Hazatalál a jelenből. Squarepusher: Dostrotime (lemezkritika)

2024.04.03. 13:56, Recorder.hu

squarepusher-portre-ff.jpg

Rég kezdődött Squarepusher-lemez ennyire erősen, és a sorra jövő zenék mind szinten tartják a gyűjteményt. Ez a kritika először a Recorder magazin 112. számában jelent meg.

Nosztalgikus hangulatban indítja Squarepusher a legújabb sorlemezét. Az Arkteon 1 című hosszabb intro a 2000-es években szerzett gitárzenéit idézi fel (például Solo Electric Bass 1 vagy az Ultravisitor csendesebb pillanatai), az Enbounce ennél jóval barokkosabb neodigitalizmusa pedig akár a Daft Punk Discoveryjének lehetne egyfajta sötétebb, cyberpunkosabb iterációja.

Becsülettel felvonulnak a szerző fénykorára jellemző, egészen elborult és csúcsfordulatszámra felpörgetett törtütemek, melyek hol a dzsungelesebb hardcore/rave világot juttathatják a hallgató eszébe, hol Rob Hall vagy Surgeon savasabb, kísérletező techno szettjeit a millenium idejéből. A szó jó értelmében vett őrült album a végeredmény, ami komolyabb útkeresés helyett inkább hazatalál a jelenből: azok fogják igazán szeretni, akik a Squarepusher-életmű korai darabjaiért rajonganak.

squarepusher_1.jpgElőadó: Squarepusher

Cím: Dostrotime

Kiadó: Warp

Megjelenés: 2024. március 1.

Műfaj: akusztikus, jungle/dnb, IDM 

Kulcsdal: Wendorlan

 

 

8.5/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/04/03/hazatalal_a_jelenbol_squarepusher_dostrotime_lemezkritika
Hazatalál a jelenből. Squarepusher: Dostrotime (lemezkritika)
süti beállítások módosítása