„Sötétben él, Istent se fél” – Itt van Volkova első szólódala új zenekarával: Bolondot kiált

2024.05.24. 09:38, srecorder

volkovakriszti_foto_komro_czkidia-4.jpg

Tavaly indította el szólóprojektjét a Napfonat, a Folkfonics és a Muzsik és Volkova énekesnője, aki pár Petőfi- és Weöres-vers feldolgozása után most jön ki első saját dalával, amin már új együttesével játszik. Premier!

„A covid alatt már megszületett bennem a gondolat, hogy szólóban Volkovaként is alkotnék, de akkoriban valahogy a szövegírás nem volt komfortos, ezért versekkel játszottam, főleg Weöres verseivel, így jelent meg az Égi gyerek tavaly áprilisban. Idén viszont megtört a jég és jönnek a gondolatok, a dallamok, a dalok. A Bolondot kiált januárban íródott, s ezzel kezdetét vette életem egyik legizgalmasabb és legtermékenyebb alkotói időszaka, ami még most is tart” – mesélte Volkova a Recordernek, akinek zenekara tavaly debütált a Művészetek Völgyében.

Ez egy világzenei kvartett felállású banda, harmonikával (Bitó János), nagybőgővel (Takács Szabolcs), nejlonhúros gitárral (Rendes Peti), amihez a sokféle hangszeren játszó Volkova gitárral és ütőhangszerekkel csatlakozik. „A Bolondot kiált egy olyan emberről szól, akinek nehézzé vált a világban való létezés, s már azt sem tudja megérteni, ha másoknak az élet örömet okoz. A belső hang viszont jelez, s szirénázza, hogy van kiút.”

Volkováék februárban három dalt vettek fel a budaörsi Kunyhó Próbaterem és Stúdióban, illetve Weil Andrisnál, aki zongorán és ütőhangszereken is közreműködött a dalban. A Bolondot kiált az első ebből a csokorból, hamarosan érkezik majd a többi is. „Andris jelenléte és instrukciói olyan légkört teremtettek, amiben magabiztosan, kérdés nélkül benne lehetett lenni. És ez érződik a felvételeken is. A zenekaromba meg szerelmes vagyok, imádom, ahogy szólunk, csak úgy akusztikban, minden nélkül. A zongorát, némi háttérvokált és az ütőhangszereket leszámítva, azt halljátok, amit ott a Kunyhóban körbeülve, együtt muzsikáltunk.”

„OLYAT HOZTAK KI BELŐLEM, AMIRŐL NEM IS TUDTAM, HOGY BENNEM VAN“ – VOLKOVA KRISZTINA KEDVENC NÉPDALAI

A keverésért Lee Olivér felelt, a mastering Fenyvesi Márton munkája, a dalhoz Lippai Balázs készítette szöveges videót. A dal a Fonó Kiadó gondozásában jelenik meg, Volkova és zenekara  június 7-én Győrben a Kontrapont Kultúrtérben, június 12-én Budapesten a Virág Benedek Házban játszik.

 

Volkova a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Komróczki Dia.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/24/sotetben_el_istent_se_fel_itt_van_volkova_elso_szolodala_uj_zenekaraval_bolondot_kialt_premier
„Sötétben él, Istent se fél” – Itt van Volkova első szólódala új zenekarával: Bolondot kiált
süti beállítások módosítása