Szavatossági idő. The Vaccines: Pick-Up Full of Pink Carnations (lemezkritika)

2024.02.28. 10:04, Recorder.hu

the-vaccines-2024.jpg

Egykoron a brit indie megmentőjének kiáltották ki, de maradt-e a lendületből bármi? A The Vaccines új stúdióalbuma visszatér a pop-rock gyökerekhez. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

Minek változtatni azon, ami már bevált? Tapasztalt, az iparba nemritkán kissé már belefásult előadók biztosan óraszám tűnődnek ezen a kérdésen. Nos, a The Vaccines, amit a 2010-es évek elején a műfaj, Nagy-Britannia egyik legfőbb exportcikke megmentőjeként ünnepeltek, megpróbált túllépni a torzítva, zörögve áradó gitárszólamokon, az ide-oda visszhangzó énekhangokon és elektronikával ütötte fel a portékát. Arra, hogy ez mennyire működött, ékes bizonyítékként szolgált a Back in Love City album, illetve a tavalyi Planet of The Youth EP is: nagyjából semennyire. Gondolta a fene, hogy a kísérlet balul sül el.

A friss Pick-Up Full of Pink Carnations lemond mindenről, ami a jelenben tarthatná a Vaccines tevékenységét: a 2010 körüli indie hangzás tizennégy, őrült gyorsan elrepült év távlatából már csaknem valami retro zárványnak tűnik. De az a tizennégy év meglátszik mindnyájunkon, a Vaccines alaposan átvariálódott tagsága végül pont olyan kigombolt ingben, gondosan fésült frizurával és slim fit nadrágban pózoló középkorú egyenférfivá érett, amilyennek hátterük és neveltetésük mindig is szánta őket. És nagyjából ilyen a nosztalgiavonat is, amire most felültek: jólfésült, unalmas. 

A tisztességesen összerakott retroparty három kiemelkedő pillanatot kínál: a Heartbreak Kid, a régi Vaccines-slágerek ráncfelvarrt, lendületes úrjacsomagolása, a toxikus férfiasságot megéneklő Primitive Man és a Love to Walk Away, ami egy kicsit visszavesz a tempóból, hogy kellemes emlékekkel engedje el a hallgatóságot. Csak ez az indie dolog, ez nem öregszik jól.

the_vaccines.jpgElőadó: The Vaccines

Cím: Pick-Up Full of Pink Carnations

Kiadó: Super Easy

Megjelenés: 2024.  

Műfaj: indie-rock

Kulcsdal: Heartbreak Kid

 

 

7.5/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2024/02/28/the_vaccines_pick-up_full_of_pink_carnations
Szavatossági idő. The Vaccines: Pick-Up Full of Pink Carnations (lemezkritika)
süti beállítások módosítása