„Valami újjal szolgálni a zenei színtéren” – Magyarradar: Mirador

2024.03.07. 14:10, srecorder

mirador.jpg

Súlyos dallamokkal és összetört ritmusokkal gazdagítja a pszichedelikus rockot, szövegeiben pedig magyar népdalokat gondol újra a pécsi származású, de egy ideje Budapesten működő Mirador, akik ott voltak a hari_dramás Mushu Israel kedvenc tavalyi zenéi között, és ma esti Manyis bulijuk előtt a Recorderen is bemutatkoznak.

Mikor indult: A jelenlegi felállásban 2021 őszén kezdtünk el zenélni, előtte körülbelül egy évig az énekesünk nélkül már alkottunk együtt.

Hol indult: Pécsett.

Tagok, hangszerek: Bien Jázmin – vokál, Oletics Donát – dob, Faházi Benedek Attila – gitár, Zubán-Árvay Ábel – billentyűk, Peták Antal Lukács – bass, gitár, vokál.

Stílus: Pszichedelikus rock.

Hatások: Jázmin – Katona Klári, Donát – Radiohead, Benedek – Korai Öröm, Ábel – Yellow Magic Orchestra, Tóni – iamyank és a phasing shapes.

Kiadó: Nincs.

mirador2.jpgTörténet: A gitárosunk, Benedek kivételével mindannyian osztálytársak voltunk a gimiben, de ő is fölöttünk járt pár évvel, úgyhogy gyakorlatilag egy társaságon osztoztunk és osztozunk a mai napig. A fiúk 2020-ban, a karanténos időszakban kezdtek el összejárogatni és zenélni, kísérletezni azzal, hogy mi is állna jól ennek a projektnek, mit lehetne belőle kihozni. 2020 nyarán már felléptek a Made In Pécs fesztiválon, itt döntötte el Jázmin, hogy ő is csatlakozna a bandához énekesként. Egy évig Pécsett próbáltunk és koncerteztünk, de Benedek már Budapesten lakott. Mikor mindannyian leérettségiztünk, szerencsére úgy alakult, hogy mind Budapesten jelentkeztünk egyetemre és így fel is költöztünk. Most már másfél éve próbálunk és koncertezünk Budapesten. A banda stílusa elsősorban pszichedelikus rock, de nagyjából egy albumnyi olyan anyagunk van, amire pszichedelikus etno-rockként tekintünk, ugyanis ezek mind magyar népdalok szövegeivel és tört ritmusokkal gazdagított számok. Emellett nagyon fontos nekünk a megújulás és az új dolgokkal való kísérletezés, jelenleg például egy francia nyelvű számon dolgozunk.

Megjelenések: Fecske című számunk tavaly októberben jelent meg, YouTube-on meghallgatható, de a közeljövőben már Spotify-on is fellelhető lesz. Reméljük, hogy nemsokára egy nagylemezzel is elő tudunk rukkolni.

Küldetés: Egy olyan vonalat behozni a magyar zenei szcénába, amit kifejezetten ritkának érzünk. Kísérletezni, de közben mindig igyekezni megtartani olyan sajátos elemeket, amik emlékezetesek és karakteresek.

Jövőkép: Nincsen előttünk egy extrakonkrét elképzelés arról, hogy hogyan is képzeljük el a jövőnket, és nem is szeretnénk görcsösen ragaszkodni ilyen elképzelésekhez. Viszont kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy éljünk minden lehetőséggel, amivel csak lehet, és nagyon-nagyon örülünk neki, hogy egyre többen találnak ránk és jönnek el a koncertjeinkre.

„Sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, hanem mindig csak a jelen.” (Marcus Aurelius)

Mellékprojektek: Tóni – Kabrió Embrió, Ábel és Donát – Kirántott hús és a rizsa aka. Bittumen.

Szexepil: Fiatalok vagyunk és szépek. Na jó, komolyra terelve a szót viszont tényleg reméljük, hogy valami újjal tudunk szolgálni a zenei színtérben, és hogy az összeemulgeált Egész, ami kialakul több műfaj karakterjegyeinek ötvözéséből, izgalmakat tartogat a közönség számára és számunkra is.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Talán arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy egyre többen keresnek meg minket koncertlehetőségekkel, közös munkákkal, vagy szimplán csak, hogy megosszák velünk, hogy tök fasza, amit csinálunk. Ezek elég nagy motivációk és tökre segítenek abban, hogy lelkesen csináljuk tovább azt, amit elkezdtünk.

A Mirador március 7-én játszik a Manyiban, amit Ábel és Donát, vagyis a bittumen fültornáztató freetechno dj-szettje vezet le. Facebook-esemény.

 

Mirador a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Pál Zsombor. Jázmin-koncertfotó: Mácsai Luca.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: mirador magyarradar
https://recorder.blog.hu/2024/03/07/magyarradar_mirador
„Valami újjal szolgálni a zenei színtéren” – Magyarradar: Mirador
süti beállítások módosítása