„Megpróbáljuk visszahozni a klasszikus, instantos életérzést” – Delov Jávor (Random Trip)

2023.12.18. 13:30, soostamas

randomtrip-varkertbaza2r.jpg

(X) A régi idők Random Trip-bulijainak hangulatával, rockosabb megszólalással és a hosszú idő után újra együtt jammelő Tátrai Tiborral és Vitáris Ivánnal készül előszilveszteri bulijára az ország legmenőbb improvizációs sorozata. A Random Trip ezúttal is a Várkert Bazárban koncertezik december 30-án, ahol újra párba áll Sena és a Kéknyúl amerikai színész-énekese, Andy Hefler is. Aktualitásokról és meglepetésekről Delov Jávort kérdeztük.

Szinte már hagyománnyá vált, hogy a Várkert Bazárban zárjátok az évet.

Annyira jól sikerült az első koncertünk ott 2020-ban, hogy a következő évben is mehettünk, és az is annyira jó hangulatú buli volt, hogy egy előszilveszteri sorozat lett belőle. A Várkert Bazár egyrészt méltó zenei helyszín, az Ifipark pedig Magyarország egyik ikonikus koncerthelyszíne volt évtizedeken át, másrészt mi is megszerettük ezt a fajta évzárást, ahol összegezhetjük, mi történt velünk az adott évben. Ez leginkább a tavalyi évre volt jellemző, amikor kvázi best of jelleggel felvonultattuk 2022 legnépszerűbb Random Trip-felállásait. Tavaly a Seven Seconds in the Future-rel közösen elindítottunk a Vibe Changers nevű improvizációs társasjáték-sorozatot, amelynek az volt a fődíja, hogy a győztesek az előszilveszteri koncertünkön együtt zenélhettek Dés Lászlóval. Ezt idén a Müpás és a paloznaki koncertünk váltotta ki, hogy másképp tudjuk motiválni a játékosokat, úgyhogy idén nem lesz Vibe Changers a Várkert Bazárban, de az Ineffable fogja képviselni a feltörekvő generációt, akik fiatal koruk ellenére megdöbbentően jól beszélik a jazz és a fúziós zene nemzetközi nyelvét. Az idei évben ők voltak az előzenekarunk, és remek koncerteket adtunk együtt.

Mennyire találták meg a közös hangot Dés Lászlóval a fiatalok?

Nagyon jól sült el a tavalyi koncert, mert egyáltalán nem lehetett azt érezni, hogy szakadék lenne a zenei generációk között, annyira könnyen egymásra hangolódtak. Nyitottsággal és szeretettel fordult Dés László a fiatalok felé, akiknek pedig hatalmas élmény volt, hogy egy ikonikus jazzlegendával zenélhettek. Idén is sikerült bebizonyítani a Vibe Changers-zel, hogy igenis van egy olyan feltörekvő, improvizációra éhes réteg, amelyik a saját zenekarain kívül is boldogan kipróbálná magát különböző zenei szituációkban.

AMIKOR MAGUKTÓL TÖRTÉNNEK A DOLGOK – RANDOM TRIP-INTERJÚNK A RÉGI IDŐKBŐL.

Az idei koncertre milyen koncepciót találtatok ki?

Most megpróbáljuk visszahozni a klasszikus, instantos életérzést, amikor általában egy MC, egy női és egy féri énekes volt a frontsorban a Random Trip-koncertkeken. Ezért először a Péterffy Lili, Vavra Bence, MC Kemon felállás játszik, és őket követi a közös zenélés Tátrai Tiborral. Lehet, hogy előbb Andy Hefler és Sena párosa csatlakozik hozzá, mert Andy régen játszott már velünk, és Senával amúgy is van közöttük egy mágikus zenei kapocs. Ők képviselik majd a soulos, funkos vonalat, és amikor feljön hozzájuk Vitáris Iván, akkor jön a rockosabb megszólalás. Zeneileg egy kifejezetten színes lenyomatát fogjuk adni a 2023-as évnek, aminek számunkra az is része, hogy egy olyan zenészlegendával játszhatunk együtt, mint Tátrai Tibor. Vele 2016-ban muzsikáltunk először egy pécsi koncerten, amin még Fábián Juli énekelt. Hatalmas élmény volt már az odaút is. Ha egy koncertből megmarad a közös utazás, a nagy sztorizások, a nevetések, akkor mindent elmondtam arról a buliról. Érdekes volt, hogy Tibusz, aki alapvetően nem a hiphop zenéért rajong, kifejezetten megszerette Kemont, és általa sokkal nyitottabb lett erre a műfajra. Ugyanaz a tűz, energia és csibészség van Kemonban is, mint a Tibuszban.

Erről a zenei nyitottságról szól valahol a Random Trip.

Pontosan. Nagyon jó visszajelzés volt Tibusztól, hogy azt mondta, örülne, ha máskor is jönne Kemon, mert jó cimborák lettek. Ezt a nyitottságot tapasztaltuk Dés Lászlón, Karácsony Jánoson, vagy Borbély Mihályon is. Számunkra akkor alkot a Random Trip egy kerek egészt, ha ezek az ikonikus zenészek együtt játszhatnak a feltörekvő generációval.

„ÁLLUNK EGYMÁS MELLETT EGONNAL, ÉS FELGYULLAD ALATTUNK A SZÍNPAD” – KONCERTSZTORIK: TÁTRAI TIBOR

Jövőre lesz 15 éves a Random Trip. Mivel készültök a jubileumi évre?

Még sok minden tervezési fázisban van, de bízunk benne, hogy a születésnapunkat a Budapest Parkban ünnepelhetjük, és az a terv, hogy egy-két meglepő koncerthelyszínen is játszunk majd. Szeretnénk minél többet játszani külföldön eddig kimaradt országokban, de főként Ausztriában – amit hosszabb kihagyás után idén kezdtünk el újra –, egyben szorosabbra fűzni a kapcsolatot a két ország zenészei között. És persze szeretnénk egy-két számot is felvenni olyan felállásokban, amiben még nem stúdióztunk. Nagyon klassz és izgalmas év vár ránk.

Random Trip – Előszilveszter
Helyszín: Várkert Bazár
Időpont: 2023. december 30. 19.30
Belépő: 7500-8500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/12/18/_megprobaljuk_visszahozni_a_klasszikus_instantos_eleterzest_delov_javor_random_trip
„Megpróbáljuk visszahozni a klasszikus, instantos életérzést” – Delov Jávor (Random Trip)
süti beállítások módosítása