Meat Puppets + The Dandies

2011.05.23. 08:25, -recorder-

Szene, Bécs, 2011. május 24.

Vajon megússza valaha is a Meat Puppets, hogy ne főként Kurt Cobain egyik kedvenc zenekaraként aposztrofálják? A válasz valószínűleg nem, ahogy a skót Vaselinesnek is ez a sors jutott, de talán nincs is ezzel olyan nagy baj. Az 1980-ban az arizonai Phoenixben alakult Meat Puppets munkássága az egyik példa arra, hogy a grunge nem a Nirvanával és társaival kezdődött – a Kirkwood fivérek, a gitáros-énekes Curt és a basszista Cris (akik fel is léptek Cobainék híres MTV Unplugged koncertjén, és három Meat Puppets-számot is előadtak együtt) a punkot olyan szokatlan hatásokkal vegyítették, mint a country és a pszichedélia.

A nyolcvanas években hat lemezük jelent meg (köztük a II-es számú 1984-es album, melyről a Nirvana által feldolgozott három dal, a Plateau, a Lake Of Fire és az Oh, Me is származott), majd a seattle-i hype következtében nagykiadóhoz igazoltak – az 1994-es Too High To Die például kifejezetten jól fogyott. Aztán jöttek feloszlások, de 2006 óta megint stabilan együtt vannak, és nemrég jelent meg 13. stúdiólemezük, a Lollipop. 2011-es európai turnéjuk előzenekara egy svájci retro-rock kvartett, a Luzernben alakult, de székhelyét már Londonba áttevő Dandies, melyet szintén egy testvérpár – az amerikai származású Adrian és Eric Weber – vezet.

(Fontos megemlíteni, hogy ugyanezen az estén egy másik, Seattle-közeli előadó is fellép Bécsben: a Porgy & Bess klubban ad koncertet az egykori Hole- és Smashing Pumpkins-basszistalány, Melissa Auf der Maur, aki Out Of Our Minds című második szólóalbumának anyagával turnézik.)

Jegyár: 25 euró

http://themeatpuppets.com
http://thedandiesmusic.com 

Curt és Cris a Plateau című régi szerzeményüket pengetik Kurt és Krist vendégeként, a Nirvana legendás unplugged koncertjén, 1993-ban:

a Plateau 1984-es eredetije a második Meat Puppets-albumról:

a Lake Of Fire élőben egy 2011-es Meat Puppets-koncertről, egy remek gitárszólóval:

a Dandies első kislemezdala, a 2011 májusában megjelent Battle Cry:

https://recorder.blog.hu/2011/05/23/meat_puppets_the_dandies
Meat Puppets + The Dandies
süti beállítások módosítása