"Indul a jel a szívemből át az AUX-on" Ress: Mimóza (lemezkritika)

2024.02.27. 09:05, RRRecorder

redd.jpg

2020 tavaszának átvészelését nagyban segítette Ress bemutatkozó albuma, a Himalaya. A második nagylemezre 2023 végéig kellett várnunk. A Mimóza összehozza a befordultabb és táncosabb Ress-dalokat. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg, Resst élőben legközelebb most pénteken lehet megnézni a Turbinában.

Ha listát kéne csinálnom az elmúlt évek legeslegfontosabb magyar lemezeiről, Ress Himalayája biztosan rajta lenne. Nemcsak azért, mert nagyban segítette 2020 tavaszának átvészelését, hanem mert új, egyéni és az egyben az egész műfajt új szintre emelő hangot hozott az R&B-be. Azóta a 2021-es, Kapitány Mátéval és Lil Frakk-kal közös Kontroll mellett néhány EP-t, majd pár számot kaptunk tőle.

A felhajtás nélkül megjelent Mimóza kábé fele az első nagylemezt folytatja: kicsit befordult, kicsit enigmatikus R&B, Ress jellegzetes énekstílusával, amiben az emberi hang és az effektezés egybeolvad; az éneket és a számok egyszerű vázát finom, apró hangok sora lebegi körül.

A másik fél a Himalaya után kijött dalok tisztábban popos, egyértelműbben táncos struktúráit veszi át. Ezekben is vannak apró finomságok, de inkább színező funkciót töltenek be. Ezek a megközelítések egymást váltogatják, ami elsőre nem tűnt a legokosabb szerkesztésnek, de megbarátkoztam vele. A lényeg az, hogy mind a nyolc szám erős, fülbemászó és sokszor még annál is több.

ress_2.jpgElőadó: Ress

Cím: Mimóza

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2023. december 1.

Műfaj: R&B

Kulcsdal: Aux

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/02/27/ress_mimoza_lemezkritika
"Indul a jel a szívemből át az AUX-on" Ress: Mimóza (lemezkritika)
süti beállítások módosítása