Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 13. hét

2011.04.09. 12:07, -recorder-

Lehet, hogy halódik az album formátum, de az e heti KHT10-en szereplő előadók mind nagylemezt adnak ki mostanában. Többnyire debütálnak, de vannak kettő-, illetve háromlemezesek is köztük. A dalokat most kivételesen nem szubjektív, hanem ABC sorrendben adjuk közre, mert mindig van kivétel. A számok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (a letöltési lehetőségeket külön jelezzük, a cikk aljára pedig most két videót is tettünk – az egyiket a képünkün látható új-zélandi Street Chant triótól.)


 
Art Brut: Lost Weekend
Arról már beszámoltunk itt a Recorderen, hogy a negyedik Art Brut-album felvételei alatt a producer, Frank Black, azaz Black Francis (Pixies) énekórákat adott Eddie Argosnak. Íme az eredmény, az első hivatalos kislemez a Brilliant! Tragic!-ről. Mindenki döntse el maga, hogy ez éneklésnek számít-e, vagy sem.
http://www.pledgemusic.com/projects/artbrut
 
CYMBALS: Single Printed Name
Második Young & Research válogatását adja ki a Tough Love Records, a kiadó Bandcamp-oldaláról egyben letölthető a 13 dalt tartalmazó sampler, mely a CYMBALS dalával indul. A londoni trió egy év alatt egész komoly hírnévre tett szert néhány mértékadó alternatív zeneblog támogatásával. Májusban jelenik meg a bemutatkozó albumuk Unlearn címmel.
http://toughloverecords.bandcamp.com/album/young-research-ii-tough-love-sampler
 
Detachments: Audio Video
A Detachments a poszt-punk revival hullám legvégén próbált felugrani a vonatra, voltak jó kislemezeik, de tavaly kiadott első albumuk már a kutyának se kellett, pedig meglépték a szükséges váltást a szintis-pszichedelikus irányba. Első kislemezüket (The Flower That Fell) májusban újra kiadják méregdrága, kézzel festett dupla A-oldalas kislemezen. A másik dal az albumnyitó Audio Video, amit azért válogattam be, mert emlékeztet a Nag Nag Nag című Cabaret Voltaire-számra. A digitális verzión három remix is szerepel, mind meghallgatható a SoundCloudon:
http://soundcloud.com/thisisnotanexitrecords/sets/detachments-audio-video-flowers-2011
 
Hanni El Khatib: Build. Destroy. Rebuild.
Hanni El Khatib valamikor rég deszkás punk volt San Franciscóban, aztán átköltözött L.A.-be, ahol régi bluesos hangzású garázs-rockra váltott. Első szólólemeze (Will The Guns Come Out) nemsokára megjelenik, rengeteget turnézik mostanában, a SXSW fesztivál után Londonban és Párizsban is megmutatta magát.
http://www.somekindofawesome.com/journal/2011/3/27/download-hanni-el-khatib-build-destroy-rebuild.html
 
Let's Wrestle: In Dreams Part II
Ők tavaly már szerepeltek a KHT10-en az első lemezük újrakiadása okán. Ez az új szám a második albumuk (Nursing Home) nyitódala és első kislemeze egyben. A Full Time Hobby adja ki májusban, Steve Albini volt a producere. Egy másik dal ingyenesen letölthető a Drowned In Sound oldaláról.
http://drownedinsound.com/news/4142210-listen--download-new-lets-wrestle-track-dear-john
 
Little Barrie: Surf Hell
Egy újabb lemez, amiben Edwyn Collins társproducerként működött közre, egészen új megszólalást hozva ennek az angol triónak. Korábbi munkájukra a felnőtt-orientált (bluesos) jelző a legmegfelelőbb. 2005-ben adták ki első albumukat, amin volt pár emlékezetes és mérsékelten sikeres kislemezdal. A második album valamivel rockosabbra sikerült, de nem keltett különösebb feltűnést. Időközben Barrie Cadogan gitáros-énekes kedvelt session zenész lett Nagy-Britanniában, a Primal Scream, Paul Weller, Morrissey és Mark Ronson is alkalmazta (a Primal Scream 2009-es Sziget-koncertjén is ott pengetett). A Little Barrie három év hallgatás után új dobossal vette fel a harmadik albumot (King Of The Waves), a Surf Hell a kislemezdal – a klipje a cikk alatt látható.
http://www.littlebarrie.com
 
Street Chant: Scream Walk
Az aucklandi trió első albuma (Means) kapta tavaly a Critics Choice nevű díjat, amit először adtak át a legjobb új-zélandi debütálásért. Ez azért nagy szó, mert az NME által hype-olt Naked And Famous is versenyben volt. Márciusban Amerikában turnéztak, tavasszal Európába jönnek, ahol csak most adják ki a lemezt. Videoklip a cikk alján.
http://madmackerel.wordpress.com/2011/02/27/introducing-street-chant/
 
The Milk: Dynamite
Eddig egy árva neo-soul előadó sem szerepelt a playlisten, ennek oka az, hogy itthon a rádiókban túlreprezentált ez a műfaj – lehet őket hallani eleget. Az első kivételünk az essexi Milk kvartett: élő fellépéseik állítólag élményszámba mennek, modorosság nélkül idézik meg a Motown, Stax és Trojan kiadók, a hatvanas évekbeli R&B, a Martha And The Vandellas, illetve a Dexy’s Midnight Runners világát. Bemutatkozó dupla A-oldalas kislemezük múlt héten jött ki, a Danger és az itt hallható Dynamite szerepel rajta – a zenekar eddigi dalai meghallgathatóak a weboldalukon.
http://www.thisisthemilk.com/
 
The Victorian English Gentlemens Club: A Conversation
Bag Of Meat lesz a címe a harmadik Victorian English Gentlemens Club-albumnak. Eddigi munkáik alapján tudni lehetett, hogy a walesiek nem teljesen normálisak, morbid lefejezős témájú új kislemezük április végén jelenik meg a This Is Fake DIY kiadónál.
http://www.thisisfakediy.co.uk/articles/news/premiere-the-victorian-english-gentlemens-club-a-conversation
 
WU LYF: L Y F
A manchesteri zenekar (World Unite/Lucifer Youth Foundation) lassan egy éve a brit indie média titkos kedvence, zenészek és újságírók ódákat zengnek koncertjeikről. Válogatásokon és ingyenesen letölthető dalokkal tűntek fel. A szépen felépülő L Y F az első hivatalos kislemezük, ami fizikai formában napvilágot lát, nyáron jön a nagylemez (Go Tell Fire To The Mountain), bátran saját kiadásban.
http://stereogum.com/672252/wu-lyf-lyf-video/video/
 
összeállította: Lévai János
 
 
Little Barrie: Surf Hell
 

 
Street Chant: Scream Walk
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/04/09/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_13_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 13. hét
süti beállítások módosítása