Kidobott, 33 éves New York-i VHS-ből készült a San Junipero Experiment új klipje – Magnetized Witness-premier!

2024.03.28. 10:35, srecorder

san-junipero.jpg

Kánaán ez egy 80s lázban égő retrowave projektnek.

san-junipero-vhs.jpg„Egyik nap, amikor levittem a szemetet, a szelektív kuka tetején egy VHS-kazettát találtam New York felirattal. Kiderült, hogy egy magyar család 1991-es, New York-i reunionját örökítette meg, pont 33 évvel ezelőtt. Hátborzongató volt látni az akkori New Yorkot, World Trade Centerrel, öbölháborús lázzal együtt egy totálisan eredeti, sehol nem látott felvételen. A retrowave/synthwave projektem számára felért egy kinccsel ez az audiovizuális képeslap” – mondja Specker Balázs, aki később megtudta, hogy a felvétel kidobásával az alkotó lemondott a szerzői jogairól („úgy tűnik, a szemétnél nincs nagyobb közkincs a világon”), de a személyiségi jogokat szem előtt tartva felismerhetetlenné tette a családtagokat a klipben.

Balázs ekkoriban épp egy dalkezdeményen dolgozott, a kazetta pedig inspirációt adott a szöveghez. „Azt gondolom, hogy ez a legjobban működő dalom eddig, annak ellenére, hogy általában ezt érzi az ember az aktuális dalnál. Valahogy ez most egy teljes egész videóval, mondanivalóval, életérzéssel. A zene is kicsit kilépett a 90-es évek legelejére, 80-as évek legvégére, követve a sztori hangulatát. A breakbeates verze, illetve a four-on-the-floor refrén jó kontrasztjai egymásnak és korhűek az időszakhoz hangzásban is” – mondta Balázs, aki elárulta azt is, hogy „a felvételen hallható szintik egy része unorthodox módon valójában gitár”, és egy pedál segítségével szólnak így.

Bár most az effektív munkát tényleg 100%-ban én végeztem, a dal végleges formájához rengeteg segítséget kaptam a legkülönfélébb kedves barátoktól, illetve ismerős ismeretlenektől. Barry Parmet Los Angeles-i szaxofonos, aki a Through Space and Time című dalomban is közreműködött, Varga Zsuzsa, aki mindig meglát dolgokat, MEGAHIT, aki nélkül nem lenne ilyen a refrén, Brian Hazard (Color Theory), aki ismeretlenül is konstruktív külső fül, Erdélyi Péter (Archaic, Salvus), aki most is hasznosakat ötletelt, Szabó Dani (Rockstars Not Dead, Divided), aki meglátta a vokálrészt a pre-chorusra, Enok, aki grafikus és DJ is, az artwork mellett szintén sokat segített a nóta végleges formáját illetően, meg úgy az egész projekttel kapcsolatban is. Tim Reine, aki a legelső megerősítést adta most és Lehoczky Tamás (Pulpo Live Act), akinek a technikai segítsége nélkül nem lenne klip, és persze minden barát és családtag, aki az intenzív alkotási folyamat során elvisel és most kihagytam. Kicsit olyan volt ez, mint egy közösségi finanszírozásból létrejött alkotás, csak itt pénz helyett a szellemi tőke volt az input.”

San Junipero Experience (jól tippeltél, a Black Mirrorból van a név) Specker Balázs egyszemélyes 80s-retrowave-pop projektje, amit mindössze két dal után leszerződtetett a műfaj egyik kulcskiadója, az Aztec Records. Már náluk jelent meg – és szintén itt, a Recorderen debütált tavaly – a Must Scream című dal, amely egyaránt szól az algoritmusok uralmáról és az emberek közönyéről.

Balázs akkor a Magyarradarunkra is felkerült, nyáron kihozta a One Summer című retrowave-balladát, idén pedig már az első lemezére készül, amin 5 új dal lesz az eddig megjelentek mellett. A tervek szerint koncertezni is fog a projekttel, ennek előjele volt, hogy februárban felvett egy „élőgitáros” videót első dalához, a Still livin' the '80s-hez. A Magnetized Witness-ből pedig az italowave-es Leslie Young készített egy remixet, aminek a megjelenésére szintén nem kell sokat várni.

 

The San Junipero Experience a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/28/kidobott_33_eves_new_york-i_vhs-bol_keszult_a_san_junipero_experiment_uj_klipje_magnetized_witness
Kidobott, 33 éves New York-i VHS-ből készült a San Junipero Experiment új klipje – Magnetized Witness-premier!
süti beállítások módosítása