Tom Waits élete első könyvére készül

2010.11.23. 16:14, -recorder-

A veterán amerikai énekes Hard Ground című verseskötete az otthon nélküli vándorlás, a hajléktalanság témakörét járja körül Michael O'Brien fotóival.
 
Több mint 40 évnyi karrierrel, több mint 20 lemezzel és 20 filmszereppel a háta mögött Tom Waits most először ad ki könyvet – egy verseskötetet, de azt is csak társszerzőként, egy fotóssal közösen. A dalszerző-énekes mindeddig látványosan ódzkodott, hogy szavait, szövegeit, írásait zene nélkül, külön publikálja. Ahogy már egy 1975-ös interjújában is kijelentette: „A költészet nagyon veszélyes szó. Nem tetszik a stigma, amit a költő szóval jár. Szóval inkább improvizációs kalandnak vagy részegségi útibeszámolónak nevezem azt, amit csinálok.”
 
A 2011 márciusában megjelenő Hard Ground egy részeg útirajznál azért jóval komolyabb hangvételű kiadvány lesz. Michael O'Brien több mint 30 éve dolgozik fotóriporterként, számos díjat nyert, és gyakorta választotta témájául a hajléktalanok, csavargók világát, és ez a világ Waits dalaiban is gyakran visszaköszön. Közösen szerkesztett kötetük azoknak az emberségét zengi, akik „a kemény földön laknak.” A két művész mindezt úgy próbálja elérni, hogy „a szavak és a képek a maguk módján fejezzék ki magukat, ne csupán egymást illusztrálják”. A kiadvány mintájául egy nagy hatású 1941-es mű, a Let Us Now Praise Famous Men szolgált, mely a nagy gazdasági világválságnak áldozatul esett amerikai farmercsaládok portréit tárta a nagyközönség elé James Agee költői értékű szövegeivel és Walker Evans fekete-fehér fotográfiáival.

O’Brien és Waits nem először dolgoznak együtt, a fotográfus jegyzi többek között az énekes Glitter And Doom Live című 2009-es koncertlemezének borítóját is.
 
(guardian.co.uk)

http://www.tomwaits.com
 

a 2008-as Glitter And Doom turné dublini koncertjének nyitódala:

Címkék: fotó tom waits
https://recorder.blog.hu/2010/11/23/tom_waits_elete_elso_konyvere_keszul
Tom Waits élete első könyvére készül
süti beállítások módosítása