„Picit elköszönés, de inkább egy kárörvendés” – Itt az alternatív hiphopos Lighghty új dala Máyer Szonjával

2024.04.20. 16:49, srecorder

lighghty.jpg

Lighghty-t, azaz Szurdi Balázst Kendrick Lamar, Mac Miller vagy épp Little Simz mellett az indie és a pszichedelikus rock is erősen inspirálja, élőben pedig a jazzpopos, táncos disco funky-t játszó Slapstick?-kel koncertezik, amelynek basszusgitárosával, Gerner Koppánnyal egy absztrakt-funkos projektet is indított a pompás, The Tuba Johnson Psych-Funk Experience néven.

Don't Trust The Kid című bemutatkozása széles skálán mozog: jazzes, funky-s részek mellett széttört elektronika és (art) rock is van a Lighghty által írt és feljátszott alapokban; a vokális rész a pörgős raptől az érzelmes vagy dühösen rockos énekig terjed. Ezt a sok mindent biztos, érett dramaturgiai érzékkel rendezi erős érzelmi ívbe a félórás lemezen, aminek a témája a régi szorongásokkal, esetenként irreleváns félelmekkel, rossz szokásokkal és berögződésekkel való leszámolás, az ezen keresztül való fejlődés” – írtuk két éve az első nagylemezéről, most pedig itt a második album egyik előfutára, a The Lookout, amelyben a Slapstick?-nél is gyakran vendégeskedő Máyer Szonja is rappel – Lighghty pedig a Magyarradarunkon is bemutatkozik.

lighght2y.jpgLighghty 2023-ban. Fotó: Szabó Dominik.

Mikor indult: Eredetileg 2020-ban, a karantén alatt kezdtem el a Lighghty-projektet, őszintén sok mindenből húzott ki. Nagyon magányos voltam ebben az időszakban, meg frissen voltam túl egy függőségen, és valami egészen újra találtam rá vele.

Hol indult: Budapesten, egyébként maga a Slapstick?-kel való kollaborációnk (a srácok, akikkel közösen koncertezünk), egészen pontosan a Manyiban egy open jamen.

Tagok, hangszerek: A Lighghty-projekt egyszemélyes és minden hangszeren (ami nem sample, mivel a zeném részlegesen sample-based) én játszom.

Stílus: Jazz-hop, funk-hop, alternatív hip-hop, néhol pszichedelikus rock.

Hatások: Extremely Bad Man, Little Simz, Tyler, the Creator, Kendrick Lamar, Mac Miller, Childish Gambino, Guru, Loyle Carner.

Kiadó: Sose dependálok!!

Történet: Apukám kapott az Újonctól egy Akkezdet-lemezt, amikor ici-pici voltam, és a nővéremmel rengeteget hallgatták, aztán hallgattuk együtt. Ez húzott be a hip-hopba. Egyébként maga a zene kiskorom óta különös hatást gyakorol rám, bizsergeti azt a dolgot az agyamban, úgyhogy mindig egyértelmű volt, hogy mivel akarok foglalkozni.

Megjelenések: 2022 végén jelent meg az első nagylemezem, a Dont Trust The Kid. Azóta egy-egy single-t dobálgattam ki a következő, készülőben lévő albumomról Spotify-ra. Ezek közül az egyik a most megjelent The Lookout.

Küldetés: Világuralom, keresztény egyház szintű befolyás.

Jövőkép: Biztosan mindig zenélni fogok. Hogyha egy ponton ez fizeti a lakásomat, az plusz, de nem létszükséglet. Alternatívan; tíz éven belül lesz egy Grammy-m és egy sorozatom az Adult Swimen.

Mellékprojektek: The Tuba Johnson Psych-Funk Experience (coming soon), KAZETTA zenei alkotótábor, egy animációs sorozat, amin dolgozom, és magyarul is tervezek zenélni a jövőben.

Szexepil: A középső metszőfogaim közti rés.

Legnagyobb eredmény: Felléptem tavaly nyáron a Bánkitó nagyszínpadán és mindenkinek nagyon tetszett.

A most debütáló The Lookoutról: A szövege alapvetően egy élettérrel való ambivalens kapcsolat végéről szól, és arról, hogy most már tudatosan fölé és a vele kapcsolatos emlékek fölé helyezem magam. Picit elköszönés, de inkább egy kárörvendés. A zenei alapot Midi barátomtól kaptam, aki egyedül írta. Ez az első zeném, aminek nem én csináltam az alapját.

TÁNCOS FUNKY DISCO A VILÁGŰRBEN – SLAPSTICK?- LEMEZPREMIER LIGHGHTY-VAL

 

Lighghty a tavalyi Kikeltetőben:

 

Lighghty az Instagramon.

nyitókép: Csige Aranka.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/20/picit_elkoszones_de_inkabb_egy_karorvendes_itt_az_alternativ_hiphopos_lighghty_uj_dala_mayer_szonja
„Picit elköszönés, de inkább egy kárörvendés” – Itt az alternatív hiphopos Lighghty új dala Máyer Szonjával
süti beállítások módosítása