Zenei programok (11.29-12.09): Efterklang, Dapayk, Fear Factory, Everlast, Jubei

2012.11.29. 19:18, recordernews

everlast.jpg

Addig érdemes zenés-táncos eseményekre járni, amíg az fagyási sérülések nélkül megúszható (na jó, igazából nem csak addig), úgyhogy ismét segítünk ebben egy kicsit: még ezen a hétvégén érkeznek Budapestre sarkkörön túli hangulatokat összelapátoló dánok, várható Facebookos profilképekhez kötött dalpremier hazai csapattól, és hallhatjuk az Irie Maffia zenei agyait, amint nagykoncert után DJ-pult mögött dobják le az ékszíjat. Jövő héten jön a Manu Chao női megfelelője, egy töretlen lelkesedésű kanadai punkzenekar, és egy olyan nagyság is, akinek a hangja Magyarország valamennyi gimis buliján felcsendült a kilencvenes években egy ugrálós hardcore rap formájában. Őt láthatjuk a fenti képen, másfél hétre előretekintő programajánlónkat pedig a folytatásban.

November 29. csütörtök

A Műgyűjtők Éjszakája a Falk Miksa utcai galériák közös rendezvénye, évente egyszer tartják, ilyenkor tíz-húsz galéria az utcában éjfélig tart nyitva, és mindegyik valamilyen különleges kínálattal áll elő. A Pintér Galéria és Aukciósház ezen az estén "szocreál partit" szervez, tombolával és árusítással, Lenin a parketten témakörben pedig DJ Suhaid emelget bakeliteket tokból ki és be, lemezjátszóra fel és le. A galéria este 6-tól várja a vendégeket éjfélig.

leninke.jpg

Négy évnyi várakozást követően ismét egy klubkoncert formájában lesz megtekinthető Budapesten napjaink egyik legismertebb metalcore-bandája, az ausztrál Parkway Drive. Így akik tavaly a Hegyalján szerették meg Winston McCallékat, esetleg a mára legendássá vált 2008-as Never Say Die! óta várják a kordontól mentes önfeledt koncertélményt, méltán készülhetnek az év második felének legnagyobb volumenű eseményére, aminek a Dürer Kert ad otthont. Rajtuk kívül beletép a húrokba az amerikai Emmure, a The World Alive és a kanadai Structures.

30Y és a Drum & Monkey mint a Szentimentálé című új album kiadója, a megjelenés napján, vagyis most csütörtökön 19 órai kezdettel tartja a lemez dalaihoz Lévai Balázs által rendezett Szentimentálom című film premierjét a budapesti Átrium Filmszínházban. A nagy érdeklődésre való tekintettel egymást követően kétszer is levetítik a filmet az este folyamán: 19:30 és 21:00 órai kezdéssel. A rendezvényen a közönség találkozhat a zenekarral és a filmkészítőkkel, továbbá a rendezvény ideje alatt egy kiállítás is megtekinthető lesz a 30Y elmúlt tizenkét évének koncertplakátjaiból. A helyszínen lehetőség nyílik megvásárolni az új lemezt CD-n és különleges MP3 formátumban is. Az est zárásaként a 30Y tagjai „lemezlovas bemutatót” tartanak egészen éjfélig.

30y_foto1_1.jpg

November 30. péntek

A Carbovaris üzeni: "az elmúlt 3 évben elképesztően sok dologot éltünk át veletek, a kezdeti gimis koncertektől tehetségkutatókon és Szigetes fellépésen át a jelenlegi állapotig. Az első két évet 'MILOS' című nagylemezünk formájában foglaltuk össze és a Compact Disco társaságában mutattunk be. Bár a debütáló lemezről a Road-ot felkarolta az MTV, az igazi sikert az 'A VERY MILOS HOLIDAY' hozta meg: Sunrise című számunk klipjét rotációban játszotta a VIVA, az MTV és az MR2 Petőfi rádió is. Több, mint nyolcvan koncerttel a hátunk mögött, most egy igazán különleges bulival készülünk nektek, a teljes repertoárral és meglepetésekkel." Az Iskolában rajtuk kívül még dalokra fakad a Stamusic, a Green Fusion és beszáll a Tesco Disco is.

Első ízben látogat Magyarországra ezen a napon Grischa Lictenberger, a tehetséges fiatal német művész, aki nem korlátozza saját önkifejezését pusztán a zenére. Már 2006-os Düsseldorfba költözése óta elkezdett operálni a tájkép és a lakóhely fogalmakkal és azok művészi megközelítésével, melyet tovább folytat Berlinben. Legújabb megjelenése is ennek a folyamatnak a része, ez az And IV (Inertia) címet viseli, a Raster-Noton kiadónál jelent meg szeptemberben, és ez a szerző első teljes albuma is egyben. Grishca munkája során rengeteg saját környezetéből felvett hanganyagot használ fel annak megjelenítésére, manipulásásukat különböző analóg és digitális eszközökkel hajtja végre. Budapesti koncertjén - amire a Fogasházban kerül sor este 8 és 11 között, DJ Mesterházy közreműködésével - is az új megjelenése kerül majd középpontba, egy egyedülálló videóinstallációval egybekötve. Fellép még az UH Fest Lokál üdvöskéje, Lázár Gábor is.

Az A38 Hajó színpadát Magyarország egyik legjobb koncertzenekara, a soktagú, reggae-t, dancehallt, hiphopot és funkot egyedi módon ötvöző, nagyszerű énekes-rapperekkel megáldott Irie Maffia foglalja el. A szokás szerint elsöprőnek ígérkező koncert ezúttal nagyszabású látványvilággal lesz felturbózva az A38 és az MVM speciális, szuperlátványos koncertsorozatában, a Kiégő Izzók közreműködésével. És a bónusz hír: global bass partival zárul az este, amit úgy kell érteni, hogy az osztrák Tipanic húzza elő szédületes afro-elektronikus szettjét, majd a maffiások két alaptagja, a dj-ként / producerként is jól teljesítő Jumo Daddy és ELO (Élő Márton) veszi át a stafétát.

Mintegy hét nagy- és vagy ötven kislemezzel a háta mögött nem kérdéses, hogy Niklas Worgt, azaz Dapayk a mai táncolós elektronikus zenék egyik legjelentősebb szereplője. Az NVC és az Aktrecords, a hazai techno zászlóvivői pedig most elhozzák, egyenest a Corvintetőre, és persze ha már így alakult, Isu, Subotage és Ioda is csatlakozik a meneteléshez.

Különleges, legújabb kori dalpremierre készül a Zagar: az új kislemez ugyanis egy saját fejlesztésű Facebook app és médialejátszó is egyben, amiben a profilképünkkel hangjegyeket foglalhatunk le. Ha az összes hangjegy gazdára talál, akkor játsszák le a teljes számot. Az alkalmazást itt érhetjük el, és nyerhetünk vele spéci fülhallgatót és Space Medusa pólókat - mert, igen, ez a címe a zenekar friss szerzeményének, és elő is fogják ezt adni az "új" Gödör Klubban ezen a koncerten.

December 1. szombat

December 1-jén tartja "hivatalos nyitóbuliját" a tél, amire a Kollektiva zima-űző, különleges ellenpartival válaszol: a Winter Hits-en két, egymáshoz igen közel álló dj mutatkozik be új oldaláról - a Lotfi család két tagja. Begi jól ismert a Compact Disco popzenekarból illetve a hazai techno-színtéren mint Behnam, ezen az estén viszont kedvenc újvonalas house és nu-disco zenéiből válogat. A fiatalabb Lotfi pedig a Robotrock révén nem szorul bemutatásra a dubstep fanoknak, ám ezúttal új saját projektje, a Tropiic égisze alatt játszik színes szelekciót a bass music hangzások széles palettájáról. Mindez a Corvintetőn!

A dán Efterklang, Európa egyik leginnovatívabb együttese szeptemberben jelentette meg ötödik nagylemezét. A Piramida című album egy elhagyott, sarkkörön túli szovjet bányászvárosban felvett hangmintákra épülő, páratlanul atmoszférikus és intenzív alkotás, és most ezt a nem mindennapi albumot nyújtja át a zenekar élőben a lehető leghozzáillőbb helyszínen: az valaha elhagyott, majd Budapesten újjáépült egykori ukrán téglaszállító hajón, az A38-on.

Múltidéző koncert? Két együttes, aminek zenészei már akkor együtt zenéltek, amikor a dark és new wave fénykorát élte Magyarországon? Nagyon úgy néz ki, hogy igen: fellép a Nulladik Változat, őket pedig az E.V.A. (Berencsi Attila és Candyman da Marquis) követi, akik általában nem nem publikálnak semmilyen hanganyagot, ezért kizárólag az ilyen alkalmakkor lehet őket hallani. Éjféltől a New Life DM Klub lemezlovasai veszik át a terepet. Plusz hívószó: a helyszín a felújított, 600 fő befogadására alkalmas Fáklya Klub lesz.

A Toldi Klubban a house music fog megjelenni az est főszereplőjeként, nem is akárkivel: a hazai színeket képviselő, Girls And Mathematics bulikon játszó Tom Select ugyanis azt a DoubtingThomast hívta el vendégnek, aki a londoni warehouse-partik egyik úttörője és máig rendszeres résztvevője. Zenei világa széles palettán mozog, készít filmzenéket, kollaborál jazz énekesekkel és játssza elmaradhatatlan live szettjeit London, Berlin, Párizs "sweaty" underground partijain. Ráadásul most először jár Budapesten.

December 2. vasárnap

"Az igazi nagyság mérője nem az, hogy egy zenekar az utolsó pillanatig képtelen kilépni a saját maga által felállított falak közül, hanem az állandó megújulás élménye, amihez szervesen hozzátartozik az is, mikor a tanítványok építő jellegűen képesek visszahatni mesterükre. Ezért is örömteli számunkra a tény, hogy három év után ismét egy klubkoncertre csábíthatjuk Budapestre a kilencvenes évek egyik leginkább meghatározó metalzenekarát, a Fear Factoryt" - olvashatjuk itt, és valószínűleg ehhez hozzáfűzni sem érdemes semmilyen sallangot. Illetve csak annyit: kemény hétkezdésnek nézünk elébe.

ff.jpg

December 3. hétfő

„Ha Manu Chao nő lenne, ő lenne” - mondja a koncertplakát, de ez nem a szokásos reklámtúlzás. A Rupa & The April Fishes bűbájos énekesnő-dalszerzője éppolyan változatos, skával, reggae-vel, sanzonnal, latin zenével, helyenként punkkal átitatott, friss és sodró muzsikát játszik, éppen akkora társadalmi elkötelezettséggel, mint a Mano Negra egykori legendás vezetője. A Rupa & The April Fishes többször lépett már fel Magyarországon, többek között a Szigeten is, most egészen friss, idén októberben megjelent Build című nagylemezéről rántja le a leplet az A38 Hajón. Előzenekar a magyar „posztsanzon” egyedi hangú képviselője, az Elefánt.

December 4. kedd

"Lesújtunk a régóta várt videóval. Vetítéssel egybekötött koncert várható, a nyolc főre kiegészült zenekarral!" - szól a fenyegetés a Premecz Mátyás-féle Kéknyúl Hammond Band szájából, amit ténylegesen is valóra váltanak ezen a napon az Akvárium Klubban. Kényelmes öltözékben érkezzünk, mert kortalan, organikus, funkos-dzsesszes buli várható! Ez meg itt a vicces werkvideó a kliphez:

December 5. szerda

A hetvenes évek végén alakult kanadai NoMeansNo a mai napig töretlen lelkesedéssel és alázattal játssza úgy a punkot, ahogy senki más: az eddig tizenkét nagylemezt jegyző trió ugyanis nem stiláris dobozkákban gondolkodik, ehelyett arra törekszik, hogy a lehető legtermészetesebb módon ültethesse zenei közegbe saját, fekete humortól és társadalmi érzékenységtől egyáltalán nem mentes dalszövegeit. A most negyedik alkalommal hazánkba látogató zenekar még mindig képtelen hibázni, hiszen legyen szó bármely albumáról vagy időszakáról – gondolva itt a progresszív rock, a funk, a blues, a country, a jazz, vagy épp a hardcore-elemek belső arányára –, egyszerűen nincs gondolati-tartalmi üresjárat. Épp emiatt tekinthetünk ünnepként arra, hogy az 1990, 2007 és 2009 után ismét a magyar fővárosba látogató bandán képtelen fogni az idő vasfoga. Aki nem hiszi, járjon utána az A38-on!

Óriási dolog történik ezen az éjszakán Budapesten, hiszen olyasvalaki érkezik, aki aligha lehet ismeretlen a keleti parti hip-hop rajongóinak, hiszen az elmúlt húsz évben épp elégszer húzott úgy tizenkilencre lapot, hogy az is megismerje, aki nem akarta. A House Of Pain (Jump Around, mindenkinek megvan?) egykori frontemberéről, a már jó ideje szólóban mutatványozó, több Grammy-díjat is elhappoló Everlastról van szó, aki ezúttal a Dürer Kertben ad számot két évtizedes rutinjáról.

Még mindig szerdát írunk, és mivel másnap jön a Mikulás, ennek megfelelően punk és noise koncerteket hoz zsákjában az Open Minds jóvoltából. A "furcsa zenék fesztiváljának" rénszarvasostul, szétcsavart potméterestül a Dohány utcai Filter ad otthont, színpadra áll a Halalnihil, a Pokemon Turné, a ParaNoiZ with Zlatko Baracskai és a magát baszatós butapunkként aposztrofáló RSSZL. Kezdés pontosan nyolc órától.

December 6. csütörtök

Bulizással jótettet végrehajtani? Miért is ne, hiszen az Age Of Hope Alapítvány - amely nyári táborokat szervez olyan gyerekeknek, akik körülményeik miatt egyébként nem tudnának ilyenen részt venni - karácsonyi adománygyűjtő kampányához kapcsolódóan jótékonysági partit szervez az A38 Hajón. Az este kilenctől kezdődő esemény különlegessége, hogy talán még soha nem állt egy színpadon ugyanazon éjjel DJ Palotai, DJ Budai, Tommyboy, DJ Titusz, Coyote, Beta, André és Snilloc. Sőt, hangszeres zene nélkül sem marad senki, hiszen őelőttük a Ladánybene 27 koncertezik nyolctól, állítólag kizárólag tradicionális roots reggae-kből összeállított repertoárral.

December 7. péntek

Marcel Dettmann az egyik olyan ember, aki miatt Berlint ismét a világ techno-fővárosaként emlegetik, aki nélkül mostanság nincs valamire való technófesztivál, akit ma a világ összes technórajongója látni és hallani akar. Ja, és aki a német főváros buliszentélyének, a beengedési politikája miatt csak a kiváltságosok által látogatható Berghain-nek a rezidense a kezdetek óta. Elképesztő tehetségű – és improvizatív érzékű – lemezlovas, aki Manchester, Detroit, Chicago és Berlin régi és új vonulatait egy órásmester tiszteletével szereli össze szettjeiben egy óriási, lüktető géppé, továbbá olyanoknak remixelt, mint mint a Fever Ray, a Junior Boys, a Modeselektor vagy Scuba. Dettmannt ezen a napon a Technokunst-brigád állítja az A38 kormánykereke mögé, és rajta kívül ennek megfelelően Isu és Dork is zenél majd.

marceld.jpg

"A Barátainknak, Budapesten. Legyünk együtt úgy, ahogy máshol már nem lehet. Kompromisszum nélküli dj szettek, válogatottan ismerős italok és hiánypótló installációk a LOFT-ban. Első alkalommal Falcon Jab és Herman Prime játszanak. Az első német, a másik finn. Ami közös bennük, hogy mindketten üdítően feszegetik a műfaji határokat, mindezt a house gesztusrendszerében, partiba vágva, felemelve" - olvasható itt, helyszín a Lehel utca.

December 8. szombat

Jubei-t a drum & bass egyik ízlésformálójaként szokták emlegetni, legyen szó akár szóló cuccairól, a Code 3 projektről (benne SP:MC-vel és Dakuannal), vagy az olyan közreműködésekről, amiket Alix Perezzel, a Breakage-dzsel, Lenzmannel, a Logisticsszel, Fierce-szel és még sokakkal követett el. A Corvintetőn a törtütemekről rendszeresen gondoskodó szervezőcsapat, a Bladerunnaz jóvoltából jelenik meg, a magyar erődítmény, Spinline, Statik és Markov mellett.

A Butterfly Effect kamaraformációja 2010-es megalakulása óta fejleszti unikális zenéjét, a jazz, a népzene, a hiphop és a klasszikus zene elemeit magába foglalva. A keretet a pillangóhatás káoszelméleti fogalma adja. Magyar Bori énekel (vocals), Vázsonyi János fúj (sax), Kardos Dániel gitározik (guitar), Dömötör András szájdobol (beatbox) - mégpedig a Mika Tivadarban.

Tizedik születésnapját üli a főváros meghatározó klubszériájáért felelő Hypnosis. És itt átadjuk a stafétát: "Arra gondoltunk, hogy szervezünk nektek és persze magunknak egy legkevésbé sem kimért, házibuli jellegű örömünnepet. Nem fogjuk túlflancolni a dolgot: játszunk elképesztő szetteket, szokás szerint hozunk egy tonna tortát és aprósütit, bevonulunk az újonnan nyílt, eddig jól bevált Meyer hangcuccal beépített, nagyon barátságos Muzikumba, Ti meg eljöttök velünk örülni. Na?" Akik biztosan fellépnek: Fine Cut Bodies, 9b0, Crimson b2b ChromTB Gon b2b Marvin, BA10 b2b Aafro, Jinx b2b Grasshop. További csatlakozókról további információk a vonatkozó Facebook-eseményoldalon.

hyp.jpeg

(Nyitókép: m4tik @ Flickr)

https://recorder.blog.hu/2012/11/29/zenei_programok_nov29_dec9
Zenei programok (11.29-12.09): Efterklang, Dapayk, Fear Factory, Everlast, Jubei
süti beállítások módosítása