Pintér Gergő az Űrtyúk fesztiválról: „Olyat kapnak az emberek, amire egyáltalán nem számítanak”

2024.01.29. 12:37, srecorder

Forradalmi punkdalokkal, újjáéledő (halál;orgazmus)-sal, és az undorgrund válogatott gyöngyszemeivel jön idén az Űrtyúk, amin megnézhetjük, mi van az elénk tálalt kultúrán túl. Lesz zine-készítés, valóság-űrséta, és csak itt ad egy koncertet a Pluto rég feloszlott elődzenekara. A szülinapos-főszervező Pintér Gergővel beszélgettünk a rendhagyó téli fesztiválról, ami február 9-én és 10-én fészkeli be magát a Három Hollóba.

Mi ez az Űrtyuk, mióta van és miért hoztad létre?

Az Űrtyúk február első felében szokott felbukkanni az északi égbolton, és két napig tündököl. Tíz, vagy talán 11 éve fedezték fel ezt a különleges jelenséget, és azóta mindig nagy népünnepély csapatik a dicsőségére. Nekem tök véletlenül pont ekkoriban van a szülinapom, ezért az Űrtyúk-koncertek egyfajta önajándékom mindenkinek. Kezdetben főleg közeli barátaink zenekarai játszottak, Országos Hiánycikk, Mi az Ábra, Tumo, Pörkölt Projekt, és a (halál;orgazmus), amik hirtelen eszembe jutnak.

„A SZÖVEGELÉS LEFEJTI RÓLAD A HAZUG RÉTEGEKET” – GRESSAI FERDINÁND ÉS PINTÉR GERGŐ KEDVENC 2022-ES ZENÉI

Akkor ez egész szépen kinőtte magát, ez egy téli fesztivál?

Elég hamar önálló életre kelt, több lett, mint a részeinek az összessége. Kétnapossá vált, az elmúlt években az Aurórába és a Három Hollóba fészkelte be magát. Sokkal nagyobb a lendülete, mint amit kívülről beleteszünk. Megszervezteti magát. Úgyhogy tényleg olyan, mint egy égi jelenség: nem mi hozzuk létre, csak megünnepeljük.

Akkor gondolom a line-upot te állítod össze. Mik a szempontok, hogyan választod ki a fellépőket?

A saját vágyaimat követem, nem azt sakkozgatom, hogy mi érdekli a közönséget. Így olyat kapnak az emberek, amire egyáltalán nem számítanak, sokszor még én sem. Eddig mindig bejött, hogy az elemek együtt többet adnak ki. Egyik évből emlékszem, hogy egy társaság a koncertteremben minden zenekartól teljesen lázba jött, hogy ők nem gondolták, hogy ilyen zene létezik Magyarországon. Amikor már a harmadik koncerten hüledeztek, megkérdeztem őket, hogy ők mégis mire jöttek, ha minden zenekaron meglepődnek? Hát Űrtyúkra jöttek, mint kiderült, úgy, hogy egyik fellépőt sem ismerték előtte.

urtyuk.jpg

Idén mivel fogtok robbantani?

Számomra mindegyik koncertnek és nem zenei eseménynek van valami különlegessége, ami miatt nagyon várom, hiszen ezért hívtam meg őket. De a legfontosabb az, hogy ezek a szélsőségek egymást követik, ebből adódik össze az Űrtyúk-trip:

Csank László (Románia, (halál;orgazmus), ...) nyitja pénteken már 7 körül, a harmadik koncertje lesz szólóban és ezúttal akusztikus. Forradalmi punkdalok mindenféle nyelveken.

Pásztorz az avantgárd-jazz szubkultúrának a legvadabb kilógó eleme, tökéletesen alkalmas arra, hogy berobbantsa a veretőteret.

Ezt követi a Pluto-Placidy. A Pluto nemrég jelent meg új lemezével, a Placidy pedig voltaképp a Pluto elődje a 90-es évekből. A fúvós szólamaik őrjítően gyönyörűek, meg úgy az egész, és én már erről lemaradtam akkoriban. Most játszanak először együtt újra néhány számot, tehát ez történelmi esemény lesz. Tudom, hogy az emberek nagy része nem ismeri, de aki ott lesz, annak felejthetetlen élmény lesz.

(halál;orgazmus) is több év után áll össze ismét. 2022-ben tartottunk egy 10 éves szülinapit, előtte 19-ben volt utoljára, és most újra, új szintissel.

A péntek estét a Borg zárja, instrumentális őrület, kelleni is fog ez oda levezetésnek! „Ha a thrashmetált kilőnék az űrbe, talán az lenne ilyesmi” – ahogy ők fogalmaztak.

A szombat tiszta lappal indul. Este 6-kor a Gyerek extrákkal akusztikus bemutatkozó koncertjével. Meglehetősen cenzúrázatlan dalokba öntöttük az újdonsült sarjunk világra jöttének történetét, csak a lényegre koncentrálva: születés, szarás, és az élet küszöbéről állandóan ott kukucskáló halál. Majd Ilma is beleszól, ha akar. Akkor lesz 5 hónapos, ő egyelőre produceri szerepet tölt be.

Még mindig akusztikusan, még mindig én folytatom a műsort a Geco és a Fa csellópunk duóval. Ezekre a dalokra a nemzetközi kvantumnapon és a zen templomban is azt mondták, hogy ezt értik.

Aztán – na, ez tényleg berobbanás! – Szegedről a Kábelok. Majd később mesélhetitek, hogy ti már akkor ott voltatok.

Rituális Rémtettek, másik nagy kedvencem a 90-es évekből, a beat és a punk közös jászberényi nyelvjárása, a undorgrund dédelgetett gyöngyszeme.

Negyedik zenekarom a fesztiválon a Kronoszinklasztikus Infundibulum... majd ezt az indián-sámánok zenekara, az Újzenekar követi. A Krono és az Újzenekar gyakran koncertezik a pesti klubokban, tehát ezen a ponton a kuriózumokat már elengedtük. Helyette fogyasztjuk a kedvenceinkből a legjobbat.

De azért elköszönésül a Programozott Sejthalál két tagjának alkalmi duója, a Klarin és Gordon akusztikus műsora. Tőlük bármire is számíthatunk, aminek akkor és ott helye lesz – márpedig lesz.

És valamikor még előtte egy akusztikus koncert a Kő testvérektől: Mezítláb.

A műsornak van még egy különlegessége: a sok fellépő ellenére 30 perces szünetek vannak a koncertek között. Ez nem véletlen, sőt nagyon fontos része az Űrtyúk összeérésének. A szünetekben az Offlájn Rezervátum segíti felajzott lényünknek érzékelni a valóságot. Lesz például Actual Reality (AR) Űrséta, kapnak az emberek szupererőket, fact-check nyomozást folytathatnak a zenekarokat körüllengő álhírekkel kapcsolatban és zineket készíthenek a dalszövegekből.

Kinek ajánlod ezt a rendezvényt és mivel csábítod az embereket?

Mindenkinek, aki szeretné átadni magát egy talán még ismeretlen, érzékekkel és szélsőségekkel teli utazásnak. Aki nyitott befogadni azt, ami az elénk tálalt kultúra mögött van. Aki szeret egyszerre sírni és nevetni, mindkettőt zsigeri átéléssel. Vagy aki csak békésen meg szeretné ünnepelni Űrtyúk eljövetelét. Az Űrtyúk egy lehetőség, az ajándékom magamnak egy ajándék mindenkinek.

2024: Űrtyúk
Helyszín: Három Holló
Időpont: 2024. február 9-10. 18.00-01.00
Belépő: 3000 Ft (napijegy), 5000 Ft (támogatói napijegy), 10000 Ft (támogatói kétnapos jegy)
JegyvásárlásFacebook-esemény.

 

„BERÚGTUNK, CSAJOZTUNK, MEGFENYEGETTÜK AZ ELŐZENEKART, BEALUDTUNK, FELKELTÜNK, BERÚGTUNK, JÁTSZOTTUNK, LEKÜLDTEK” – 10 ÉVES A (HALÁL;ORGAZMUS)

 

PÉNTEK

veretőtér:

20:00 Pásztorz
21:00 Placidi + Pluto
22:50 (halál;orgazmus)
00:20 Borg

merengőszoba:

19:00 Nyitány: csank lászló
22:20, 23:50 Offlájn Rezervátum

SZOMBAT

veretőtér:

20:00 Kábelok
21:10 Rituális Rémtettek
22:40 Kronoszinklasztikus Infundibulum
00:00 Újzenekar

merengőszoba:

18:00 Gyerek Extrákkal
18:50 a Geco és a Fa
20:30 Mezítláb
22:10, 23:50 Offlájn Rezervátum
01:00 Klarin és Gordon

 

nyitókép: Könczöl János

https://recorder.blog.hu/2024/01/29/pinter_gergo_az_urtyuk_fesztivalrol_olyat_kapnak_az_emberek_amire_egyaltalan_nem_szamitanak
Pintér Gergő az Űrtyúk fesztiválról: „Olyat kapnak az emberek, amire egyáltalán nem számítanak”
süti beállítások módosítása