Heti Top 10: a legbüntetőbb shredek

2013.04.21. 20:20, Frontrecorder

kissshred.jpg

A shred eredetileg a túlzottan is technikás szólógitározásra - "szántásra" - utal, ám a találó kifejezés a YouTube-on új értelmet nyert: olyan paródiavideókat jelöl, amelyekben a klipeket, de leginkább koncertfelvételeket fülsértő módon újraszinkronizálják - minél bénább, hamisabb a "zene" és az "ének", annál jobb (rosszabb). A nagyjából 2008 óta terjedő mém az új Daft Punk-számot sem kímélte, ezen felbuzdulva összeszedtük a tíz szerintünk legelvetemültebb shredet. Figyelem, a következő videók megtekintése könnyes röhögést idézhet elő! 

10. Metallica

Kezdjük egy klasszikussal a shredek világklasszisától és egyben az egész őrület kirobbantójától. A StSanders néven alkotó finn Santeri Ojala - ha lehet ezt mondani - művészi szinten űzi a shredelést, itt például sikerült elérnie, hogy a Metallicában végre ne Lars Ulrich dobolása bántsa a fülünket.

9. Radiohead

 "Mi a szart keresek én itt?" - énekli a Creep-ben Thom Yorke, és ez a kérdés sosem volt annyira jogos, mint itt:

8. Guns N' Roses

A Guns itt annyira szét van csúszva, hogy már Axl Rose is kiakad:

7. Marilyn Manson

Az Antikrisztus Szupersztár itt elővett egy vidám dalocskát az eltitkolt cirkuszi bohóc időszakából:

6. Snoop Dogg & Dr. Dre

Hogy ne csak a gitárzene képviseltesse magát, íme egy fergeteges dzsesszes freestyle-ozás a két rapper nagykutyától:

5. AC/DC

A ma esti Muppet Show vendége..

4. The Mars Volta

Így nem örült még senki annak, hogy be van kapcsolva a mikrofon, mint a David Letterman műsorában fellépő zenekar mikrofonfrizurás énekese, Cedric Bixler-Zavala:

3. The Who

Most kapaszkodjon meg mindenki: itt a bizonyíték, hogy az egyik legjelentősebb brit rockzenekart találta fel a krautrockot és a manapság nagyon menő poszt-black metált - egyszerre!

2. The Beach Boys

Ebből a kiszivárgott szupertitkos demóból nyilvánvaló, milyen nagy munkára volt szükség a stúdióban azokhoz az utánozhatatlan Beach Boys-i énekharmóniákhoz: 

1. Kiss

A shred elrongyolhatatlan csúcsműve, ennél jobb máig nem született ebben a műfajban. Akinek még bírja a rekeszizma, zúzza le a Slash-sel még gitárpárbajt is vívott StSanders teljes munkásságát.

Listán kívül pedig jöjjön a Daft Punk új slágerének egy nagyon korai verziója:

Címkék: shred heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/04/21/heti_top_10_a_legdurvabb_shredek
Heti Top 10: a legbüntetőbb shredek
süti beállítások módosítása