"21 évesen szekrényben negyven év trauma." Grazzy: Garázsmenet (lemezkritika)

2024.03.30. 10:01, RRRecorder

szormekabat_klipp_hamarosan_erkezik_get_ready_or_not_pat_peti.jpg

Grazzy bulizós számokkal indult, de új lemezén inkább szembenéz a traumáival, és tényleg képes sokkolni. Ez a kritika először a Recorder magazin 112. számában jelent meg.

„Ha én anno nem kezdem el, a rapzenében depizni nem lenne trending" – vélelmezte T. Danny 2023-ban (Szólj rám); ez nyilván túlzás, de sokatmondó, hogy ezzel dicsekedni lehet. A lelki egészség a nemzetközi popkultúrában központi téma lett, ami alapvetően jó, de néha az lehet az érzésünk, hogy már az is a démonjaival küzd a dalaiban, akinek nem kéne.

Grazzy korábbi bulizós számai alapján ilyen lehetett volna, de ahogy mondja, „21 évesen szekrényben negyven év trauma” (Checklist). Ha kételkednénk, akkor a lemez vége felé azzal sokkol, hogy „tizenegy évesen elhunyt a legjobb barátom... három évvel később ez megint bekövetkezett, de már nem tudtam sírni, mert kijött belőlem minden” (Amikor nyílnak a levendulák). Különféle traumáiról (de néha egyéb témákról is) igen változatos módokon szól: kortárs és múltidéző flow-k, autotune-os énekbeszéd, üvöltözés, rekedtes raggázás.

Mindig meggyőző és őszintének hat, a gyengébb megfogalmazások elnézhetők neki; sokszor mintegy mellékesen fülbemászó is. Az alapokat főleg Bari csinálta; a trap és drill keményen odaverő, torzuló változatai (aka rage) hatékonyak, de jól esnek a kitekintések, például az egész funky Szúnyog Freestyle.

grazzy.jpgElőadó: Grazzy

Cím: Garázsmenet

Kiadó: Escape Plan

Megjelenés: 2024.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Checklist

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/03/30/grazzy_garazsmenet_lemezkritika
"21 évesen szekrényben negyven év trauma." Grazzy: Garázsmenet (lemezkritika)
süti beállítások módosítása