Fényévekre mindentől. Shabazz Palaces: Robed in Rareness (lemezkritika)

2024.01.24. 18:05, FRecorder

shabazzpalaces-2023_stephangray.jpg

A Shabazz Palaces egy különálló, sajátos kis zenei univerzumban mozog. Ez a kritika először a Recorder magazi 110. számában jelent meg.

Ishmael Butler először még a kilencvenes években, a Digable Planets tagjaként, a jazzy vonal új szintre emelésével alkotott valami egészen egyedit a hiphop keretein belül, majd a háttérbe vonulva eltöltött tizenöt év után a Shabazz Palaces projekttel csinálta meg megint ugyanezt, de ezúttal egészen más hangzást becélozva.

A 2009-ben még duóként indult projekt eddigi legerősebb lemezét (The Don Of Diamond Dreams - 2020) már szólóban, de egy laza kollektívával övezve hozta össze, a Robed in Rareness pedig annak egyenesági folytatása, avagy inkább továbbgondolása lett: itt még inkább a lassan hömpölygő, elszállós pszichedélia és trippy hetvenes évek atmoszféra uralja az anyagot, gyakran groovy basszusfutamokkal megtámogatva, egészen sajátos hangulatot teremtve, fényévekre mindentől, amit bárki más csinál a hiphop keretein belül. Pont emiatt még ha valaki egyébként gyűlöli is a műfajt, akkor is érdemes adni egy esélyt az EP-nek.

shabazz_palaces.jpgElőadó: Shabazz Palaces

Cím: Robed in Rareness

Kiadó: Sub Pop

Megjelenés: 2023. október 27.

Műfaj: pszichedelikus hiphop

Kulcsdal: Binoculars

 

 

9.5/10

Frank Olivér

https://recorder.blog.hu/2024/01/24/shabazz_palaces_robed_in_rareness_lemezkritika
Fényévekre mindentől. Shabazz Palaces: Robed in Rareness (lemezkritika)
süti beállítások módosítása