Mindkét szemünk nevet. The Smile: Wall of Eyes (lemezkritika)

2024.03.05. 09:07, Recorder.hu

the_smile_band.jpg

Lassan nyolc éve már, hogy lemezt adott ki a Radiohead, amiben nyilván közrejátszik, hogy a világ egyik legfontosabb zenekarának lenni bizonyára nem egyszerű feladat. A súlyos státusszal járó nyomástól a tagok különféle mellékprojektekkel szabadulnak, melyek közül a The Smile különféle zenei hatásokat szabadon mixelő triója messze kiemelkedik, kábé minden tekintetben. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

Az anyazenekar ismertebb fele, Thom Yorke és Jonny Greenwood a jazz felől érkező dobossal, Tom Skinnerrel kiegészülve a pandémia alatt mutatkozott be, majd 2022-ben érkezett is az elegáns első lemez (A Light For Attracting Attention), ami a saját jogán is teljes értékű, kimondottan izgalmas hallgatnivalókat kínált. A folytatás még finomabb csemege, a mostanság főleg filmzenéket készítő Greenwood lenyűgöző hangképeire Yorke lazán kacskaringózó, igen változatos énektémákat pakol, az egész felfedezősdit pedig Skinner váratlan ritmusképletei helyezik díszes keretbe. 

Nyolc szám, háromnegyed órában, ahol van minden afrikai ütemektől vagy Bors őrmester szellemétől a jazzes kántálásig és űrrockig. Yorkék nem az összetéveszthetetlen Radiohead-hangzást polírozzák, hanem impresszionisztikusan játszadoznak vele, könnyedén csorgatva egymásba a legkülönfélébb ötleteket. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne melankólia és a szövegek is mélyre mennek, úgyhogy az egész annyira mágikus és kompakt, hogy hirtelen nem is hiányzik annyira egy új Radiohead-lemez. 

the-smile-wall-of-eyes.jpgElőadó: The Smile

Cím: Wall of Eyes

Kiadó: XL Recordings

Megjelenés: 2024. január 26.

Műfaj: progresszív művészrock

Kulcsdal: Read the Room

 

 

9/10

Huber Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/03/05/the_smile_wall_of_eyes_462
Mindkét szemünk nevet. The Smile: Wall of Eyes (lemezkritika)
süti beállítások módosítása