Cserháti Zsuzsa, Karády Katalin és Ꙣeva is bekerül a Zene Háza kiállításának dívái közé

2024.04.11. 14:13, srecorder

divak_ikonok_bjork_mzh_nagy_gergo_1.jpg

Rihanna, Tina Turner, vagy épp Maria Callas mellett magyar énekesnők és színészek történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza májusban nyíló kiállítása, a Dívák & Ikonok.

Világsztárok mellett a magyar zenetörténet jelentős alakjai is bekerülnek a Magyarországra érkező nemzetközi utazókiállítás egy-egy tematikus részébe, melynek építése már megkezdődött a Zene Háza időszaki kiállítóterében. A világ legnagyobb iparművészet- és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum (V&A) nagysikerű, közel 300 ezer embert vonzó Dívák & Ikonok kiállítása ugyanis a magyar zenetörténet nagyjainak élettörténetével is kiegészül. A Zene Háza és a V&A közös kuratóriuma Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és még sok más világsztár mellett – többek között – Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn Zséda, Péterfy Bori és eva történeteivel is kiegészítette a kiállítást. A dívák rendkívüli erejét, társadalmi szerepét és kreativitását bemutató nemzetközi utazótárlat az eredeti, londoni helyszínen 2024 áprilisában zár, így utazókiállításként először Magyarországon lesz látható 2024 májusától.

marton_eva_kossuth-dijas_opera-enekesno_zsedenyi_adrienne_zseda_popenekesno_copyright_magyar_zene_haza_hajdu_janos_hjp_2645.jpgMárton Éva és Zséda. Fotó: Hajdu János / Magyar Zene Háza.

A nyitás óta telt házzal működő londoni tárlatra nemcsak a Zene Háza munkatársai, hanem már a hazai hírességek is készülnek: Marton Éva operaénekesnő és Zséda személyesen hozta el karrierje ikonikus jelmezét és fellépőruháját, melyet májusban a közönség is megtekinthet a Dívák & Ikonok kiállításban.

„A magyar narratíva kidolgozásakor olyan meghatározó művészeket igyekeztünk felvonultatni, akik igazodnak a tárlat eredeti üzeneteihez. A zenei sokszínűség, ahogy a Ház minden szegletében, az új,  Dívák & Ikonok című kiállításban is megjelenik” – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a magyar dívatörténelem olyan hatalmas sztárok személyes történetén keresztül elevenedik meg, mint a nemzet csalogánya, Blaha Lujza, a nemzetközi operaélet legmagasabb csúcsait meghódító Marton Éva, az egyik legnagyobb hatású popdíva, Rúzsa Magdi, vagy társadalmi szerepvállalásaival is példát mutató Zséda. A teljes névsort azonban a kiállítás megnyitásáig titokban tartják a szervezők.

„A Zene Háza időszaki terét úgy álmodtuk meg, hogy lehetőséget adjon az állandó kiállításunk kiegészítéseként egy-egy témakör részletesebb bemutatására. Első időszaki tárlatunk, a Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene történetével foglalkozott, míg új időszaki kiállításunk arra mutat rá, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, és hogyan használják hangjukat a társadalmi és politikai változások érdekében” – mondta Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója. Minden idők legátfogóbb magyar poptörténeti kiállítása, a Nekünk írták a dalt! több mint 65 ezer látogatót vonzott, bízunk benne, hogy a Zene Házától megszokott kreativitás ezúttal is nagy érdeklődésre tart majd számot” – tette hozzá.

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő Verdi Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet-jelmezét ajánlotta fel a Zene Háza számára, de emellett diadalmas pályafutása teljes hangzóanyagát is átadta az intézmény Multimédiás Könyvtárának, amely mostantól bárki számára ingyenesen meghallgatható lesz. A világklasszis operaénekes fellépéseit megörökítő felvételekből a Dívák & Ikonok kiállításban is láthatnak majd részleteket a látogatók.

A Londonból érkező Dívák & Ikonok kiállítást a magyar közönség májustól tekintheti meg.  A jegyek már elővételben, időpontokra foglalhatóan is kaphatók.

divak_ikonok_adele_mzh_nagy_gergo.jpgAdéle. Fotó: Nagy Gergő / Magyar Zene Háza.

A Zene Házában már javában zajlanak olyan programok, melyek a májusban nyíló kiállításhoz kapcsolódnak. Ilyen például Bozi Tibor tárlata, melynek keretében a világ rock- és popsztárjainak portréi láthatók az Előcsarnokban és közönségterekben; Beyoncé, Björk, Snoop Dogg, Péterfy Bori vagy éppen Azahriah fotóját is megtekintheti a közönség. A pop-up kiállítás egy 40 darabos képválogatáson keresztül a zenei fotózás nemzetközi fenegyerekének, Bozi Tibornak a sokszínű életművét mutatja be, április 21-ig.

nyitókép: Nagy Gergő / Magyar Zene Háza

https://recorder.blog.hu/2024/04/11/cserhati_zsuzsa_karady_katalin_es_eva_is_bekerult_a_zene_haza_divakiallitasara
Cserháti Zsuzsa, Karády Katalin és Ꙣeva is bekerül a Zene Háza kiállításának dívái közé
süti beállítások módosítása