Felhővontatás és tankerület blues. Eszelős Meszelős: Légbegyökerezve (lemezkritika)

2024.04.02. 10:29, RRRecorder

eszelos-meszelos-fff.jpg

Az új Eszelős Meszelős-lemez mögött komoly koncepció van, mégis érzelmes (melankolikus, romantikus, mókás) dalokat tartalmaz - vagy mégsem (egészen). Ez a kritika először a Recorder magazin 112. számában jelent meg.

„Van egy olyan részünk, amivel a földön járunk; és van egy olyan, ami a légbe gyökerezik, ami velünk marad akkor is, ha a földi gyökereink máshol vannak már” – ez a témája ennek a lemeznek. Míg a 2022-es Erdősáv-dalok feltűnően mesterséges, fura posztnaiv dalokat tartalmazott, Kovács Balázs itt ún. fizikai modellezésű szintézist használ, amitől „természetesebb” lesz a hangzás. Billentyűs hangszereket hallunk (plusz néha „humanoid” éneket), de többször a furaságig, zajongásig eltolva, hiszen Kovács a határterületeket, hibákat keresi, illetve az algoritmikus zene és (emberi) improvizáció kölcsönhatását.

A lemezről azok a zongoradarabok jutottak eszembe, amiket az alapok elsajátítása után tanítanak: ezek már kifejező, érzelmes dalok, de még nem túl komplexek, a zenei szempont mellett a rutinszerzés is céljuk. Ami abszolút aktuális téma (vö. a mesterséges intelligencia „betanítása”), és a lemez csatlakozik azokhoz az izgalmas kísérletekhez, amelyek az emberi és (még?) nem emberi határterületeit kutatják – és ennek legjobb példáihoz (Lee Gamble, itthon Triglav) hasonlóan egyszerre érzelmes (melankolikus, romantikus, mókás) és zavarba ejtően mégsem egészen az.

eszelos_meszelos_1.jpgElőadó: Eszelős Meszelős

Cím: Légbegyökerezve

Kiadó: Dióbél

Megjelenés: 2024. március 17. 

Műfaj: kísérleti

Kulcsdal: Piknik a felhő-hídon

 

 

8,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/04/02/eszelos_meszelos_legbegyokerezve_lemezkritika
Felhővontatás és tankerület blues. Eszelős Meszelős: Légbegyökerezve (lemezkritika)
süti beállítások módosítása