Átélt érzelmek, kizökkentő furaságok. Sampha: Lahai (lemezkritika)

2023.12.11. 12:14, RRRecorder

0032792315_10.jpg

Sampha A-listás sztárokkal működik együtt Beyoncétól Drake-en át Stormzy-ig; néha pedig kiad egy szólólemezt. Neosoul, kizökkentő effektekkel. Ez a kritika először a Recorder magazin 110. számában jelent meg.

Nagyon messziről érzelmes neosoul; kicsit közelebbről mindenféle ravaszkodásokkal megbolondított zene; még közelebbről is-is.

Az A-listás sztárokkal (Beyoncé, Drake, Solange, Stormzy satöbbi) dolgozó brit szerző-producer-zenész-vokalista eddig egyszer lépett ki a reflektorfénybe: a 2017-es Process elsöprő kritikai siker volt. Az apaság és egzisztenciális-kozmológiai kérdések által egyaránt ihletett Lahai pompásan hangszerelt neosoul, csak éppen a dobok néha jobban szanaszét törnek, mint egy súlyosabb jungle-ben; a hangszerek is el-elkalandoznak, vagy épp egy minimalista darabba képzelik magukat; a háttérben elektronikus glitchek, darabolt emberi hangok szólnak.

De a mindig átélten éneklő, fájdalmát plasztikusan megjelenítő, de játékosságra is képes Sampha összefogja és személyes hitellel itatja át a zenét. A furaságok nem az érzelmesség ellenében hatnak, hanem (és ez sokkal ritkább) olyan érzelmekről szóló dalok ezek, amelyeket éppen így, a kizökkentő effektekkel együtt lehet csak megfogalmazni.

sampha.jpgElőadó: Sampha

Cím: Lahai

Kiadó: Young

Megjelenés: 2023. október 20.

Műfaj: neosoul

Kulcsdal: Spirit 2.0

 

 

8,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/12/11/sampha_lahai_lemezkritika
Átélt érzelmek, kizökkentő furaságok. Sampha: Lahai (lemezkritika)
süti beállítások módosítása