a területek, ahol az iTunes forradalmat hozott elmúlt 10 év során!

1. Az iTunes volt az első legális zeneáruház

Ezen nincs is mit vitatkozni. Az iTunes megjelenése előtt dalonként  3-4 dolláros áron, DRM védelemmel ellátva lehetett csak legálisan zenét vásárolni. Steve Jobs zsenialitása, és nem utolsó sorban érdekérvényesítő ereje kellett ahhoz, hogy az addig a lemezipar által diktált árszint kevesebb, mint harmadára vigye le a fogyasztói árakat.

2. Létrejött az iPod+iTunes ökoszisztéma

Ma, 2013-ban szinte minden valamire való média- vagy éppen tartalomipari cég megpróbálja a hardvert összekapcsolni szolgáltatásaival és így létrehozni egy olyan rendszert, melyben a felhasználók szinte mindent azon belül tudnak elvégezni. Steve Jobs mindezt 2003-ban létrehozta, és ez az iTunes+iPod kombó az, ami alapvetően a mai napig biztosítja az iTunes erejét.

3. A digitális zene mint tartalomtípus tömeges népszerűvé tétele

A zene az iTunes megjelenése előtt is a legnépszerűbb tartalmak között volt, és ez az elmúlt tíz évben sem változott. Ami ellenben drasztikusan megváltozott az a zene, mint tartalom által generált bevételek nagysága, amit mi sem mutat jobban, mint a tíz év alatt letöltött mintegy 25 milliárd zeneszám.

iTunesTimeline.jpg

 

MIT IS JELENT 25 MILLIÁRD LETÖLTÉS?MENNYIRE URALJA AZ APPLE A ZENEIPART?

4. A 99 centes dalonkénti ár szabvánnyá tétele

A 3-4 dolláros dalonkénti ár 99 centre való lecsökkentése nagy és a kiadókkal nehezen lenyeletett falat volt. Mégis, az iTunes olyan forradalmat robbantott ki a 99 centes ár segítségével (is), hogy később senki, soha nem kérdőjelezte meg ezen ár jogosultságát és a jövőbeni egyedi letöltési szolgáltatások számára egyfajta szabvánnyá is vált.

5. A dal lett az új zenei alapegység

A fizikai hanghordozók korszakában az alapegység a kis-, majd később a nagylemez volt. Az internet elterjedésével, az illegális szolgáltatásoknál már érezhető volt, hogy az új platformon hosszú távon nem maradhat meg az album dominanciája. Az áttörést ebben az esetben is az iTunes hozta meg: a 99 centes ár bevezetésével, a dalonkénti vásárlás ösztönzésével az Apple a dalt tette a digitális zeneipar alapegységévé!

6. Felgyorsította a zeneipari kifizetéseket és termékéletciklust

A CD korszakban az útvonal, amíg a zenei kiadvány eljutott a kiadótól a zenekedvelőkig, illetve a kiadvány ellenértéke visszajutott a kiadóig, meglehetősen hosszú volt, lassú és sok szereplőn keresztül vezetett. Az iTunes megjelenésével ez az útvonal lényegesen lerövidült, hiszen a kiadók és szolgáltató közötti kapcsolat közvetlenné vált, az elszámolás pedig havi szinten történik.

7. Csökkentette a major és a független kiadók közötti szakadékot

Azon felül, hogy a digitális zeneletöltést tömegtermékké tette, az iTunes talán legnagyobb vívmánya, hogy jelentősen csökkentette a major és a független kiadók közötti különbséget. Az iTunes listáira való felkerülésért, a kiemelésért nem kell és nem lehet fizetni. Nincsenek szponzorált helyek. A szabály leegyszerűsödött: ami jó, az előtérbe kerül, ami nem, az nem valószínű.

8. Eltüntette a DRM-et

A fenti megállapodás csak részben igaz, hiszen az iTunes indulásakor maga is használt digitális jogkezelő rendszert, méghozzá a sajátját, pontosan az ökoszisztémán belüli mozgás megoldása miatt. Tény azonban, hogy pontosan az iTunes előretörése és a kiadókkal való viszonyának megromlása vezette el odáig az iparágat, hogy sutba dobja a DRM-et. A DRM világméretű eltörlése pedig az iTunes nélkül elképzelhetetlen lett volna.

9. Megjelent az univerzális tartalomáruház

Az iTunes-t digitális zeneletöltő szolgáltatásként ismertük meg, de előbb a filmek, aztán pedig az iPhone megjelenésével az alkalmazások is felkerültek az iTunes virtuális polcaira, amely mára multifunkciós tartalomáruháznak tekinthető.

10. Az iPod+iTunes kettős divat lett

Steve Jobs maximalizmusa és Jonathan Ive zsenialitása, valamint formaérzéke az iPodot, majd később az iPhone-t szexivé, divatossá, a minőség szimbólumává tette. Az iPod és az iTunes szoros kapcsolata révén pedig a legális zeneletöltés a 21.század egyik legjobban hype-olt termékével kapcsolódott össze.

Az iTunes múltja tehát fényes és sikerekben gazdag. Furcsa ezt leírni, de ahhoz, hogy a jövője is hasonlóan sikeres legyen, immáron az Apple-nek van szüksége arra, hogy reagáljon az elmúlt években megváltozott zenefogyasztási szokásokra. Ennek csak első lépése (volt) a teljes funkcionális újragondolás, de ezt további lépéseknek kell követniük. Nem véletlen tehát, hogy az Apple háza tájáról egyre gyakrabban hallani egy Spotify-Pandora-vetélytárs szolgáltatás esetleges indulásáról.

NÉZD MEG, MILYEN IS LETT AZ ÚJ ITUNES, AMELY ELVILEG A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN DOMINÁLJA A ZENEIPART!

A szolgáltatásoldali fejlesztéseken felül a most már Tim Cook által vezetett cégnek a készülékárazáson és a csomagokon is el kell gondolkodnia. Jelenleg az egyedi letöltésekhez igazodva az iPodok és iPhone-ok tárhely alapján vannak árazva, viszont a streaming zenei szolgáltatások által dominált világban, ahol a zenék birtoklása már nem annyira fontos, a tárhely szerepe fokozatosan csökkenni fog, így az Apple-nek előbb vagy utóbb meg kell majd fontolnia azt is, hogy bizonyos készülékei mellé akár iTunes ingyenes letöltéseket, akár bizonyos szolgáltatásaihoz való ingyenes hozzáférést biztosítson. A jövőbeni fejleményektől függetlenül egy valamit biztosan állíthatunk ugyanakkor: az iTunes az elkövetkezendő években is megkerülhetetlen szereplője lesz a digitális zenei életnek, attól függetlenül, hogy továbbra is az egyedi letöltésekre koncentrál vagy sem.

Pléh Dániel

Címkék: apple itunes
https://recorder.blog.hu/2013/04/28/boldog_10_szuletesnapot_itunes
Boldog 10. születésnapot iTunes!
süti beállítások módosítása