2011. júliusi koncertajánlók

2011.07.05. 11:20, -recorder-

A VOLT után jutnak még júliusra bőven fesztiválok, mint a Balaton Sound vagy a Hegyalja, „a nyár leghosszabb fesztiválja” szlogent utoljára használó Zöld Pardonban pedig az amerikai Delinquent Habits rapperei és Maliból érkező Tinariwen tauregjei dobják fel a záró évadot. A hetven körül járó brazil legendák, Sergio Mendes és Gilberto Gil mellett jönnek hozzánk fiatal osztrák lányok is (Luise Pop), mi meg mehetünk Ausztriába olyan előadókért, mint Erykah Badu, Jamie Cullum, Morrissey, Jack Johnson, Daniel Lanois vagy a Battles – de legelőször is a képünkön látható Bright Eyes, mely az aktuális The People's Key album turnéján a Two Gallants duó és a Rilo Kiley-frontleány Jenny Lewis társaságában ad egy szabadtéri koncertet Bécsben (ez utóbbi három előadótól videókat is mutatunk összeállításunk legalján).

Bright Eyes + Two Gallants + Jenny & Johnny
Arena, Bécs, 2011. július 5.
 
A remegő hangú Conor Oberst az amerikai könnyűzene elmúlt tíz évének egyik kulcsfigurája, akit mifelénk talán kevesebben ismernek, de erről ő egyáltalán nem tehet, és ez semennyit nem von le a művészi értékéből és jelentőségéből. Az 1980-as születésű dalszerző-gitáros-énekes tulajdonképpen már 1995-ben megalakította zenekarát, melyet azóta sokan egyszemélyes projektnek tartanak, de a sok rotálódó kísérőzenész mellett 1998-tól a multiinstrumentalista-producer Mike Mogis és 2004 óta a billentyűs-trombitás Nate Walcott is állandó, szerves része az indie folk felől indult Bright Eyesnak. Obersték első igazi nagylemeze, a Letting Off The Happiness 1998-ban látott napvilágot, a befutást pedig a 2002-es Lifted or The Story Is In The Soil, Keep Your Ear To The Ground hozta meg. Két évvel később, 2004 novemberében az amerikai kislemezlista első két helyén a Bright Eyes két dala szerepelt (Lua, Take It Easy), a kettősséget 2005 elején egy albumpár – a folkos I’m Wide Awake, It’s Morning és az elektronikus alapú Digital Ash In A Digital Urn – folytatta. Azóta egy kicsit kevesebbet lehetett hallani a zenekarról, a 2007-es Cassadaga után Oberst egy ideig Mystic Valley Band nevű projektjével és a Monsters Of Folk szupergruppal foglalatoskodott, de idén megint napvilágot látott egy izgalmas Bright Eyes-lemez (The People’s Key). Conor Oberst hattagú felállásban turnézó együttesét ezen a szabadtéri bécsi koncerten este 6-tól a Two Gallants nevű San Franciscó-i folk-rock duó, 7-től pedig a Rilo Kiley frontleányának, Jenny Lewisnak és pasijának, a dalszerző-gitáros-énekes Johnathan Rice-nak a friss közös projektje, a Jenny & Johnny vezeti fel.
 
Jegyár: 29-33 euró
 
 
Battles
Arena, Bécs, 2011. július 6.
 
Egy nappal Conor Obersték után egy merőben más jellegű produkció veszi be a bécsi Arenát: a New York-i illetőségű Battles afféle experimentális matekrockot játszik, többnyire instrumentális felvételeken. A 2002-ben alakult együttes eleinte EP-kben gondolkodott, és első igazi albumuk, a sokfelé remek kritikákat begyűjtő Mirrored csupán 2007-ben látott napvilágot. 2010-ben szállítottak egy The Line című dalt a Twilight széria harmadik filmjéhez, röviddel később azonban az egyik gitáros, a néha énekesi feladatkört is felvállaló Tyondai Braxton elhagyta a zenekart, így a második Battles-album, a Gloss Drop már nélküle jelent meg 2011 júniusában. A lemezen olyan vendégvokalisták szerepelnek, mint a new wave legenda Gary Numan, a Blonde Redhead-frontleány Kazu Makino vagy Yamantaka Eye a japán Boredoms noise rock zenekarból, a barcelonai CANADA kollektíva klipjével elhíresült Ice Cream című kislemezdalban pedig egy chilei előadó, Matias Aguayo hangját hallhatjuk. Braxton hiánya szerencsére nem látszott meg a fogadtatáson: az új album kritikai sikere talán még a Mirroredét is felülmúlta, úgyhogy igazán kedvező előjelekkel lehet várni ezt az ausztriai fellépést.
 
Jegyár: 18-21 euró
 
 
Sergio Mendes
RAM Colosseum, 2011. július 7.
 
Ritkán érkeznek brazil zenei legendák Magyarországra, márpedig az idén hetvenéves Sergio Mendes alaposan kimeríti ezt a kategóriát. A fél évszázada aktív, riói születésű zongorista-dalszerző sikeresen ötvözi a bossa novát dzsessz, funk, sőt akár diszkó elemekkel, és már kb. 35 stúdióalbumnál tart. Legnagyobb sikereit a hatvanas években aratta, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a későbbi évtizedekben ne kerültek volna ki értékes dolgok a keze alól, de az egészen biztos, hogy a találó címmel ellátott 2006-os kollaborációs album, a sztárparádés Timeless nélkül nem lenne most ekkora felhajtás körülötte. A lemez közreműködői között szerepelt a Black Eyed Peas, Erykah Badu, Stevie Wonder, Q-Tip, John Legend és Justin Timberlake is, a modern köntösbe öltöztetett bossa nova dalok pedig bebizonyították, hogy Mendes máig ható figurája a dél-amerikai popzenének. Az előbb említett vendégek természetesen nem lesznek ott a budapesti koncerten, de ettől függetlenül is mindenképp ajánlott ellátogatni a plakátokon korosodó stricinek tűnő, ám valójában az egyik utolsó nagy bossa nova legendának tekinthető sztár fellépésére.
 
Jegyár: 10900-14900 Ft
 
 
Delinquent Habits

Zöld Pardon, 2011. július 7.
 
Felejtsük most el azokat az előítéleteket, miszerint a ZP-ben csak olyan külföldi előadók lépnek fel, akik már megették a kenyerük javát. Ugyanis aki látta idehaza korábban a Delinquent Habits együttest (a Merlinben, a Szigeten, a VOLT-on), az tudja, hogy egy lehengerlő produkcióról van szó, melynek során a rapperek tequilát osztogatnak a közönség soraiban. Az Ives művésznevű Ivan Martin vezette Los Angeles-i hiphop alakulat húsz éve alakult – abban az időben, amikor a létező legmenőbb dolog volt rappernek lenni. Az 1996-os címnélküli Delinquent Habits-debütalbum a mai napig a hiphop egyik alapvetése, melynek spanyol dumákkal tarkított dalai (pl. a zseniális mariachi trombitát megszólaltató Tres Deliquentes) legalább annyira emlékezetesek, mint a számok között pattogó nyanya, aki nem tudja eldönteni, hogy angol vagy spanyol dumát hall. A Cypress Hill-lel kezdettől fogva remek kapcsolatot ápoló Deliquent Habits blaxican dalait a Zöld Pardonban is érdemes meghallgatni – minden adott egy tökéletes nyári hiphop bulihoz.
 
Jegyár: 400 Ft
 
 
Balaton Sound

Zamárdi, 2011. július 7-10.
   
Ha van hazai sikertörténet, akkor a Balaton Soundé biztosan az: a 2007-ben útjára indított, főleg elektronikus produkciókat favorizáló esemény szép lassan a legjövedelmezőbb fesztivállá nőtte ki magát, ahol mindig garantált a telt ház. Szerencsére idén is érkeznek izgalmas produkciók a magyar tenger partjára, rögtön a csütörtöki nyitónapon ott lesz például Snoop Dogg, aki körül mindig izzik a levegő (és akit lehetetlen komolyan venni, bár ezt ő talán nem is bánja annyira). Ha az ő produkcióját kihevertük, akkor utána kellemes ellazulásnak a japán zen mester, DJ Krush szettjét javasoljuk. A második napon, pénteken kihagyhatatlan Big Boi, vagyis az OutKast egyik fele (akinek Sir Luscious Left Foot: The Son Of Chico Dusty című szólóalbumát a Recorder 2010 legjobb lemezei közé sorolta), de aznap lép fel a tavalyi Szigeten már bizonyító Mika, illetve a Balaton Sound idei legnagyobb szenzációja, a tíz év kihagyás után 2008-ban újraindult Portishead. A kilencvenes évek nagy bristoli triphop héroszai, a Massive Attack és Tricky után most már Beth Gibbonsék is fellépnek Zamárdiban, és ha minden jól megy, talán a készülő negyedik lemezről is eljátszanak egy-két dalt. Az ő fellépésük után még mindenképp érdemes átmenni és megnézni a dubstep egyik legaktuálisabb éllovasát, a Magnetic Mant. Szombatra is jut értékes produkció: természetesen örülhetünk a Magyarországra nem először visszatérő Stereo MC's és Underworld fellépésének is, a legjobban azonban a New York-i LGBT közösséget képviselő diszkózenekart, a Hercules And Love Affairt várhatjuk. Kellemes levezetés erre a napra is jut: a nemrég David Gilmourral közös lemezt készítő The Orb űrzenéje is kihagyhatatlan. A zárónapon meleg szívvel ajánljuk a dán illetőségű Asteroids Galaxy Tour, a mindig megbízható Thievery Corporation és a tavalyi Szigeten is szép sikert arató Simian Mobile Disco produkcióját.
 
Jegyár: 12500-60000 Ft
 
 
Hegyalja Fesztivál
Tokaj, 2011. július 13-17.
 
És akkor a Balaton Sound után következzék egy teljesen más zenei műfajú fesztivál, amelynek kapcsán lassacskán kijelenthető, hogy a Hegyalja lesz Magyarország Nova Rockja. Az tény, hogy egyre nívósabb a felhozatal, hiszen – a hazai keménymag mellett – sikerült idecsábítani a tavasszal a Papp László Budapest Sportarénában már emlékezeteset zúzó Slayert (arról még nincs információnk, hogy a betegsége miatt jó ideje pihenő Jeff Hannemann ott lesz-e Tokajban Kerry Kingékkel, de az biztos, hogy legutóbb a helyettesére, a Cannibal Corpse-os Pat O’Brienre sem lehetett panasz). A Slayer mellett még nagyobb fogásnak tűnik a Mastodon, amelyet sokan a metal megmentőjének neveznek, Brent Hindsék ráadásul új albumot adnak ki októberben, úgyhogy talán egy kis lemezelőzetesre is sor kerül a Hegyalján. A fellépők közül fontos még megemlíteni a kaliforniai deszkás punk egyik zászlóshajóját, a Pennywise-t, a death metal legenda Deicide-ot, a finn goth metal Amorphist, az AC/DC-re hajazó ausztrál Airbourne-t és a metalcore szcénából a szintén ausztrál Parkway Drive-ot. Az elektronikusabb vonalról a hazánkba sokadszor visszatérő Ladytront érdemes kiemelni.

Jegyár: 4990-27900 Ft
 

Luise Pop + Past Perfect
Dürer Kert, 2011. július 14.
 
Érdemes mostanában Ausztriára figyelni, mert kezdenek egyre érdekesebb együttesek felbukkanni nyugati szomszédainknál. Sőt néha meg is teszik azt a szívességet, hogy átruccannak hozzánk egy kis vendégszereplésre: a múlt havi Plaided- és Sex Jams-koncertek után most például itt a Luise Pop nevű indie rock zenekar, mely három lány és egy fiú tagot számlál. Az erősebb nemet egyedül a dobokat verő Martin Lehr képviseli, mellette Vera Kropf gitározik, Lisa Berger szintetizátorozik, Erin Stewart pedig basszusgitárt penget – és nem mellesleg mind a három hölgy énekel. Az osztrák zenészek nyers, hol melankolikus, hol lendületes, poszt-punkos dalokban utaznak, és a 2007-es Gas Station/Turn It Off! című vinyl kislemez után már megjelent egy albumuk is The Car The Ship The Train címen 2009-ben. A Luise Pop a Dürerben kéthetente jelentkező ingyenes New Beat rendezvénysorozat keretén belül adja első budapesti koncertjét, az élő fellépés után pedig a Past Perfect izgalmas régi zenékre szakosodott DJ-i szórakoztatják a közönséget.
 
A belépés ingyenes!


Morrissey + The Heartbreaks
Wiener Konzerthaus, 2011. július 21.
 
Aki már járt a Wiener Konzerthausban (pl. Leonard Cohen vagy Paul Weller 2008-as fellépésén), az tudja, hogy az ízléses hangversenyterem pont megfelelő helyszín lesz az eleganciára mindig is sokat adó Morrissey fellépésére. Moz tavalyelőtt még a Gasometerben lépett fel, a Years Of Refusal turnéjának keretében, és azóta nem adott ki új lemezt (csak a régi kiadója egy teljesen értelmetlen válogatást). Ettől függetlenül érdemes nekivágni Bécsnek, hiszen a hírek szerint kész a követlező album, amiről néhány új szám már felcsendült ezen a koncertkörúton, másrészt a Mozfather olyan rég nem játszott klasszikusokat is leporolt, mint az első szólólemezén, a Viva Hate-en szereplő Every Day Is Like Sunday, vagy a legutóbb az 500 nap nyár című filmben is felcsendült Smiths-alapvetés, a There Is A Light That Never Goes Out. Tömény irónia és nárcizmus, dandy elegancia, wiener wurst bojkott és másfél órányi brit zenetörténelem: ezek mind lesznek, és még ennél is több. Meg egy előzenekar is: a 2009-ben az északnyugat-angliai Morcambe-ből indult, de ma már Manchesterben működő Heartbreaks nevű indie rock kvartett, mely rockabilly és soul rajongásával ideális bemelegítő lesz Morrissey elé.
 
Jegyár: 50-80 euró
 
 
Erykah Badu + Jamie Cullum

Wiesen (Rétfalu), Ausztria, 2011. július 23.
 
Érdekes párosítás: ki gondolta volna, hogy az amerikai soul hercegnő Erykah Badu és a virgonc brit zongorista-énekes Jamie Cullum együtt lépnek fel, csupán pár kilométerre a magyar határtól? A Nova Jazz & Blues Nights fesztivál két nagy sztárjának közös nevezője minden bizonnyal a dzsessz, hiszen ez az a műfaj, amiből mind a ketten merítenek ihletet. Az 1971-es születésű Erykah 1997 óta jelentet meg albumokat, legutóbb tavaly vetemedett ilyesmire, amikor is elkészült New Amerykah című konceptanyagának második részével (Return Of The Ankh). A botrányoktól sem óvakodó küldetéses énekesnőt (aki tavaly egy gerilla videoklip kedvéért a Kennedy-merénylet dallasi helyszínén meztelenre vetkőzött és eljátszotta, hogy lelövik) remekül ellenpontozza könnyedségével a 31 éves Cullum, aki napjaink egyik legnevesebb dzsessz-pop zenésze. A dalait zongorán író és előadó virtuóz Jamie nem csak saját szerzeményeit játssza koncertjein, hanem feldolgozásokat is, teljesen eltérő stílusú előadóktól: Massive Attack, Radiohead, Jeff Buckley, The White Stripes, Jimi Hendrix, Elton John, Joy Division, Lady Gaga, Justin Timberlake, Jay-Z és Pharrell – csak pár név a sok közül.
 
Jegyár: 55-115 euró

 
 
Tinariwen
Zöld Pardon, 2011. július 27.
 
Egy hosszú múltra visszatekintő zenekar érkezik a Zöld Pardonba, hiszen a Maliból induló Tinariwen 1979-ben alakult. Az afrikai bluest játszó, de Európában mindenhol a világzene kategóriába sorolt tuareg együttest a nyugati popzene ugyanúgy inspirálta, mint az afrikai: vezérük, Ibrahim Ag Alhabib többek között Jimi Hendrix, a Led Zeppelin, Carlos Santana, Bob Marley és Elvis Presley dalain szocializálódott. A mali szabadságharcban is aktív szerepet vállaló zenészek az ezredfordulón kerültek a nemzetközi figyelem középpontjába, és azóta nem hiányozhatnak semmilyen fontos könnyűzenei fesztiválról. A 2004-es Amassakoul és 2007-es Aman Iman albumok óta egyre népszerűbbek, és olyan neves zenészek váltak rajongóikká, mint Bono, Brian Eno, Chris Martin, Robert Plant, Thom Yorke, Henry Rollins és a Rolling Stones tagjai. A legújabb Tinariwen-lemez, a Wilco- és TV On The Radio-tagok közreműködésével készült Tassili egy hónappal a ZP-fellépés után megjelenik meg.

Jegyár: 1000 ft


Gilberto Gil
Veszprémi vár, 2011. július 27.
 
Sergio Mendes után Brazília másik neves sztárja, a zongorista kollégájánál egy évvel fiatalabb – 69 éves – gitáros-énekes Gilberto Gil is hazánkba látogat. Gil a Veszprémi Ünnepi Játékok, azaz a VeszprémFest keretében lép fel, és adja elő karrierjének legfontosabb dalait. A politikusként is ismert zenész, aki 2003 és 2008 között hazájának kulturális minisztere volt, Mendeshez hasonlóan szintén a bossa novából indult, de egy politikai botrány következtében, valamint egy kilenc hónapos börtönbüntetést követően pár évig Londonban élt száműzetésben. Zenei világképe ezt követően kiszélesedett, a bossa nova és a szamba mellé belekerült a reggae, az afrobeat és a rock is, és egy időben még diszkó és punk hatásokat is beépített a zenéjébe. Tulajdonképpen hálásak lehetünk, hogy búcsút intett a politikai karriernek, és most végre fellép nálunk – igazi most-vagy-soha alkalomnak tűnik. Csak azon sajnálkozhatunk, hogy ez a veszprémi fellépés a budapesti Tinariwen-koncerttel egy napra esik.
 
Jegyár: 5900-8500 Ft
 
 
Jack Johnson + Milow
Wiesen (Rétfalu), Ausztria, 2011. július 28.
 
Ha van olyan ember, aki szörfdeszkával a hóna alatt született, az egész biztosan Jack Johnson. A hawaii származású, szörfbajnok és sportfilmes múltú 36 éves dalszerző-gitáros-énekes eddig öt stúdióalbumot és néhány filmzenei munkát jegyez, és néha turnézik is, de érezni rajta, hogy legszívesebben otthon lenne, és menne be szörfözni a vízbe. Zeneileg persze nem lehet annyira „szörfösnek” nevezni, hiszen akusztikus gitár alapú folkos soft-pop dalokat ad elő, de ezek témája gyakran a tenger és azok a bizonyos hullámok. Ami az albumait illeti, az utóbbi pár év igazi sikertörténet számára, hiszen a 2005-ös In Between Dreams, a 2008-as Sleep Through The Static és a tavalyi To The Sea is milliós eladásokat produkált, nem is beszélve a Bajkeverő majom című 2006-os animációs mesefilmhez készült filmzenelemezről, ami a gyerekközönséget is meghódította. Johnson rajongóinak többségét a 25 és 45 közötti nők teszik ki; valószínűleg ezen az ausztriai koncerten is ők lesznek majd többségben. Az előzenekari posztot egy belga dalszerző-gitáros-énekes, Milow (született: Jonathan Vandenbroeck, 1981) tölti be együttesével.
 
Jegyár: 55-96 euró
 
 
Daniel Lanois – Black Dub Project

Arena, Bécs, 2011. július 30.
 
Az 59 éves kanadai Daniel Lanois-t a legtöbben a U2 producereként ismerik: Brian Eno mellett ő tette a legtöbbet például az 1987-es The Joshua Tree és az 1991-es Achtung Baby hangzásának kialakításáért is. Bonóék mellett dolgozott még Peter Gabrielnek, Bob Dylannek, Willie Nelsonnak és Neil Youngnak is (a kanadai rocklegenda tavalyi albumának, a csupasz Le Noise-nak a szójátékos címe Lanois nevére is utal). Sajnos produceri munkái elhomályosítják saját dalszerző-előadói produkciót, márpedig 1989 óta jelentet meg szólólemezeket, melyek között szerepelnek soundtrack albumok is – lásd Billy Bob Thornton Pengeélen című 1998-as filmjének a zenéjét! A nemrég komoly motorbalesetből felgyógyult Lanois legutóbb 2010 végén jelentkezett új albummal: a dubot, bluest, rockot és soult vegyítő Black Dub projektjének címnélküli lemezén egy fekete dzsessz-funk ritmusszekció (a basszista Daryl Johnson és dobos Brian Blade) és egy 22 éves multiinstrumentalista-énekesnő (a néhai amerikai gitáros-énekes Chris Whitley lánya, Trixie Whitley) társaságában zenél – és az együttes élőben is különleges élményt ígér.
 
Jegyár: 30-35 euró
 
összeállította: Nagy István

 

Bright Eyes: Jejune Stars (2011)

Bright Eyes: At The Bottom Of Everything (2005, főszerepben: Terence Stamp és Evan Rachel Wood)


 
Jenny & Johnny: Scissor Runners (2011-es tévéfelvétel)

Two Gallants: Steady Rollin' (2006)

https://recorder.blog.hu/2011/07/05/2011_juliusi_koncertajanlok
2011. júliusi koncertajánlók
süti beállítások módosítása