„A vágyott ugrás hirtelen életem legrosszabb döntésévé vált” – Premier! Helka: Zuhanok

2024.02.02. 18:57, srecorder

ab-tn-587.jpg

A Fölszállott a páva döntősének egyik első dalát is a műsorban látott tandemugrása inspirálta.

Debreczeni-Kis Helga 2017-ben volt a Fölszállott a páva népzenei tévévetélkedő döntőse, azóta játszott több, népzenei alapokon nyugvó együttesben, de egy ideje már saját dalokat ír, ezek közül az erdélyi dallamokból született, a halál gondolatával kibékülő Hegyek-völgyekAz Igazi koncepcióját megkérdőjelező Jánoska, és a Covid, a háború vagy a klímaválság okozta szorongásainkra szépen rímelő népdalt modernizáló Boldog, aki tehenet fej is a Recorderen debütált. A most megjelenő Zuhanok az első dalai között született meg, és a Fölszállott a páva egyik forgatási élménye inspirálta, amiről így mesélt Helga:

„Mindhárom élő adás alkalmával a produkciót megelőzte egy másfél perces kisfilm. Egy nyári délutánon felhívott a rendező telefonon:

- Helga, mit szoktál csinálni szabadidődben?

- Hááát... gyakorlok, utcazenélek – válaszoltam.

- Mit csinálsz még? – érdeklődött.

- Sétálok a húgommal.

- Mit csinálsz még?? – kérdezte egyre türelmetlenebbül.

- Olvasok.

Kétségbeesésében – hiszen ezekből a szokásokból nehéz televíziós szemmel érdekfeszítő videót készíteni rólam – még egy utolsó kérdést tett fel:

- Mi az, amit egyszer ki szeretnél próbálni az életben?

- A tandemugrást szívesen kipróbálnám – válaszoltam.

Nem telt el sok idő, már hívott is, hogy megszervezte a tandemugrást, ahol 3 kilométer magasból kiugorhatok a semmibe. A vágyott ugrás hirtelen életem legrosszabb döntésévé vált. Valahogy egyszerre örültem, hitetlenkedtem és féltem. Ez biztos velem történik?” – emlékezett vissza Helga a több mint 5 éves történetre. „Viszontagságok, és sikertelen megvalósulások után végül harmadjára, Nyíregyházán sikerült leugranom. Az élmény egyben volt fantasztikus, leírhatatlan, csodálatos és egyúttal hányinger-gerjesztő is, mely a klipből inkább kivágásra került.”

Ennek az élménynek a hatására született meg a Zuhanok, amelynek szövege a megélésen túl a megismerést, a közelebb engedést is magába foglalja. A dal bridge-ében Newton testre ható erő definíciója szakít ki a folytonos szabadesésből: univerzális gravitációs kölcsönhatás.

A verseny döntőjében végül Helga a maximális 50 pontból 49-et zsebelt be hangszeres szólista és zenekar kategóriában. „Többen úgy emlékeznek, hogy megnyertem a Fölszállott a pávát – mely mindig mosolyra derít, hiszen ha csupán egy kicsit ferdítünk az igazságon, végülis kijelenthető, hogy szóló kategóriában nyertem. Az igazság az, hogy ilyen kategória nem volt.”

Helka 2020-ban alapította meg a zenekarát, melyben népzenei feldolgozásokat és saját dalokat is játszanak. Barna Anikó kobzon és vokállal, Török Bettina elektromos bőgővel kíséri Helka citerajátékát és szólóénekét. 2021-ben megnyerték a Peron Music Tehetségkutató versenyt és bejutottak az Öröm a zene döntőjébe is. 2023-ban jelent meg Szabad merülés címmel a népzenés anyaguk, 2024-ben pedig Szabad repülés címmel érkezik a saját dalos album.

Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, népzenekutató, a táncházmozgalom kulcsfigurája így nyilatkozott Helgáról: „Olyan vagy, mint egy gyöngyházfényű szivacs, amelyből árad a muzsika. Ez lenyűgözi az embert, mert azt látjuk, hogy nemcsak játszol a hangszeren, hanem a hangszerrel is játszol.”

 

Helka a Facebookon. Instagramon. Helka Patreon-oldala.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/02/a_vagyott_ugras_hirtelen_eletem_legrosszabb_donteseve_valt_premier_helka_zuhanok
„A vágyott ugrás hirtelen életem legrosszabb döntésévé vált” – Premier! Helka: Zuhanok
süti beállítások módosítása