Puhán hívogató személyesség. Tingyela Dóri: A hetedik katona (lemezkritika)

2024.03.05. 09:55, RRRecorder

tingyeladori.jpg

"A zenélés szabaddá tesz" - szép gondolat, és ráadásul ezen a debütáló EP-n tényleg igaz. Tingyela Dóri az énekes-dalszerző hagyományból indul ki, de ha mondanivalója úgy kívánja, bátran áthágja a szabályokat. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

A zenélés szabaddá tesz – ez volt Hegyi ‘HOLI’ Olivér MOME-s kurzusának a címe, ahol Tingyela Dóri első számát felvette (Néni a buszon). A szép gondolat ezúttal tényleg igaz: ezt a debütáló EP-t sajátos szabadság jellemzi, vagyis mentesség bármi formai kötöttségtől, ami az önkifejezést gúzsba kötné.

Az énekes-dalszerző hagyományban járunk, de Tingyela több ponton áthágja ennek szabályait. Ha mondandója úgy kívánja, elszakad a szótagszámlálás merevségétől, az énekbeszéd felé elmozdulva – másfelől apró hajlításokkal gazdagítja a zeneiségét (ezek kicsit Barkóczi Noémit idézik meg). Gitározása látszólag egyszerű, de valójában tele van apró elmozdulásokkal, ravasz átmenetekkel. Zengetéssel és finoman búgó szintivel tölti ki maga körül a teret, néhol még zörejekkel is.

Így teremti meg azt a személyes, puhán hívogató (hang)közeget, ahol ezek a dalok, ezek a bizalomról, szerelemről szóló gondolatok, illetve szürreális, meseszerű történetek meg tudnak szólalni, ahol otthonra találnak – és ahová minket is szeretettel várnak.

tingyela_dori.jpgElőadó: Tingyela Dóri

Cím: A hetedik katona

Kiadó: Chat Boutique

Megjelenés: 2023. december 22.

Műfaj: énekes-dalszerző

Kulcsdal: Vihar

 

 

8,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/03/05/tingyela_dori_a_hetedik_katona_lemezkritika
Puhán hívogató személyesség. Tingyela Dóri: A hetedik katona (lemezkritika)
süti beállítások módosítása