Citizens!: Here We Are – a teljes album és az összes klip!

2012.06.15. 12:22, -recorder-

Citizens5a.jpgA legutóbbi bejelentés szerint az idei Szigeten is fellépő Citizens! együttest már első kislemeze, a decemberi True Romance idején bemutattuk a Recorderen (sőt a dalhoz a High5Collective által készített klipet a kislemez hivatalos megjelenése előtt már novemberben közreadtuk!), majd februárban egy David Bowie-feldolgozással is szerepeltek nálunk Tom Burke-ék – most pedig következzék Here We Are című első albumuk. A Citizens! számára minden adott a sikerhez: öt jól öltözött, kölyökképű londoni srác, fülbemászó indie pop dalok, és egy debütáló album, ami a Franz Ferdinand-vezér Alex Kapranos produceri közreműködésével készült és a divatos francia Kitsuné kiadónál jelent meg – és most itt Recorderen is végighallgatható elejétől végéig!

A londoni fiúk karrierje akkor indult be, mikor a demójuk egy közös barát révén eljutott a Franz Fendinand gitáros-énekeséhez, aki első hallásra beleszeretett a dalaikba. A Citizens! frontembere, Tom a következőképp mesélt a Kapranosszal való közös munkáról: „Jó pár producerrel leültünk beszélni, de mindig csalódottan távoztunk. Azt mondták, ha be akarunk kerülni a rádióba, úgy kell táncolnunk, ahogy ők fütyülnek. Aztán leültünk Alexszel, akinek már volt tapasztalata a saját szabályok szerinti érvényesülésben, és azt mondta, remek dalaink vannak, szóval csak vegyük fel a lehető legizgalmasabb lemezt, és meglátjuk, mi lesz. Neki igazi művészagya van, vagyis mikor velünk volt, inkább olyan volt, mint egy művészeti oktató: állandóan megkérdőjelezte, hogy miért csináljuk ezt vagy azt, mivel magyarázzuk a választásaink. Persze ő kiváló dalszerző is egyben, ezért akadt pár vitánk a refréneket meg a hangnemváltásokat illetően, vagy például azon, hogy milyen hosszúnak kell lenni egy középrész."

citizens0b.jpgAz együttes saját bevallása szerint popzenét játszik, és valóban: a Skóciában felvett bemutatkozó album a dallamosabb fajta indie pop stílusjegyeit hordozza magában, sok szintivel és némi finomkodással megtoldva. Tom Burke igazi gigerli, mind megjelenését, mind intonációját tekintve, néha affektálásba forduló éneke a közelmúltból leginkább talán a Rapture frontember Luke Jennerre emlékeztet, de – a szinte természetesnek tekinthető Franz Ferdinand-hatás mellett – a Two Door Cinema Club vagy a Delphic is eszünkbe juthat. „Popzenét akartunk csinálni, fantáziával és lélekkel. Úgy éreztük, más zenekarok vagy nem csinálnak igazi popdalokat, mert szégyellik, vagy ha csinálnak, akkor cinikus hozzáállással teszik. A lemezkészítés közben hoztunk pár szabályt, amit a stúdió falára is felírtunk filctollal: nincs utólagos kozmetikázás és vagdosás, nincs autotune, és egyik dalban sem lehet két olyan összetevő, ami úgy hangzik, mintha ugyanonnan jött volna."

A végeredmény itt a lemezborító alatt most teljes egészében meghallgatható az ausztrál The Music oldal SoundCloud-lejátszóján, alatta pedig bemutatjuk az együttes eddigi videóit, és egy kis ízelítőt abból, mire számíthatunk élőben augusztus 9-én a Sziget-fellépés alkalmával.

citizens-here.jpg.

az album klipjei időben visszafelé haladva, a júliusban megjelenő Caroline kislemez májusi videójától kezdve:

a Reptile klipje 2012 januárjából:

a True Romance első hivatalos videója és a High5Collective-től kapott sokkal jobb (és a zenekar által is kanonizált) klip:


a She Said, True Romance és (I'm In Love With Your) Girlfriend című dalok élő előadása a májusban a kölni Electronic Beats fesztiválon:

a Reptiles akusztikus verziója februárban az i-D online oldalán futó i-N Session keretében:

a Caroline előadása a francia Le Mouv' rádió stúdiójában 2012 júniusában:


http://www.citizenscitizens.com

összeállította: Biczó Andrea / Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/06/15/citizens_here_we_are_a_teljes_album
Citizens!: Here We Are – a teljes album és az összes klip!
süti beállítások módosítása