Jay Lumen: Azt csinálom, amit igazán és feltétel nélkül szeretek

2023.12.31. 12:00, trecorder

 

jl_photo_1_bw_2.jpg
(X) Jay Lumen az egyik legsikeresebb nemzetközileg is elismert hazai
DJ, zenei producer, aki Mexikóban több alkalommal is tízezrek előtt kevert, és rendre a világ legismertebb klubjaiban lép fel. Jövőre a Várkert Bazárban találkozhat vele a közönség: a február 3-ai TechnoCool-napon az egyik kerekasztal-beszélgetés vendége lesz, és az esti bulin is játszik. E-zenei kultúráról, interaktív energiákról, divatbemutatóval egybekötött kínai technobulikról is beszélgettünk, és elárulta azt is, hogyan készül a fellépéseire.

A TechnoCool-napon a hazai előadók kulcsfigurái kerekasztal-beszélgetésen fejtik ki véleményüket a 90-es évekről és a zene technikai fejlődéséről. Mit emelsz majd ki?

Saját bőrömön tapasztaltam meg a fejlődés előnyeit. Azzal, hogy a digitális technológia minőségben egyre közelebb került az analóg hangszerek fantasztikus hangzásához, egyre nagyobb teret nyertek azok, akik korábban nem érvényesültek, mert nem tudtak milliós felszerelést venni. Az újhullámos pluginek is hozzájárultak ahhoz, hogy évről évre ötletesebb dalok születnek. Ma már komplett zenei hullámok épülnek a modern virtuális hangszerekre ugyanúgy, ahogy anno a Roland TB-303-as berobbantotta az acid house hullámot. A DJ-k modernizációja óriási utat járt be a legendás, 1972-es megjelenésű Technics SL 1200-as lemezjátszótól indulva a mai lejátszókig, effektekig, mixerekig, amelyek rendkívül precíz keverést tesznek lehetővé és hatalmas teret adnak a kreativitásnak.

Hogy látod az elektronikus zene helyzetét és jövőjét?

Nemzetközi viszonylatban igen színes a zenei paletta, és itthon sem panaszkodhatunk, a hazai szcéna is erős. A „fogjuk be a legerősebb lovat” hibát viszont gyakran elkövetjük, ami azt jelenti, hogy kevés zenei stílust hagyunk érvényesülni, emiatt komoly mennyiségű partiarc ücsörög otthon. De szerintem ez változni fog. Manapság a social network irányít, emiatt a zene „egészséges” fejlődése kicsit lassult. Bizonyos műfajok szavatossága tovább tart, mint kéne, mert a közösségi oldalak „hype lufija” aktívan tartja őket. Egy vicces vagy trash videó alatti zene kasszasiker lehet akkor is, ha gyenge. De a net előnyt is jelenthet, ha így izgalmas tehetségek jutnak lehetőséghez, és szerencsére erre is van példa. Visszatérve a kérdésre, szép jövő előtt áll az elektronikus zene, itthon és külföldön is látok tehetséges, aktív, kezdeményező művészeket, akik rengeteget tesznek hozzá az e-zenei kultúrához.

Az egyik legnépszerűbb nemzetközileg is elismert DJ vagy, mit gondolsz, minek köszönheted?

Ez egy nehéz kérdés, sohasem azért zenéltem, hogy híres legyek. Azt csinálom, amit igazán és feltétel nélkül szeretek. Az érzéseimet és a gondolataimat a zenéimmel és a DJ-szettjeimmel közlöm, így teremtek szoros kapcsolatot a közönséggel. Bár egy fellépésen a DJ-pult másik oldalán állok, olyankor is együtt bulizom a tánctéren partizókkal. Ez egy közös rezgés, ami interaktív energiát teremt.

Próbálsz a fellépéseid előtt?

Ez egy improvizatív műfaj, nem szeretek „lepróbálni” semmit. Azt szoktam mondani, hogy az igazi dj-zés a pillanat művészete. Amennyiben jó szelektor voltam és bízom abban a zenei palettában, ami aznap este a rendelkezésemre áll, akkor el tudom vinni a buli ívét a kellő irányba.

Ami a készülést illeti, mindig vannak nálam új saját, tesztelendő dalok, promóciós trackek, vagy épp megjelenések is. Erre szükségem van, hogy kellően frissnek érezzem a szettjeimet, plusz azt gondolom, hogy ez a fajta frissítés a közönség felé is kötelez.

Mitől lesz jó egy parti?

Leginkább a közönségtől. Persze manapság sok mindennek kell együtt állnia. Jó zene, kreatív előadók, remek technikai háttér, érdekes helyszín, jó vizuális szupport és hosszasan sorolhatnám. De a legfontosabb az, hogy a közönség igazi élményt kapjon, hiszen róluk szól minden. Igyekszem a képességeimhez mért legjobb formámat hozni. Ezzel tisztelem meg azokat, akik kíváncsiak rám DJ-ként, zeneszerzőként. A világ minden táján léptem már fel, érdekes volt megélni előadóként is a kulturális különbségeket. Kínában például több helyszínen is divatbemutatót tartottak a szettem előtt. Ott ezt szokták meg, de a közönség egy pillanat alatt átállt arra a hangulatra, amit a zenéimmel odavarázsoltam. Bármerre is járok Dél-Amerikától Ausztráliáig, a közönségemet mindig elrepítem a saját világomba, ahol egy zenei körutazást tehetnek velem. Ez az együttrezgés ennek a hivatásnak az egyik szépsége.

Mit hozol DJ-ként a TechnoCool-napra?

Remélem, hogy a legjobb formámat (nevet). De lesz jó pár tesztelni való új dal a táskámban és talán még premier trackek is.

A február 3-i tematikus nap délután 15 órától kezdődik és este 21:30-ig tart. A Jay Lumen részvételével zajló kerekasztal-beszélgetést is magába foglaló esemény részletes programja ITT, jegyvásárlás ITT, a 22 órától reggel 5-ig tartó party részletes programja pedig ITT, jegyet az éjszakai programra ITT lehet váltani.

A TechnoCool-nap során a Várkert Bazár látogatói kedvezményesen, tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool kiállítását is, három különböző időpontban, a részletekért katt ide.

A Várkert Bazár TechnoCool-eseménysorozata a Facebookon.

Interjú: NZSA. A nyitóképen Jay Lumen.

https://recorder.blog.hu/2023/12/31/jay_lumen_azt_csinalom_amit_igazan_es_feltetel_nelkul_szeretek
Jay Lumen: Azt csinálom, amit igazán és feltétel nélkül szeretek
süti beállítások módosítása