Utazás az elvont felé. Nailah Hunter: Lovegaze (lemezkritika)

2024.02.26. 13:26, Recorder.hu

nailah_hunter_portre.jpg

A Los Angeles-i hárfaművész, dalszerző debütáló albuma enigmatikus hangfürdő: spirituális utazás a pop, R&B és a meditációs zene határvidékein. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

A lebegő, bársonyos mezzoszoprán kibomlik a szintiszólamok hullámveréséből és a beatek lüktetéséből – mint egy gyöngy, tompán ragyogó, milliószor körbenyalogatott idegentest a kagyló puha húsában. Apró inkonzisztencia.

Nailah Huntert, a belize-i lelkész lányát Jézus Krisztusnál szemlátomást jobban foglalkoztatják a pogány szimbolikák. A new age, rúnamágia, asztrológia és posztmodern mindennapjaink szinkretizmusa adják a Lovegaze tematikai alapozását – de a Hunter személyes stílusát is meghatározó meditációs hangfürdő hömpölygése a kompozíciók közötti összekötő kapocs.

Egyfajta zenei identitás ez, ami jobbára zavarbaejtő, mert a legkönnyebb valami diszkont anyagra, delfinbúgással megküldött klimpírozásra asszociálni, aminél jellemzően a szépségszalon fénycsöveinek búgása is jobb aláfestő zene az egyébként is kellemetlen arckezeléshez. A Lovegaze pedig valóban sokféle inspiráció után kap.

Idő kell hozzá, hogy Nailah Hunter kikeveredjen az FKA twigset és Enyát egyszerre megidéző nyitányból (Strange Delights), és elinduljon arra az egyszerre belsővé tett és műfaji utazásra, ami eljuttatja a jazz-hárfa nagyságainak holdudvarába. Az album címadó dalában Nailah Hunter lebegő hangja megküzd a magasabb lágéval, de ez a munka, ez a keresés most éppen jól áll neki: képes megmutatni az eredetiség ígéretét.

Az Adorned tökéletesen hozza Alice Coltrane ihletett spirituális szerzeményeinek stílusát, és Hunter itt képes megtalálni azt a líraiságot, ami releváns és érvényes 2024-ben is. Nala Sinephro éteri absztrakciójához nem ér fel, de talán nem is cél ez: a Lovegaze-t dreampopnak hallgatni a legkézenfekvőbb kulcs, amiből a szerző még eredetibb kombinációkat tárjon fel.

nailah_hunter.jpgElőadó: Nailah Hunter

Cím: Lovegaze

Kiadó: Fat Possum

Megjelenés: 2024. január 12.

Műfaj: dreampop

Kulcsdal: Lovegaze

 

  

8/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2024/02/26/utazas_az_elvont_fele_nailah_hunter_lovegaze_lemezkritika
Utazás az elvont felé. Nailah Hunter: Lovegaze (lemezkritika)
süti beállítások módosítása