„Nagy csapat ördög húzza szekéren” – Itt a TENGER első magyar nyelvű dala, a Caplat

2024.02.23. 13:09, srecorder

tenger_andrasi_ingrid.jpg

Spéci, árnydobozos, animációs werkklippel debütál a grunge-os, altrockos poszt-rockot játszó TENGER első magyar nyelvű dala.

2021-ben debütált a TENGER a Glowing című nagylemezével, amit rá egy évre követett párdarabja, a Darkness, így állt össze az anyag egy duplalemezzé. A Caplat az első TENGER-track, ami magyar nyelven szólal meg: Havasi Attila gyermekversét öntötték zenei formába. A zenekar énekes-dalszerzője, Kun Dóri civilben óvodapedagógusként dolgozik, innen jött az ihlet.

Ezt a verset egy időben annyit mondogattuk a gyerekekkel, hogy azt éreztem, jó lenne énekelni is. Velük egész jól működött a dallam, a fiúkkal a próbateremben pedig szépen egyre több réteget pakolva rá, felöltöztettük. Én szeretem benne, hogy kicsit más, mint a legtöbb dalunk, de talán mégis érezhető rajta, hogy a miénk. A kontrasztosság, a túlvilági hangulat nagyon passzol hozzánk, a játékosság pedig megmozgat. Most az óvodai életem szivárgott be a próbaterembe, szerintem nagyon jófejek a srácok, hogy az ilyen szokatlan ötleteimmel sem hajtanak haza, sőt!”

A Caplatot koncerteken már hallhatta a közönség, a tapsol(tat)ós részek pedig eleve lehetőséget adtak az interakcióra, amivel a zenészek is kicsit ki tudnak szakadni a színpad adta „érzelmi buborékból”. Ezért is esett a választás erre a single-re, amellett, hogy a harmadik lemezük előtt szerettek volna pár olyan dalt is kihozni, ami több árnyalatot mutat meg a TENGER-ből.

A korábbi anyagokhoz hasonlóan a Caplat hangfelvétele és utómunkája is saját kézben maradt, a zenekar basszusgitárosa, Pesti Mátyás munkáját dicséri. A dalhoz készült videó pedig szintén home-made módon, a tagok által készült. „Évek óta készítek – a videóban láthatóhoz hasonló – árnydobozokat” – árulta el Dóri. „Szerintünk a vers kontrasztjainak kifejezetten jól áll ez a réteges, mesei technika. A klip készítése egybefonódott az árnydoboz készítésével. Én rajzoltam, vágtam, ragasztottam, a fiúk pedig videóztak. Nagyon vágytunk egy animációs videóra, amiben az alakok meg is mozdulnak, de végül inkább magát a kreatív folyamatot mutattuk meg.”

A TENGER legközelebb március 9-én, a Barhole-ban játszik a gothic/doom/progrock trió, a Grace of Kairós társaságában. Facebook-esemény.

 

Tenger a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Andrási Ingrid.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/23/itt_a_tenger_elso_magyar_nyelvu_dala_a_caplat
„Nagy csapat ördög húzza szekéren” – Itt a TENGER első magyar nyelvű dala, a Caplat
süti beállítások módosítása