Gengszterrap a 2020-as években. 21 Savage: american dream (lemezkritika)

2024.02.25. 12:57, Recorder.hu

21-savage-album-review.jpg

A neves közreműködők (Doja Cat, Young Thug, Travis Scott stb.) tömkelegével felvett american dream a definitív 21 Savage-hangzást próbálja létrehozni, többnyire sikerrel. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

21 Savage-et általában jellegzetes hangjáról és adlibjeiről szokás ismerni a hiphop és trap világában. Karrierjét eddig inkább a kollaborációk határozták meg (például a Post Malone-nal közös Rockstart alighanem mindenki hallotta már, de a Metro Boominnal felvett Savage Mode-lemezek, vagy a Drake-kel jegyzett Her Loss album is fontos fejezetek), az önerőből felépített diszkográfiája nem túl erős eddig, noha mondjuk a 2019-es A Lot a remek klipjével együtt a múlt évtized végének hiphopjának egyik csúcsteljesítménye.

Az american dream erre erősít most rá. Gyermekkori traumák, utcai élet, bűnözés, nők – ismert témákat jár körbe a lemez ötven percen keresztül sok személyes vonatkozással átszőve, és bár akadnak pillanatok, amikor a produceri munka egyértelműen erősebb a mondanivalónál, ez a gyűjtemény jó példája annak, hogy hova fejlődött a gengszterrap műfaja a 2020-as évekre. És az sem mindegy, hogy a vége kifejezetten acélos, a záró dark days sokáig a hallgató fejében marad.

21-savage-american-dream.jpgElőadó: 21 Savage

Cím: american dream

Kiadó: Slaughter Gang

Megjelenés: 2024. január 12.

Műfaj: hiphop, trap

Kulcsdal: dark days

 

 

8/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2024/02/25/gengszterrap_a_2020-as_evekben_21_savage_american_dream_lemezkritika
Gengszterrap a 2020-as években. 21 Savage: american dream (lemezkritika)
süti beállítások módosítása