Valaminek meg kell halnia, mielőtt jön az új – Itt az Odú, az első dal Дeva új albumáról

2024.05.10. 11:15, srecorder

deva-2024.jpg

Híres magyar népdalt gondolt újra Дeva az Odúban, amivel hosszabb ideje tartó írói blokkját is feloldotta. Premier!

„Online szoktam kutatni népdalok után, így találtam rá a Hulljatok levelekre is, amelynek elsősorban a szövege fogott meg. Meghallgattam sokféle dallamváltozattal, és igyekeztem megtartani egy-két frázist, de végül majdhogynem teljesen új dallamot írtam a szövegre” – mesélte Takács Dorina az Odúról, ami az első dal a jövő év elején érkező második albumáról.

„Még télen írtam ezt a dalt, és nagyon tetszett, ahogy megfogja az újjászületés egy számomra szép szakaszát, az elmúlást. Hulljatok levelek, rejtsetek el engem – ez a sor megnyugtatott abban az időszakban, amikor én is csak el akartam bújni, és vártam, hogy szülessen valami új, de éreztem, hogy még sok részemet hagynom kell meghalni, és ehhez időre van szükségem” – mondta Дeva, akit egy régebb óta tartó írói blokkból is kirántott az Odú. „Az utóbbi időben nem igazán éreztem rá a zeneírásra, és hosszú idő után ez volt az első dal, ami nagyon őszintén kijött belőlem, és amivel zeneileg újra tudtam magamhoz kapcsolódni.”

Dorina régóta szeretett volna animációs klipet készíteni valamelyik dalára, és ez most, a dél-koreai festőművész-animátor, 박인주, azaz Inju Park közreműködésével valósult meg, akit már évek óta követ Instagramon. Park teljesen szabad kezet kapott Dorinától, és bár a nyelvi korlátok miatt csak emailben kommunikáltak, nem lepődnénk meg, ha a dél-koreai művész látott volna pár Jankovics Marcell-filmet.

Дeva és zenekara május 16-án lép fel a Parkban a Platon Karataev és Villő társaságában, és az Odú témájához illeszkedve a koncertműsorukat is megújítják. „Sok meglepetéssel készülünk, Fügedi Balázs tervezett egy szép díszletet nekünk, lesznek táncosok, illetve egy újragondolt setlisttel indulunk neki a nyárnak: a régi dalok más köntöst kaptak és játszunk pár újat is megjelenés előtt” – árulta el Dorina. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Дeva a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Martin Wanda.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/10/valaminek_meg_kell_halnia_mielott_jon_az_uj_itt_az_odu_az_elso_dal_deva_uj_albumarol
Valaminek meg kell halnia, mielőtt jön az új – Itt az Odú, az első dal Дeva új albumáról
süti beállítások módosítása