„Lehessen beszélni a kifejezhetetlenről” – Magyarradar & EP-premier! Borka Balogh: Disposable

2024.05.24. 11:51, srecorder

421919669_892311199566007_4897869601204433349_n.jpg

Könnyed indiepop, tabuk nélküli traumafeldolgozással, amit alternatív magyar folk színez át. Ezt halljuk a Hollandiában élő magyar énekes-dalszerző, Balogh Borka magával ragadó új EP-jén, amit az ihletett, hogy felnőttként is tovább kell küzdeni a gyerekkorból hozott viselkedésmintákkal, traumákkal, és a transzgenerációs örökséggel.

Mikor indult: 2017.

Hol indult: Utrecht, Hollandia.

Tagok, hangszerek: Balogh Borka (énekes, dalszerző, gitár), Remy de Kok (basszusgitár), Marieke Berkvens (billentyû), Moniek Roeloffs (gitár), Arthur Ermakov (dob).

Stílus: Indie pop / alternatív folk.

Hatások: Soko, Patti Smith, Vashti Bunyan, AURORA.

Kiadó: Move Gently Records.

Történet: 2017-ben, 19 évesen egy nagy szerelmet követve elköltöztem Hollandiába, ez a kapcsolat hamar véget ért. Hirtelen rájöttem, hogy nemcsak a szívemet törték össze, de gyakorlatilag teljesen egyedül vagyok egy új országban, barátok és család nélkül. Ez a kisebb trauma és a bizonyítási vágyam (hogy márpedig én önerőből itt maradok) ihlette az első dalaimat. Annyira bezsongtam a dalírástól, hogy egész hamar összekapartam magam, és – olykor a Tinder segítségével – összeraktam az első zenekari felállásomat. Azóta kisebb-nagyobb változásokkal stabil tagokkal dolgozunk a dalaimon, amiket a saját mentális egészségem, tapasztalataim, élményeim ihletnek.

Megjelenések: Trust me (kislemez, 2017), Traces of You EP (2018), Borka Balogh (2019), Burden (kislemez, 2020), Femina Bellator EP (2021), Bad Dream (kislemez, 2024), Disposable EP (2024).

Küldetés: Kendőzetlen őszinteséggel átszőtt dalok, amelyek lerombolják a mentális egészség, transzgenerációs családban történt tragédiák és gyermekkori meghatározó traumák társadalmi tabuit. A küldetés lényege, hogy lehessen beszélni a kifejezhetetlenről, és ezáltal az emberekben a feldolgozás átvegye az uralmat a belső elnyomástól.

Jövőkép: Kétlaki zenei életet szeretnék Magyarország és Hollandia között, mindkét szcénában stabilan hallatni a hangom. Fontos számomra, hogy bár Hollandiában képzelem el az életem, a magyarországi gyökereimet ugyanúgy ápoljam.

Mellékprojektek: Azsúr x Balogh Borka, (eddig egyszeri) kollaboráció budapesti művészekkel, egy 3 napos rögtönzött művésztábor, aminek a keretein belül közösen megírtuk a Nyáron az Ég c. dalt.

Szexepil: Borderline személyiségzavarom van, és ezt a stigmát én büszkén viselem. :) De egyébként zeneileg talán az, hogy habár legtöbbször angolul éneklek, de minden dalomban megbújik a magyar népzenei vonal.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hollandiai Bevrijdingsfestival, Selah Sue aftershow a Tivoli Vredenburgban, Campus fesztivál és Művészetek Völgye, az Év Dala 2018 (Ígéretes Titánok).

A most debütáló Disposable EP-ről: Mind az öt dal abból a kissé csalódott érzésből merítkezik, hogy hiába válik felnőtté az ember, a gyermekkorból hozott viselkedésminták, traumák, gondolatmenetek nem szűnnek meg maguktól. Habár mind más tematikájú, de mindegyik dalban megtalálható a felismerés, hogy felnőttként is folytatódik a belső lelki küzdelem, és saját magunkra vagyunk utalva ennek a helyre tételében.

A szövegeket angolul írtam, de magyar népzenei múlttal rendelkezem, ezért akarva-akaratlanul mindig megtalálhatóak ezek a gyökerek a dallamaimban (például a Disposable című dalban a levegős „indie” fővokálok erős kontrasztban vannak a háttérbeli népies torokhangokkal). A hangzásvilág kontrasztos hatást kelt, mert a szöveg itt-ott brutálmély üzeneteit az indie pop könnyedségével kombináljuk. Ugyanakkor a dalok ingadozó dinamikája az egész EP dramatikusságához tesz hozzá.

 

A Harvest című dalhoz egy minimál live session videó is forgott.

 

Balogh Borka a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Fotó: Famke Boere.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/05/24/lehessen_beszelni_a_kifejezhetetlenrol_magyarradar_ep-premier_borka_balogh_disposable
„Lehessen beszélni a kifejezhetetlenről” – Magyarradar & EP-premier! Borka Balogh: Disposable
süti beállítások módosítása