Nine Inch Nails: Down In It (1989-es tévéfellépés)

2012.03.29. 08:15, -recorder-

Az elmúlt néhány óra legnagyobb zenei szenzációja egy 1989-ből előkerült tévéfelvétel a pályája legelején járó Nine Inch Nails fellépéséről a Dance Party USA műsorban, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának egy gagyi playback tévéshow-jában, ahol a zenélést/éneklést imitáló előadók körül a korszak nevetséges divatjához igazodó fiatalok táncoltak lelkesen. A másképpen nevetséges frizurát viselő Trent Reznor a legelső szerzeményét, a Pretty Hate Machine albumról kimásolt legelső NIN-kislemezdalt, a Down In Itet adta elő zenésztársaival (köztük az össze-vissza tántorgó Richard Patrick gitárossal, a Filter együttes későbbi frontemberével). A fellépésből eddig csak néhány másodpercnyi részlet volt elérhető a Closure videoösszeállítás 2004-es DVD-újrakiadásának rejtett extrájaként (továbbá a műsorvezetőnő lelkes „Let's hear it for Nine Inch Nails!” kurjantása is ott volt bónuszként az 1990-es Head Like A Hole maxi végén), de egy megszállott NIN-rajongó most 100 dollárért megszerzett egy kazettát az eredeti fellépés videofelvételével, és közzétette azt az Echoing The Sound rajongói fórumon, ahonnan hamar felkerült a YouTube-ra, onnan pedig a zenei blogokra, és még maga az Oscar-díjas Trent Reznor is reagált rá Twitter-oldalán.

Sok évvel ezelőtt a fiatal és naiv Nine Inch Nails tagjaitól megkérdezték, milyen tévéműsorban lenne kedvük fellépni. Viccből (és valószínűleg részegen) a legabszurdabbat választották, ami akkoriban eszükbe juthatott. Aztán jött a hír, hogy a blöffjüket bevették, és tényleg meghívást kaptak a szóban forgó műsorba... Bepattantak hát Honda Civic (háromajtós) turnéjárművükbe és sok mérföldet utaztak (azt hiszem) New Jersey-be a nagy fellépésre. Nagyon jól szórakoztak azon, hogy kigúnyolhatják azokat az embereket, az általuk képviselt divatot és a frizuráikat. Szép idők voltak. Aztán évekkel később jött az internet... Van azért némi tanulság is ebben az egészben. Ha jobban belegondolok, Skrillex tényleg tartozik nekem némi jogdíjjal azért a frizuráért...”

a Closure DVD-n látható részlet:

a dal korabeli klipje, ami miatt még rendőrségi vizsgálat is indult, mert felmerült a gyanú, hogy a videofelvétel egy igazi halálesetet örökít meg:


 

www.nin.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/03/29/nine_inch_nails_down_in_it_dance_party_usa_tevefellepes
Nine Inch Nails: Down In It (1989-es tévéfellépés)
süti beállítások módosítása