„A dühös, rockos gitártémát igazi görbe tükörnek szántam” – Videópremier! Gyémánt Bálint: A Dunning-Kruger effekt

2023.11.29. 08:50, srecorder

photo_by_nandor_lang2_1.jpg

Az egyik legjelentősebb német jazzkiadónál, a Jazzhaus Recordsnál jelenik meg januárban a Gyémánt Bálint Trió legújabb lemeze. A Vortex of Silence felvezetéseként az Operaházban forgattak háromrészes videósorozatot, ennek záróakkordjaként debütál most a Recorderen a rockos hangzásvilágú Dunning-Kruger effekt klipje.

A Vortex of Silence kb. két év munkájának eredménye, és Bálint szerint a dalok lehetőséget adnak rá, hogy a hallgató a zenén keresztül újraértelmezze a körülöttünk lévő világ harmóniáját és diszharmóniáját. „A Dunning-Kruger effekt egy létező jelenség, valódi kutatások eredménye. Annak a szimbolikája, hogy valaki minél kevesebb ismerettel rendelkezik egy adott témában, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját képességeit. Az álhírek világában, amikor látszólag semmiben sem lehetünk biztosak, amikor az önbizalmunk és a tudatlanságunk elegendő ahhoz, hogy megkérdőjelezzük akár a bolygónk alakját, a holdra szállás valódiságát, vagy egy kirobbanó háborúban azonosítani tudjuk az áldozatokat. Talán az egész történethez tartozó legviccesebb tény, hogy a dal címében szereplő két kutatót végül 2000-ben Ignobel-díjjal jutalmaztak munkájukért, egyfajta paródiaként a valódi tudományos munkáért járó párjával. A dühös, rockos és energikus gitártémát igazi görbe tükörnek szántam, nagy adag iróniával. Jellemzően ez a koncertjeink egyik csúcspontja” – meséli Gyémánt Bálint.

A dalhoz készült videót az Operaház Vörös Szalonjában forgatták, a kijelölt forgatási idő legutolsó perceiben. A háromrészes videósorozat képi világát Darvas Bence alkotta meg: a felvételek egyetlen kamerával készültek úgy, mintha a hallgató a saját szemével járná körbe a zenekart.

A Vortex of Silence lemezbemutató koncertje 2024. február 16-án lesz a Müpában, ami egyben a Jazz Showcase nyitókoncertje is. A trióban Gyémánt Bálint gitárművész mellett Bartók Vince basszusgitáros és Szabó Dániel Ferenc dobos játszik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

GYÉMÁNT BÁLINT KEDVENC ZENÉI 2021-BŐL – ÉS 2022-BŐL

Ez pedig a Dancing Dragon és a címadó dal videója a sorozatból:

 

Gyémánt Bálint a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Lang Nándor.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/11/29/videopremier_gyemant_balint_a_dunning-kruger_effekt
„A dühös, rockos gitártémát igazi görbe tükörnek szántam” – Videópremier! Gyémánt Bálint: A Dunning-Kruger effekt
süti beállítások módosítása