Élő elektronikába oltott, pszichedelikus világzene a Dunakanyarból – Magyarradar: Sajba

2024.02.26. 09:53, srecorder

sajba.jpg

Pszichedelikus riffek, lüktető trance és pulzáló ambient: bemutatkozik a VHK-, Heilung- és Óperentzia-rajongóknak különösen ajánlott Sajba, akik heteken belül kihozzák a második lemezüket.

Mikor indult: 2020-ban.

Hol indult: Kismaroson.

Tagok, hangszerek: Heinczinger Mika: ének, saz, kaval, fulyara, klarinét, doromb, kecskeduda, Néder Lackó: szintetizátorok, szekvenszerek, programozás, buzuki, gitár, Orosz Marci: dobok, percussion synth, torokének, didgeridoo.

Stílus: Elektronikus alapú pszichedelikus világzene. Az elektronikus alapok szekvenciális szintetizátorokon készülnek, számítógép nélkül, a dob dobszintetizátoron szólal meg, minták felhasználása nélkül, erre épül rá az erőteljes ének és egészül ki tradicionális, népi hangszerekkel. Szövegeink versmegzenésítéstől saját szerzeményeken keresztül a népköltészetig nyúlnak. Terjedelmes szintiszőnyegek, pszichedelikus riffek, dinamikus bass-line-ok, pulzáló ambient, lüktető trance és kifinomult vokálok jellemzik zenénket.

Hatások: A természet, Pink Floyd, Dead Can Dance, Carbon Based Lifeforms, Shpongle, Ott, Faithless, VHK, Heilung, népzene.

Kiadó: Szerzői kiadás.

sajba2.jpgA Sajba az A38 Hajón. Fotó: Zirig Árpád.

Történet: The Amygdala néven Lackó régóta készít elektronikus zenéket, amiket színesíteni szeretett volna élő, népi hangszerekkel. Felhívta fiatalkori barátját, Mikát, aki a Misztrál együttes alapító tagja, hogy legyen ebben partnere. Lementek a próbaterembe, és Mika az előkészített alapokra nemcsak rájátszott, de rá is énekelt. Olyan jól működött a dolog, hogy rögtön össze is raktak 6-7 dalt, amikkel már a kezdeti hónapokban meghívást kaptak élő fellépésekre. Hamar kiderült, hogy még egy dobos tudná kerekké tenni a Sajba legénységét. Így került be Marci Mika révén és foglalta el a ritmusszekciót.

Megjelenések: Tűzkör (2021. június), Totem (2024. március). Egy közös remix EP: The Amygdala és a Sajba: Körlégzés (2022 november).

Küldetés: Összekapcsolni a zenei végpontokat, hidat ácsolni hangjegyekből, tabukat döntögetni, világokat felfedezni.

Jövőkép: Európai turné, Ozora, Skandinávia.

Mellékprojektek: A Sajba egyikünknek mellékprojekt, másikunknak főprojekt. Formációk, amikben még Sajba-tagok részt vesznek: Misztrál, Heinczinger Mika szóló, színház, Vanmocsello, The Amygdala.

Szexepil: Egyszerre tudunk szólni a fiatalhoz, az időshöz, a táncoshoz, a révülőhöz, a kitárulkozóhoz és az elmélyülőhöz. Tiszteljük az eleinket, bíztatjuk az utódokat.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az a fiatal közönség, amelyik teli torokból énekli József Attila Ősapám című versét, amelyet a Sajba zenésített meg.

 

Sajba a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Ungi Dániel.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: magyarradar sajba
https://recorder.blog.hu/2024/02/26/magyarradar_sajba
Élő elektronikába oltott, pszichedelikus világzene a Dunakanyarból – Magyarradar: Sajba
süti beállítások módosítása