Két hét alatt két world music világsztár: Clannad és Natacha Atlas az A38-on

2013.02.12. 18:13, Frontrecorder

clannadatlasa38.jpg

(X) Pontosan két hét választja el a világzene két, a maga nemében egyedülálló és nemzetközileg népszerű képviselőjének koncertjét az A38 Hajón: most szombaton a több mint harminc éves múltra visszatekintő ír Clannad várja a kelta folkhagyományokat ápoló zene kedvelőit, majd március 2-án (ugyancsak szombat este) az észak-afrikai és közel-keleti beütésű elektronikus world music királynője, Natacha Atlas delejezi - két év után ismét - hazai híveit.

A kelta zene óriásai

A Magyarországon is népszerű kelta zene world music színpadokra adoptálása modern hangszerekkel az 1970 óta működő, az ír tradíciókhoz rendületlenül kötődő Clannad családi együttes révén vált világhírűvé a nyolcvanas évek elején. A DublinersLoreena Mckennitt vagy (a szólókarrierje előtt a zenekar billentyűsi posztját betöltő) Enya világhíre is mind a Clannad hatása, azé a zenekaré, amelynek sikersorozata a mai napig folytatódik. Varázslatos énekkel és fülbemászó dallamvilággal fűszerezett, a távoli észak-nyugati ír partvidékről hozott inspirációk nyomán kialakult stílusuk több mint 15 millió lemezt adott el és számos értékes díjjal gazdagította a zenekart; többek között 1992-ben a Billboard nekik ítélte Az év világzene dalát, 1999-ben a Grammy-t hozták el a Legjobb New Age album kategóriában, míg hazájukban Írországban Minden idők legjobb produkciója minősítéssel jutalmazták őket.

clannad.jpg

Első átütő sikerüket a Harry's Game című 1982-es brit tévéfilm betétdalával aratták (ez egyben mindmáig az egyetlen Gaelic nyelvű brit slágerlistás dal), amely Amerikában is népszerű lett, olyannyira, hogy még egy Volkswagen-reklámkampányhoz is felhasználták. De a Clannad készítette a népszerű tévésorozat, a Robin Of Sherwood zenéjét is, és az sem téved, aki a Férfias játékokban vagy Az utolsó mohikánban véli felismerni a Clannad zenéjét.

A csapat ugyan 1998 óta nem jelentetett meg új stúdióalbumot, de rendszeresen járja a világot - február 16-án, szombaton este az A38 Hajóra várják a hamisítatlan ír zene magyarországi szerelmeseit.

A 19:30-kor kezdődő koncertre a belépő 9990 Ft. Jegyek elővételben is vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

A Clannad-koncert eseményoldala a Facebookon: https://www.facebook.com/events/573848025975848

 

Az orientális beütésű elektro-világzene legnagyobb hatású előadója

natachaatlas.jpgA brit apától és szefárd zsidó anyától Brüsszel marokkói negyedében született Natacha Atlast gyerekkorában erőteljesen befolyásolta mind a zsidó, mind az észak-afrikai arab, maghrebi kultúra, olyannyira, hogy a hastáncot is magas fokos sajátította el. A multikulturális környezet egy életre meghatározta Atlas pályafutását: amikor később Northamptonba költözött, igazán kuriózumszámba ment a több nyelven beszélő egzotikus szépség, aki helyi rockzenekarok frontleányaként hódított. Atlas sokáig kereste saját hangját, amit nagyszerűen jellemez, hogy Apache Indiannel (ha még valaki emlékszik rá) éppúgy dolgozott, mint a PIL-alapító Jah Wobble-lel (lásd pl. itt), egészen addig, amíg a frissen alakult etno-tribal brigád, a TransGlobal Underground el nem csábította. Majdnem egy évtizeden keresztül dolgozott a zenekarnál sokkal kötetlenebb csoporttal, és közben, nem kis részben a TGU  hatására megtalálva saját hangját, szólókarrierbe is kezdett.

Natacha Atlas az 1995-ös debütlemez, a Diaspora óta megbízhatóan, kétévente jelenteti meg albumait. Egykor egészen egyedülálló, mára már sokak által követett útján elegáns ötvözetben keverednek az észak-afrikai ritmusok és dallamok, a maghrebi rai, a közel-keleti hatások a kortárs elektronikával, törzsi technóval, jungle-lal, drum and basszel. Persze a pályán azért voltak hangsúlyeltolódások is, a korai "underground" lemezek a kétezres évek közepére kifejezetten poposabbakká váltak, anélkül, hogy Atlas autentikussága, komoly politikai és társadalmi szerepvállalása sérült volna. A művésznő változatosságára mi sem jellemzőbb, mint hogy első nagy sikerét egy Françoise Hardy-feldolgozással, a Mon amie la rose-zal aratta, és egyaránt rajong érte a James Bond-filmek zenei rendezője, David Arnold és mondjuk Nitin Sawhney.

A nagyszerű énekes- és táncosnő számos alkalommal járt már Budapesten, de március 2-án, szombaton este először lép az A38 Hajó színpadára, előtte a vele rokon lelkű és hozzá hasonlóan sokoldalú Tóth Evelin énekesnő és új zenekara, a Méthode Traditionelle játszik.

A 19:30-kor kezdődő koncertre a belépő 5900 Ft, elővételben 5500 Ft. Koncert+vacsorajegy: 9500 Ft. (Ennek ára magában foglalja a koncertet, illetve az azt megelőző menüvacsorát az A38 Hajó panorámaéttermében. A menü: Arab fügés csirkemell mandulás kuszkusszal, Kávétorta kardamommal fűszerezve.) Jegyek elővételben is vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

koncert eseményoldala a Facebookon: http://www.facebook.com/events/308032825964316/

https://recorder.blog.hu/2013/02/12/ket_het_alatt_ket_world_music_vilagsztar_az_a38-on
Két hét alatt két world music világsztár: Clannad és Natacha Atlas az A38-on
süti beállítások módosítása