Megáll mélyebb lélegzetet venni. Scotch Rolex, Shackleton & Omutaba: The Three Hands Of Doom (lemezkritika)

2024.03.20. 12:41, Recorder.hu

obudba.jpg

Így találkozik egymással a kísérleti zene és az afrofuturizmus 2024 elején. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

Kalule Omutaba a Kampala Unit dobosaként szerzett eddig leginkább ismertséget magának. Ez egy formáció a Nyege Nyege Tapes kiadónál, ami az elmúlt hét-nyolc évben gyakorlatilag feltalálta a modern elektronikával átitatott kísérleti-afrikai zenét, és mostanra megszámlálhatatlan nagyszerű előadót és zenekart adott a csodálkozó nyugati világnak.

Az ugandai kiadó legújabb megjelenésén Omutaba leginkább improvizatív módon dobol, és két ismert producer – Sam Shackleton, valamint a Seefeelben basszusgitározó, de egyébként elektronikus zenéket is író japán Shigeru Ishihara – épít világokat a játéka köré. A The Three Hands Of Doom a címe és származási helye ellenére azonban nem lehetetlenre gyorsított ritmusszekciókból és klubzenei körítésből áll: a négy hosszú tétel sokszor megáll mélyebb lélegzetet venni, és Omutaba nem egyszer teljesen elvonul a háttérbe, hogy Shackletonnak és Ishiharának ne csak kiszolgálószerep jusson. 

scotch_rolex.jpgElőadó: Scotch Rolex, Shackleton & Omutaba

Cím: The Three Hands Of Doom

Kiadó: Nyege Nyege Tapes

Megjelenés: 2024. január 11.

Műfaj: elektronikus, törzsi, afrofuturista

Kulcsdal: Burnt Earth

 

 

8,5/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/03/20/scotch_rolex_shackleton_omutaba_the_three_hands_of_doom
Megáll mélyebb lélegzetet venni. Scotch Rolex, Shackleton & Omutaba: The Three Hands Of Doom (lemezkritika)
süti beállítások módosítása