„Felesége egy földművesnek soha ne légy!” – Itt a Messessippi új dala, a Berta

2024.05.18. 16:19, srecorder

messessippi.jpg

Trióvá bővült, megújult és nevet váltott, most pedig egy 1800-as évekbeli afroamerikai munkadal sajátos, magyar nyelvű feldolgozásával tér vissza a blues-folkos Messessippi, akik már javában dolgoznak az új lemezükön. Premier!

„Az 1800-as évek végére tehető, Berta című afroamerikai munkadal a blueszene kedvelőinek már ismerős lehet. Ez a többszólamú, vokális munkadal mélyebb rétegeket érint meg az emberben: ősi erő, összetartozás egy szomorú, nehéz sors közepette, remény. Ilyen hordozott üzenet mentén szerettük volna világra hozni a Messessippi saját feldolgozását, úgy, hogy az autentikus szöveget megőrizzük, de magyar nyelven mutatjuk meg. Ez egyfajta tiszteletadás, együttérzés, ami fontos volt számunkra” – mondta a zenekar.

„A klipet Fejér János producerelésében a Vulp Media stábja készítette, nevezetesen Fejér Mihály és Orosz Kristóf az aurevoir. zenekar nehézlovasságából. A remek helyszínt Kovács Norbert „Cimbi” biztosította, a népzenészek körében legendás kiscsőszi pajtában, amiért nagyon hálásak vagyunk!”

Fejér Simon (ének, gitár) és Szert Zsigmond (dob, szájharmonika) első lemezüket még duóban, Voodoo Papa néven adták ki, de a 2018-as Remete után szerettek volna megújulni, új hangzásokat keresni. „Nagy szerencsénkre megtaláltuk a megfelelő arcot: az új tag, Borsi Ferenc hihetetlen tehetséggel és kreativitással vetette bele magát a zenekari munkába. Elhagytuk a Voodoo Papa nevet, mert az emberek többségében nem azt az asszociációt keltette, amit bennünk, így nem éreztük önazonosnak. A Messessippi név szintén magában hordozza a blues világát az ikonikus folyóval, zenei hidat verve Magyarországról egészen a messzi Amerikáig” – mesélte a zenekar a névváltásról és trióvá bővülésről.

„Az új felállás továbbviszi a duó zenei örökségét, de immár egy új köntösben, trióként. A nyers busker blues világ kiszélesedett és különleges új hangzással telt meg. Ferkó érdekes, éteri effekteket, billentyű- vagy olykor basszusfunkciókat szólaltat meg a gitárjain, de ha kell, banjózik vagy dorombon játszik. Zsiga továbbra is egyszerre kezeli a szájharmonikát és egy komplett dobfelszerelést. Ez már önmagában zeneileg egy igen komoly kihívás, szóval nem mondhatnánk magunkat egy szokványos felállásnak!”

Az új lendületet kapó Messessippi jelenleg egy új lemezanyagon dolgozik, amit szeretne majd dalonként minél előbb megjelentetni. Ennek az első előfutára a Berta.

 

Messessippi a Facebookon.

Fotó: Fejér János.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/18/felesege_egy_foldmuvesnek_soha_ne_legy_itt_a_messessippi_uj_dala_a_berta
„Felesége egy földművesnek soha ne légy!” – Itt a Messessippi új dala, a Berta
süti beállítások módosítása