Ma van a Dalszerzők napja – egykori iskolájukban koncerteztek zenészek

2024.10.08. 17:58, srecorder

dalszerzok-napja.jpg

Népszerű dalszerzők, többek között 6363, Áron András, Lázár Domokos, Pátkai Rozina és Szabó Balázs, egykori alma materükbe viszik el a dalszerzők napját – az iskola falai között zajló rendhagyó szerzői koncertek fontos momentumait és üzeneteit a nagyközönség egy kisfilmben nézhetjük meg.

Október 8-án ünnepeljük a Dalszerzők napját. Az Artisjus Egyesület által 2018-ban életre hívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött dolgozó dalszövegírókra, zeneszerzőkre, az értékteremtő munkájukra, és a dalok értékközvetítő szerepére.

1965 októberében történt a kultikus Bosch klubban, hogy az Illés együttes először játszotta közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát. Ezt az eseményt a hazai könnyűzene gyors fejlődése követte, és így áttételesen a népszerű koncerthelyszíneket és fesztiválokat megtöltő mai magyar szerzők és előadók sikereinek is előfutára volt. Ezért került az emléknap október elejére, melynek alkalmából idén 12 ismert és közkedvelt szerző (Áron András, Dallos Bogi, Hegedűs Józsi, Hegyi Dóra, László Evelin, Lázár Domokos, Molnár Tamás, Pápai Joci, Pátkai Rozina, Sallai László, Sára Gergely, Szabó Balázs) látogatott vissza egykori iskolájába. A rendhagyó szerzői koncerteken a dalok születéséről, a dalszerzés öröméről meséltek a diákoknak, kiemelve a nap legfontosabb üzenetét: a dal érték.

 

Jönnek a fiatalok

A kreatív iparágban és azon belül a zeneiparban is jellemző trend a fiatalok előretörése. Az Artisjus 2023-es éves összesítő adatai szerint Magyarországon egyre több a nagyon fiatalon regisztráló szerző. Az elmúlt évben összesen 1424 új szerző regisztrált a hazai közös jogkezelőnél, ezeknek kb. a fele 30 év alatti; ezen belül a húsz év alattiak száma és aránya évről évre növekszik, 2023-ban már meghaladta a 10%-ot is.

A fiatalok szerepének erősödésére reflektálva az Artisjus idei dalszerzők napja programsorozata a fiatalokat, az iskolásokat állította a középpontba. A különleges akció hagyományteremtő céllal zajlott. A szervezők azt remélik, hogy a dalszerzők napja és a mögötte álló gondolat idővel szervesen beépül a hazai iskolák, oktatási és művelődési intézmények éves programjába.

A különleges szerzői koncertsorozat audiovizuális lenyomataként Sin Olivér, hazai és nemzetközi díjakkal elismert vizuális művész és videós projektcsapata (Nemes Richárd és Ráksi Dániel operatőrök) „minidokuban” örökítette meg az ország különböző pontjain lezajlott iskolai eseményeket. A kisfilm a mai naptól elérhető az Artisjus YouTube-csatornáján

https://recorder.blog.hu/2024/10/08/ma_van_a_dalszerzok_napja_egykori_iskolajukban_koncerteztek_zeneszek
Ma van a Dalszerzők napja – egykori iskolájukban koncerteztek zenészek
süti beállítások módosítása