Termikus kitörés Parádfürdőn – Hallgasd meg a Mátra valódi fekete zaját!

2024.05.10. 10:46, srecorder

28396-1_20240415160640.jpg

Augusztus 15. és 19. között jön a 15 éves Fekete Zaj, a jubileumra hanghullámokká alakították a fesztiválnak otthont adó Mátra domborzati formáit, amelyek segítségével most bárki megszólaltathatja a hegység hangját.

A Fekete Zaj neve az elmúlt másfél évtizedben egybeforrt a Mátrával. Magyarország legnagyobb hegysége nemcsak az esemény helyszínét, Sástót adja, hanem a gyönyörű természeti környezetet is, amely izgalmas kontrasztot alkot a fesztivál zenei programjaival. De vajon milyen hang lehet a valóságban a fesztivál nevét adó fekete zaj? A Magyarországon idén először fellépő brit legenda, a The Jesus and Mary Chain shoegaze gitárzenéje? A Whispering Sons poszt-punkja, az Unto Others gothic metalja? A Clan of Xymox vagy az ULTRA SUNN darkwave-je? Darkrock, black metal, drone-ambient, industrial, sadcore, techno? Ezek mindegyike!

 

A Mátra kísérleti hangja

A svéd Kilohearts cég díjnyertes moduláris szoftver-szintetizátorával, a Phase Planttel a Mátra domborzatát zenei hullámformává konvertálta a fesztivál. Az így létrejött 20 darab egyedi patchet tartalmazó Black Noise-hangkészlet most ingyenesen elérhető, így bárki szabadon felhasználhatja, és megszólaltathatja zenéjében a Mátra kísérleti hangját. A gyűjtemény – melynek hangjai olyan fantázianevet kaptak, mint Recsk mély kőfejtője, Szélfúvás Galyatető felett vagy Termikus kitörés Parádfürdőn – eredeti természeti terepfelvételeket is tartalmaz különböző mátrai helyszínekről.

A valódi fekete zajt az is megszólaltathatja, aki nem rendelkezik szintetizátorral. Elég csak felkeresni a The Sound Of Matra oldalt, ahol a Mapscillator menüpontban a számítógép billentyűivel is lejátszhatjuk a domborzat ihlette hanghullámokat, és meghallgathatjuk, milyen a Fekete Zaj értelmezésében a Kékes 1014 méteres magasága vagy a Mátrai Hőerőmű hangja.

A kollaboráció azonban itt nem ér véget. A következő hetekben folyamatosan kerülnek ki a fesztivál közösségi média felületeire a 15 éves Fekete Zaj idei fellépőitől azok a zenei alkotások, amelyek a frissen publikált Black Noise hangkészletet felhasználva szólaltatják meg az ország páratlan szépségű tájának hangját világszerte.

Sőt, most bárki megmutathatja, hogy saját felfogásában hogyan szólal meg a Fekete Zaj. A fesztivál várja a zenekedvelők és kísérletező kedvű alkotók a letöltött patchekből készült hanganyagait a www.feketezaj.hu/palyazatok oldalon. A fesztivál szervezői által kiválasztott track rákerül a hivatalos The Sound Of Matra playlistre, alkotója pedig egy idei Fekete Zaj-bérlettel lesz gazdagabb. Jegyek a fesztiválra itt kaphatók, Facebook-esemény errefelé.

 

Egy nem hivatalos válogatás a fesztivál idei fellépőinek zenéiből:

https://recorder.blog.hu/2024/05/10/termikus_kitores_paradfurdon_hallgasd_meg_a_matra_valodi_fekete_zajat
Termikus kitörés Parádfürdőn – Hallgasd meg a Mátra valódi fekete zaját!
süti beállítások módosítása