„Semmi vész, le van fizetve a karma” – Megjelent MOVA első klipje, a Hogy vagy?

2024.03.15. 18:08, Recorder.hu

mova_print_02.jpg

(X) Itt a Converse All Stars-tag MOVA első klipje, benne hófehérkés Kiszel Tünde-plakát, világító Tarantino-táska, Wartburg-üldözés és almarablás a privát kis bűneinkkel. A vicces-alteros ¡Szia Anya! frontembere, Kovács Miklós a Lil Frakk és Co Lee mellől ismerős producerrel, DOÓR-ral hozta össze szintipopos szólóprojektje friss dalát.

Mikor indult: A MOVA első dala 2023 decemberében jelent meg, de már nyár közepe óta folyt az ötletelés és az előkészületek.

Tagok, hangszerek: Producerekkel való együttműködések során születtek az eddigi dalok. Ilyenkor összeülünk a stúdióban és közösen ötletelünk. Én egyébként legtöbbször gitáron szerzek dalt, de van, hogy basszusgitáron jönnek az ötletek vagy esetleg fuvolán. Az eddigi dalokban Tóth Tamással (oTTer) és Doór Mátyással (DOÓR) dolgoztam együtt.

Stílus: Pop, synthwave.

Hatások: A magyar alternatív közegből érkeztem, ilyen zenekaraim is voltak ezelőtt, ez a közeg, illetve ennek a közegnek a nagy képviselői a mai napig nagy hatást gyakorolnak rám, ehhez társul egy popos, synthwave-es hangzásvilág, amit nagyon izgalmasnak tartok.

Megjelenések: December óta havonta érkeznek a dalok (Otthoni nyaralás, Tényleg, Hogy vagy?), ezt így is tervezem folytatni. Élő megjelenést is szeretnék majd őszre, amikor lesz egy koncertnyi dal.

Küldetés: Attól függetlenül, hogy elsősorban saját magamnak írom a dalokat, ez a projekt szeretne elérni a közönségéhez és megérinteni a hallgatókat. Ha már egy ember is visszajelzi, hogy őszintén beleborzongott valamelyik dalba vagy át tudta élni, esetleg segített neki valamilyen életszituációban, nekem már akkor megérte a belefektetett munka.

Jövőkép: Próbálom mindig egy kicsivel jobbá tenni az egész produkciót mind a dalok, mind a vizuális megjelenés tekintetében. Hamarosan elkezdjük összerakni az élő megjelenést is, amelyhez ugyanezzel az attitűddel szeretnék hozzáállni. Hosszú távú célom, hogy a MOVA egy teljes állásként funkcionáljon.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A Converse All Star Projects elnyerése.

online_3.jpgFotó: Székely Zsófi és Szabó Eszter.

A most debütáló Hogy vagy? klipjében van autós üldözés Wartburggal, retró Kiszel Tünde-plakát, símaszkos rabló és Ponyvaregény-utalás is. Hogyan állt ez így össze?

A klip mögött egy háromfős stáb áll: Kalmár Bálint, Lippai Levente és én. Az egész stáb kivette a részét minden kreatív folyamatból. A klip egyik fontos eleme a menekülés, amely jelen esetben egy önmagunk elől való menekülés, a másik pedig a rengeteg alma, ezek a bűnöket szimbolizálják. A kültéri környezet itt sokszor az édenkertet szimbolizálta, a dalszövegben megjelenő hasonlatot vizualizálta. Ezeken felül törekedtünk a véletlenszerű helyszínek választására, inkább egy roadtrip volt a forgatás amellett, hogy megrendezett jeleneteket vettünk fel. Ez annyira jól sikerült, hogy akadt néhány felfordulás is.

A forgatás óta almát eszünk, vettünk 25 kilót, biztos, ami biztos. A wc-ben is a mai napig kint van a klip tematikájához illő Hófehérke Kiszel Tünde, almával a kezében. Kedvenc kellékem a kád volt, amelyből egy öntöttvas verziót tudtam szerezni, mondanom sem kell, hogy milyen volt mozgatni. Az első forgatási napon sikerült elakadnunk a mezőn az egyik kocsival, négy óránkba telt, mire ki tudtuk szabadítani az autót, utána nyakig sárosan élethű volt felvenni a furgonból kidobós jelenetet. Amikor kidobtak a srácok a furgonból, észrevettük, hogy sétálgat mellettünk egy idősebb néni, aki nézi, hogy mégis mit csinálunk. Odamentem hozzá, hogy elmagyarázzam neki, hogy egy videoklipet forgatunk, beszélgetni kezdtünk és végül kiderült, hogy nem éri el a lányát, segítettünk neki felhívni.

 

asp_650.jpg

Tagja vagy a Converse All Starsnak, ami feltörekvő zenészeket, tervezőket, grafikusokat, deszkásokat támogat. Mit kell tudni erről?

A Converse All Stars lényegében egy nagy közösség, amelynek rengeteg kreatív alkotó tagja. Több emberrel is megismerkedtem itt, akikkel később együtt dolgoztam, ilyen például Kalmár Bálint vagy Doór Matyi. A Converse lehetőségeket ad, sokszor segít kivitelezni eseményeket. Termékekkel támogatja az All Star közösséget, illetve évi egyszer lehetőségünk nyílik megpályázni a Converse All Star Projectset. A Converse részét képezi MOVA stílusának, mint natív tartalom jelenik meg a különböző felületeken és majd élőben is.

Az All Star Projects pedig egy pályázat, amely a Converse All Stars közösség számára elérhető. Vannak kategóriák, amelyeken belül pályázhatsz, az egyik a zene, ezért tavaly ősszel be tudtam nyújtani a pályázatot a MOVA-val és ki is választották a projektemet. Ez egy egy összegű támogatás kreatív munkafolyamatok megvalósítására, majd miután kész a projekt, segít is azt eljuttatni minél több emberhez.

MOVA az Instagramon.

CONVERSE Magyarország.

nyitókép: Kalmár Bálint.

converse_strip_650.jpg 

https://recorder.blog.hu/2024/03/15/semmi_vesz_le_van_fizetve_a_karma_itt_a_mova_elso_klipje_a_hogy_vagy
„Semmi vész, le van fizetve a karma” – Megjelent MOVA első klipje, a Hogy vagy?
süti beállítások módosítása