"Nyílt sebekbe nyúlok bele." Ronce: Crève (lemezkritika)

2024.04.08. 08:47, RRRecorder

ronce_1.jpg

Az ASMR elvileg nyugtató és/vagy erotikusan csiklandó érzéseket vált ki. A francia Ronce valami egészen másra használja az eszközeit megrázó lemezén: saját abúzusának feldolgozására. Ez a kritika először a Recorder magazin 112. számában jelent meg.

Ennél jobban nem lehet eredeti céljától eltéríteni egy hangzást. A francia Ronce önmeghatározása: „feral gore feminist asmr”. Az elvben nyugtató és/vagy erotikusan csiklandó érzéseket okozó ASMR megoldásait használja női traumák feldolgozására. Itt konkrétan a saját abúzusáról és annak testi-lelki utóhatásairól szól, a kilátástalan tehetetlenségtől a bosszúfantáziákig, angol és francia nyelven. (Az elkövetőről annyit tudni, hogy londoni kísérleti zenész, már börtönben ül.)

Itt vannak a kötelező suttogások, sóhajok; konkrét zörejek, kaparászások; szétterülő zúgások. Ezen a lemezen más hangok is érkeznek melléjük: dallamtöredékek, visszhangosított dúdolás, zokogás, ambient; „megszokottabb” zajzenei torzulások, egyszer még valami metálszerűség is.

Elképesztő zenei arányérzékkel áll össze ezekből az album, ami a nehéz téma ellenére is viszi magával a hallgatót, kihasználva az ASMR hatásmechanizmusát, például a suttogás intimitását. Formát talál annak, amiről hallgatni és beszélni is nehéz, de kell.

ronce.jpgElőadó: Ronce

Cím: Crève

Kiadó: Dawn

Megjelenés: 2023. november 22.

Műfaj: kísérleti ASMR

Kulcsdal: Lilac Blue (feat. HTRK)

 

 

9/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/04/08/ronce_cr_ve_lemezkritika
"Nyílt sebekbe nyúlok bele." Ronce: Crève (lemezkritika)
süti beállítások módosítása