Furapop és szintemárfunky – Magyarradar: ezmaraz

2024.03.02. 18:05, srecorder

ezmaraz.JPG

A napokban hozta ki első dalát a Synema együttes tagjaiból újjáalakult ezmaraz, akik ezzel párhuzamosan itt, a Recorderen is debütálnak. Míg a Synema eklektikusan elektronikus, downtempos, trip-hopos, drum 'n' basses zenét játszott, amelyben a Moog basszusok és különféle szintetizátorok domináltak elszállós effektekkel, az ezmaraz stílusában sokkal letisztultabb, kevés elektronikai elemet tartalmazó, „mögéjátszós”, gitár- és bass-centrikusabb zenét játszik, magyar dalszövegekkel megspékelve.

Mikor indult: 2020-ban.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Ritter Tamás (bass), Nagy Gábor (dob), Falaty Bence (szaxofon, billentyű), Jurdi Dániel (ének, gitár).

Stílus: Ez már az? Nincs egyetlen egzakt kifejezés sem... zenéink a jazzy harmóniák, a neosoul, a furapop, a majdnemhiphop és a szintemárfunky szerelemgyermekei. Bólogatós szeddalá egy elszállós atmoszférában. Ez már az!

Hatások: Lettuce, Tom Misch, Yussef Dayes, Jordan Rakei, Ben Jones, Robert Glasper, Nick Hakim, Jazzbois.

Kiadó: WM Music Distribution.

Történet: Gyulai gyerekkori barátokból alakult a formáció 2020-ban, amikor épp kitört a koronavírus-járvány. Jóformán a lockdown idején megszületett az ötlet, és megbeszéltük, hogy milyen irányba tartson az ezmaraz. Célkitűzéskor nagyon fontosnak éreztük, hogy magyar dalszövegeket is írjunk, és a dalszerzésnél még tudatosabban nyúljunk a számok szerkezetéhez és hangzásvilágához. A formáció megalakulása előtt is már rengeteget zenéltünk együtt, így lassan egymás gondolatait is ismerjük a srácokkal.

ezmaraz3.jpgezmaraz. Fotó: Rusznyák Csaba.

Megjelenések: Kámfor (2024).

Küldetés: Még sok-sok dalt írni együtt és országszerte koncertezni.

Jövőkép: Közös fellépések, esetleg turné más hasonló stílusban mozgó magyar előadókkal.

Mellékprojektek: Tamás basszerozik még a DiscoDrama zenekarban. A többiek is alkalmanként session zenélnek különféle formációkban.

Szexepil: Arcszőrzet.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Most jelent meg az első és egyben magyar dalszövegű számunk. Most ez a legnagyobb mérföldkő az életünkben! Kérdezz rá egy év múlva...

A Kámforról: A tavalyi évben egy teljes EP-re elegendő anyagot rögzítettünk Vastival (Vastag Gábor) a SounDay stúdióban. Yankkal (iamyank) már korábban is több projekten dolgoztunk együtt sikeresen, így egyértelmű volt, hogy őt kérjük majd fel a dal produceri és mixing munkáihoz, a masterelést pedig Deutsch Gábor (Anorganik) végezte, számunkra ők mindig egy zseniális páros.

Bár távol álljon tőlünk, hogy öregnek tituláljuk magunkat, de így a harmincon túl már nagyon sok közös emlék él bennünk és mindannyiunk életében sok minden megváltozott mióta ismerjük egymást a srácokkal. A Kámfor kicsit ezt az érzést, az őrült emlékeket, a változást, az éretté válást és megállapodást fogja meg. A korábbi zenéinkhez képest kevesebb elektronikus elem van a most felvett anyagokban, jóval letisztultabb lett az, amit csinálunk, és sokkal inkább rólunk szól. A Kámfor csak az első a megjelenő dalok sorában és készülünk pár meglepetéssel is. A következő dalban például Tink (Balázsovics Mihály) fog közreműködni.

Az új dalokat már hallhatjátok az ezmaraz koncertjein, első állomásként március 16-án Gyulán, a Zeneműhelyben.

 

ezmaraz a Facebookon.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: magyarradar ezmaraz
https://recorder.blog.hu/2024/03/02/furapop_es_szintemarfunky_magyarradar_ezmaraz
Furapop és szintemárfunky – Magyarradar: ezmaraz
süti beállítások módosítása