Érezhetően romlott a közerkölcs. Új Bála: Idegen tartalom (lemezkritika)

2024.03.12. 09:07, RRRecorder

u_j_ba_la_3.jpg

A lírai én belső szerveit fiatalok adják el Új Bála egyik dalában, aki tovább/visszalépett a furatechnótól az egyedi hangú, éjfekete humorú és szürreális dalokhoz. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

A családi vacsora, amikor apuból kinő a lelkiismeret; a lírai én belső szerveit eladó fiatalok; a leégett Notre Dame; lázadó test; megromlott közerkölcs; a 19 ezer kép, amiket Kaleta Gábor nézegetett  – ilyen témákról szólnak Új Bála szövegei. Az egykori nagyszerű „free punk” zenekar, a derTANZ frontembere, Kovács Gábor sokáig szórakoztatóan fura-kaotikus zajtechnót játszott, de most visszatért az énekléshez, pontosabban deklamáláshoz, amit egyrészt sötét szürrealizmusa, másrészt sajátos zeneisége ment meg a ripacskodástól, amivel végig (szándékosan) kacérkodik. (Néha egyébként Dr. Máriást juttatja az eszembe.)

A kíséret látszólag nem bonyolult: dobgép, reszelős és csipogó szintik próbálnak összeállni valami egyszerű kis számocskává, de soha nem sikerül nekik, beleakadnak egymásba és saját magukba, eltérülnek, elfelejtik, hová is indultak. Emiatt aztán végül kiismerhetetlenül telítettek lesznek ezek a számok.

Egészen egyedi, éjfekete humor hatja át nemcsak a szövegeket, hanem a zene egészét.

uj_bala.jpgElőadó: Új Bála

Cím: Idegen tartalom

Kiadó: Tanzprocesz

Megjelenés: 2023. november 29.

Műfaj: szürreálkísérleti dalok

Kulcsdal: A bizalom

 

 

8,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/03/12/uj_bala_idegen_tartalom_lemezkritika
Érezhetően romlott a közerkölcs. Új Bála: Idegen tartalom (lemezkritika)
süti beállítások módosítása