Kannibálok az űrdiszkóban. Káltes Ekwa: Átváltozások (lemezkritika)

2024.01.17. 17:08, RRRecorder

kaltes.jpg

A Gustave Tiger-utódzenekar Káltes Ekwa a szintik bűvöletében készítette el első lemezét. Több lesz-e az eredmény szellemes stílusgyakorlatoknál? Ez a kritika először a Recorder magazin 110. számában jelent meg.

A Gustave Tigerben mindig volt több-kevesebb meta – legpontosabban Szabó Sz. Csaba írta ezt le 2016-ban: „többnyire az a cél, hogy a zene akár részleteiben, akár egészében emlékeztessen más zenekarokra. Aztán általában nyilván nem is azokra emlékeztet, vagy nem úgy. Lehet, hogy ezt nevezik saját hangnak.” A szintis utódzenekar szintén egy popzenei program megvalósítása: „csak szerettünk volna csinálni [Dorozsmai] Gergővel pár számot a szintipop/elektropop/szintis posztpunk satöbbi bűvöletében”.

Az album első fele ugyan szórakoztató, de inkább egy szellemes stílgyakgyűjtemény slágeresen és/vagy darkosan bulis szintipopból. Aztán viszont hosszabb, kalandosabb számokkal emelkedik új szintre a lemez. Kiss Flóra a lemez első felében jó, de hiányzik belőle Szurcsik Erika (vagy ha az L.A. Suzira gondolunk, Szalai Anna) a metát zárójelbe tevő átlelkesültsége. Ő is a második részben találja meg a lényegi szerepét: a kannibálos űrdiszkót, patetikus darkhimnuszt és perkusszív dzsungelzenét szinte már meselemezre illően elvarázsolt énekkel teszi még szürreálisabbá.

kaltes_ekwa.jpgElőadó: Káltes Ekwa

Cím: Átváltozások

Kiadó: Tom-Tom

Megjelenés: 2023. november 9.

Műfaj: szintipop+

Kulcsdal: Néma gubó

 

 

7,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/01/17/kaltes_ekwa_atvaltozasok_lemezkritika
Kannibálok az űrdiszkóban. Káltes Ekwa: Átváltozások (lemezkritika)
süti beállítások módosítása